SZAKCIKKEK

A gél lakk használatának kockázatai

Néhány éve jelent meg és vált népszerűvé a gél-manikűr, amely tartósabb, mint a hagyományos lakkozás

2013. március 19. 12:57
Gulyás Gabriella Anna
A gél lakkok szinte már minden szépségszalonban elérhetőek a márkák és színárnyalatok széles választékával.


A gél lakk használatának kockázatai 1.kép

A gél-manikűr biztonságos?A napi házimunka és a gyakori kézmosás a hagyományos körömlakkok tartósságának idejét jelentősen lecsökkenti, így elgondolkozhatunk azon, hogy megéri-e annyi időt, pénzt és energiát ráfordítanunk, mikor van más megoldás is. Pár éve jelent meg a piacon a gél-manikűr, vagy más néven a 14 napos manikűr. Eredményét közel két hétig élvezhetjük a mosogatás és a szokásos napi teendők elvégzése mellett is.

A gél lakkok szinte már minden szépségszalonban elérhetőek a márkák és színárnyalatok széles választékával. Ez a népszerű manikűr nem csak tartósabb hagyományos társánál, de még a száradással sem kell várnunk, hiszen a használat után azonnal megszilárdul. Egészen idáig vonzó választásnak tűnik.

A gél lakk-manikűr UV fény alatt szárad meg
A gél lakk-manikűr UV fény alatt szárad meg

A gél lakkok UVA fény alatt száradnak megA gél lakk azonban korántsem olyan tökéletes, mint amilyennek látszik. A gél lakk megkötéséhez UV fényre van szükség. Minden felkent réteg után a vendégnek be kell tennie a kezét egy kis dobozba, ami UV fényt bocsát ki, (akár egy szolárium ágy). A kis dobozok eltérőek lehetnek, azonban a kibocsátott fény nagy része az UVA hullámhossz tartományba esik. Azt már korábbi olvasmányainkból tudjuk, hogy az UV fény és a bőrrák között szoros kapcsolat van. Vajon biztonságos-e akkor ez a fajta manikűr?


A gél lakk a köröm elvékonyodását okozhatja.
A gél lakk a köröm elvékonyodását okozhatja.

Az UV sugárzás kockázataiKözismert tény, hogy az UV fény jelentős kockázati tényezőt jelent, ha a bőrrák kialakulásáról van szó, például a melanoma esetében, ami a bőrrák legveszélyesebb fajtája. A szoláriumágyak által kibocsátott UV fény sokkal veszélyesebb, mint a napfényből jövő ilyen hullámhosszú sugarak. A kapcsolat a túlzott mértékű napozás és a melanoma kialakulása között jól ismert és leírt jelenség. Nincs kétség afelől, hogy az UV fény (UVA és UVB), bármilyen forrásból származzon is, bőrrákhoz vezethet.
Az Archives of Dermatology című folyóiratban 2009-ben megjelent cikk először számolt be a gél-manikűr elkészítése során használt UV „dobozok” hatásáról a kézre és a körmökre.
A cikkben két olyan nőről számoltak be, akik rendszeresen jártak zselé manikűrt készíttetni egy szalonba és az UV sugárzás hatására bőrrák alakult ki a kézfejükön. A szerzők, Dr. Deborah F. MacFarlane és Dr. Carol A. Alonso nem bizonyították az összefüggést az UV fény és a rákos elváltozás között, de feltételezik, hogy a dobozokból érkező fény közrejátszhatott a betegség kialakulásában. A megállapítás alátámasztásához azonban további vizsgálatok szükségesek.

A gél lakk-manikűr egyéb veszélyeiA krónikus sugárzás hatására kialakuló bőrrák nem az egyetlen veszélyforrása a gél lakk manikűrnek. Ahhoz, hogy fel tudják vinni a lakkot, sima körömfelületre van szükség. A speciális gél eltávolításához az ujjainkat és a körmeinket erős acetonba kell áztatnunk.
A Journal of Cosmetic Dermatology-ban megjelent cikk beszámolója szerint a University of Miami Miller School of Medicine orvosai a köröm gyengeséget, töredezettséget és elvékonyodást fedeztek fel öt alanynál, a gél lakk acetonos és manuális eltávolítása után. Minden résztvevő arra panaszkodott, hogy a lakkot nagyon nehéz volt eltávolítani valamint körmeik elvékonyodtak az eljárás után. Az egyetem szakértői a köröm elvékonyodását ultrahang segítségével demonstrálták.

A gél lakkokat forgalmazó cégek saját kutatást szponzoráltak, hogy demonstrálják termékeik veszélytelenségét. A vizsgálat eredménye szerint a kéthetenkénti UV sugárzás mennyisége csupán annyit tesz, mintha naponta 1,5-2,7 perccel többet töltenénk a nap UVA sugarai és csupán néhány másodperccel többet a nap UVB sugarai alatt. Tudjuk azonban, hogy ezek a másodpercek a hónapok és évek alatt összeadódnak, fokozatosan hozzájárulva a bőrrák kialakulásához.

Ráadásul azt is tudjuk, hogy az UV fény hozzájárul a bőr öregedéséhez, ami ráncok és foltok megjelenéséhez, a kollagén elbomlásához vezet. Vagyis, ha tehetjük, próbáljuk meg elkerülni a szükségtelen plusz UV sugárzást.
A szóban forgó zselémanikűr szalonokat is kerüljük, különösen akkor, ha a családban már előfordult bőrrák, vagy ha nagyon fehér, leégésre hajlamos a bőrünk. Ha mégis ilyen manikűrt készíttetünk, viseljünk napfényvédő kesztyűt (a lakk kedvért ujjatlant), ami a sugarak 98 %-át kiszűri.

SzépségBróker komment: számos vizsgálat igazolta már a túlzott UV sugárzás bőrrák veszélyét- számos cikkben részletezem ezt - és már előfordult köröm alatt kezdődő melanoma is, de talán merő túlzás a gél lakkozás UV fényét összekötni a kézfejen kialakult bőrrákkal a két nő esetében, amelyet a vizsgálat nem is tudott bebizonyítani (Dr. Deborah F. MacFarlane és Dr. Carol A. Alonso ).

Mivel már jómagam is voltam többször gél lakkozáson, így megtapasztalhattam, hogy a lakk szárításához csak az ujjbegyet, egy-egy körmöt kell behelyezni az UV-s dobozba kb. 10-15 mp-re. Ezért úgy gondolom, hogy ha nem is éri túlzott UV sugárterhelés a bőrünket, de talán az igen érzékeny, fehérbőrű személyek megvédhetik kézfejüket az ujjatlan kesztyű használatával. Azonban sokkal gyakoribb, hogy a folyamatos gél lakk használat köröm elvékonyodást okoz- ez nálam is így történt 3 hónap után. Ennek ellenére fantasztikusan élveztem, hogy 2-2 hétig tökéletesen ápolt és szép volt a kezem a gél lakkozásnak köszönhetően.

Forrás: www.voxxi.com/health-risks-shellac-nail-polish;
http://atlantadermatologists.com/gel-nail-polish-and-skin-cancer

© 2010 szepsegbroker.hu | A gél lakk használatának kockázatai
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink