BEAVATKOZÁSOK

Fogbeültetés

Fogimplantáció, fogpótlás műgyökérrel


Szakember keresése

A Szépség Bróker adatbázisában szereplő specialistáink közül 1 szakember végzi ezt a beavatkozást.
Szűkítse őket város szerint!


Fogbeültetés 1.kep
Fogaink bármi okból való elvesztése komoly traumát jelenthet. A pótlásra használatos koronák és kivehető protézisek sokak számára meglehetősen kényelmetlenek, és esztétikailag sem kielégítők. Számukra lehet megoldás az implantáció, vagyis a fogbeültetés.

Maga az fogimplantáció szó jelentése fogbeültetés, fogbeágyazás. Olyan beavatkozás, amely során a test másik részéről származó, vagy idegen anyagot ültetnek be a szervezet egy adott pontjára, jelen esetben a fogágyba. Az implantátum maga a beültetendő anyag.

Negyven évvel ezelőtt a svéd Per Ingvar Branemark professzor jött rá, hogy az akkoriban állatkísérletekben használatos titán alapú fémlemezek egészen különleges tulajdonsággal rendelkeznek: képesek a csonttal erősen összenőni. Ez a felfedezés új korszak kezdetét jelentette az orvostudományban.
A manapság használt fogászati implantátumok többsége felületkezelt tiszta titán, melyek anyagukat tekintve semmiben sem különböznek a test egyéb területein alkalmazott orvosi protézisektől (pl: csípőprotézis). Ugyanis a titán képes magához kapcsolni a víz, a nátrium, kalcium, klór, foszfát molekulákat, fehérjéket, amelyhez a csontszövet fehérjestruktúrái később kötődni képesek. Pontosan fogalmazva nem fog-, hanem un. műgyökér-beültetésről van szó, melynek ma már több mint száz fajtája ismeretes. A legelterjedtebbek az ún. csavar-implantátumok, melyek behelyezése nem túl bonyolult, de pontos előkészületeket, nagy figyelmet, és szakmai hozzáértést követel.

A fogbeültetés előtt a műtétet végző orvos állapotfelmérést végez, azaz feltérképezi a páciens anatómiai adottságait (panoráma RTG; CT-vizsgálat), laborvizsgálatokat rendelt, elsősorban a véralvadási és vércukor adatokra koncentrálva. A fogbeültetéshez ugyanis jó általános egészségi állapot és megfelelő csontmagasság és csontvastagság szükségeltetik. Ez utóbbi alkalmasságát a röntgenfelvételek döntik el. Az állcsontról tanulmányi lenyomatot vesznek, hogy az implantátumok helyzetét bemérhessék, megtervezhessék a fogbeültetést. Majd a beteggel részletesen megbeszélik a várható eredményeket, az esetleges szövődményeket, valamint az elérhető esztétikai hatást.

Fogbeültetés, fogimplantáció előnyei:  • A pótlás érdekében nem szükséges a szomszédos fogakat lecsiszolni, károsítani.
  • Élethosszig is kitartó, tartós és jól funkcionáló megoldást jelent.
  • Az eredeti rágóképességet 90-95 %-ban helyreállítja.
  • A legtermészetesebb, legesztétikusabb pótlás elkészítésére ad lehetőséget.
  • Az implantátum képes csontot fenntartani maga körül. Ugyanis az állkapocscsont azon területe, amely fogatlanná válik, az inaktivitás következtében sorvadni kezd. A behelyezett műgyökér azonban a rágó-terhelést továbbítja a csontozatra, és így azt újra a szervezet aktív részévé teszi.
  • Sokak számára az öregséget jelentő kivehető fogpótlás elkerülhetővé válik.
  • Rágófogak hiánya estén elkerülhető a részleges kivető fogpótlás készítése.
  • Teljes fogatlanság esetén a nem megfelelően stabil műfogsor elmozdulása
  megakadályozható, vagy akár megfelelő számú implantátum behelyezésével rögzített
  (nem kivehető) fogpótlás készíthető
  • Mivel a beszéd, a rágás során komfort- és biztonságérzetet nyújt, megkönnyíti a társas
  kapcsolatok fenntartását, kialakítását.

Kontraindikációi:


  • Súlyos cukorbetegség, rákos megbetegedés, nagyfokú csontritkulás (oesteoporosis)
  • Súlyos véralvadási, vérképzőrendszeri zavarok
  • Nem kellő csontmennyiség a beavatkozás területén (DE!, csontbeültetés lehetséges)
  • Nagyfokú harapási rendellenesség
  • Túlzott alkoholfogyasztás, drogfüggőség, erős dohányzás
  • Rossz szájhigiénia (súlyos fogínygyulladás)
  • 14 év alatti életkor (az állcsontnövekedés még nem fejeződött be)

Fogbeültetés menete:I. fázis
A titán műgyökér (csavar) sebészi beültetése a csontba, a fogíny alá. Ez helyi érzéstelenítésben, fájdalommentesen történik, 0.5-1.5 óra hosszan. Ezt követően a csontsejtek 4-6 hónap alatt teljesen körülnövik az implantátumot.

II. fázis
Az implantátum fejrészének (abutment) beépítése a gyógyulási időszakot követően.

III. fázis
Lenyomatvételt követően elkészül a fogpótlás. Ezzel az eljárással ma már 95-97%-os siker jósolható. / Dr.Bodrogi Attila


Időtartam:Alkalmanként 30-90 perc, a teljes kezeléssor és a fogimplantátum beépülése kb. 6 hónapot vesz igénybe.
Mellékhatás, szövődmény:A fogbeültetés után felléphetnek apró kellemetlenségek (duzzanat, fájdalom), ezeken gyógyszerekkel lehet segíteni. A szájhigiénés szabályok szigorú betartása nélkül nem képzelhető el a hosszú távú siker.
Gyógyulás:Műtét utáni napon puha fogkefével finoman meg kell mosni a sebet. Chlorhexamed-el lehet öblögetni napi 2-3 alkalommal. Borogatni tilos, jegelni az arcot kívülről lehet napi 5-6 alkalommal. A műtét után pár órán keresztül enyhe, szivárgó vérzés előfordulhat. Szükség esetén lehet fájdalomcsillapítót szedni, antibiotikumot viszont csak orvosi utasításra. Az érzéstelenítő hatásának megszűntéig ne együnk, egy teljes napig pedig ne fogyasszunk kávét, teát, alkoholt, és ne együnk fűszeres, csípős ételeket. A varratokat 5-7 nap múlva távolítja el a fogorvos. Bármilyen problémája, kérdése van a páciensnek a műtétet követően, azonnal értesítenie kell a kezelő orvosát. Fokozottan figyeljen a szájhigiénére, a javasolt gyógyszereket, valamint szükség esetén fájdalomcsillapítót vegye be!
Eredmény:Természetes, esztétikus új fog, amely beépül környezetébe. Kényelmes, biztonságos rágófelület, beszédet nem zavarja az esetlegsen nagyobb fogpótlás. A fogbeültetéssell ma már 95-97%-os siker jósolható meg hosszútávon is.
Érzéstelenítés:A műtét érzéstelenítéssel történik, így szinte teljesen fájdalommentes, egy fog pótlása nem jelent nagyobb terhelést egy egyszerű foghúzásnál. Több gyökér egyidejű behelyezésekor a betegeket egyes klinikákon el is altatják.


© 2010 szepsegbroker.hu | Fogbeültetés
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.


Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink