SZAKCIKKEK

A PCOS leggyakrabban előforduló női betegség

A tünetek megelőzhetőek diétával és testmozgással

2014. február 20. 11:13
Gulyás Gabriella Anna, Dr. Szabó Judit Anna
A policisztás petefészek szindróma (PCOS) a leggyakoribb, a női hormonrendszert érintő betegség, mely a reproduktív korú nők 10-16%-ánál diagnosztizálható. Magyarországon ez mintegy 500 ezer nőt érinthet! Ma ezt a betegséget tekintik a fogamzóképes korban lévő nők legnagyobb meddőségi kockázatának.


A PCOS leggyakrabban előforduló női betegség 1.kép

PCO vagy PCOS?A PCOS kialakulásában az öröklött hajlam mellett az életmódnak is szerepe van. A tünetek változatossága miatt a betegek három szakorvoshoz fordulnak általában, nőgyógyászhoz, bőrgyógyászhoz vagy endokrinológus belgyógyászhoz. A PCOS-ban előforduló, az egész szervezetet érintő tünetek egyenetlensége miatt szakmailag is nehéz a betegség felismerése és kezelése. A PCOS nőgyógyászati vonatkozásai – ciszták a petefészekben, illetve menstruációs zavarok – elterelhetik a figyelmet és csak a fogamzást akadályozó tényezőként kezelhetik.
A PCO (policisztás ovárium) és a PCOS nem azonos betegség. A PCO-s betegek egy része nem PCOS beteg és nem minden PCOS páciensnek van cisztás petefészek ultrahangképe. A PCOS hátterében inzulinrezisztencia (IR) áll, a tünetek sokféle kombinációban előfordulhatnak az egyes betegeknél.

A PCOS betegség kritériumai a 2003-as rotterdami állásfoglalás szerint:- mentruáció/peteérés zavara
- férfihormon túlsúly klinikai (pl. fokozott szőrnövekedés) és/vagy laboratóriumi jelei
- ciszták a petefészekben (de nem minden esetben!)

A csökkent inzulin rezisztencia (IR) a PCOS alapvető sajátossága, tehát minden PCOS páciensnél kimutatható, ezért a diagnózis felállításához a fenti tünetek valamelyikét még mutatnia kell a betegnek.

Csökkent inzulin rezisztencia sokféle tünettel árulkodik magáról:

- súlygyarapodás ( főleg a hastájékon) sikertelen fogyókúrák, folyamatos hízás
- hirtelen édesség éhség
- fáradékonyság, csökkent koncentrálóképesség
- rohamszerű álmosság, jellemzően az étkezések után;
- rendszertelen menstruáció, a teherbeesés nehézkes
- hajhullás, problémás bőr ( pattanások)
- a bőrön jelentkező sötét színű, szemölcsös elváltozások
- laboratóriumi vizsgálat eredménye: magasabb vércukor és triglicerid, illetve alacsony HDL-koleszterin


A PCOS leggyakrabban előforduló női betegség 2.kép

Bőrproblémák PCOS betegségbenA férfihormon túlsúly miatt előforduló leggyakoribb panaszok:

- a pattanásos, zsíros bőr,akne
- androgén alopécia, férfias típusú hajritkulás, hajhullás
- bajusz- és szakállnövekedés
- szőrösödés egyéb testtájakon, mint például a mellbimbó körül, a karokon illetve a combon, fanszőrzet felhúzódása a köldökig
- acanthosis nigricans, durva, barnás elszíneződés a nyakon és a hajlatokban (ritka, elhízott embereknél fordul elő)

A szőrösség mértékét a Ferriman-Gallwey pontszám alapján határozzák meg, 8 felett kifejezett szőrösödést jelent.


A PCOS leggyakrabban előforduló női betegség 3.kép

A PCOS kezelési lehetőségeiA betegség gyógyítása elsősorban alacsony glikémiás indexű (GI) diétával, az inzulin- és a vércukorszint helyreállításával történik, metformin szedése javasolt. A tünetek csak lassan mérséklődnek, türelemre van szükség. Amennyiben a legfőbb panasz a normális menstruációs ciklus hiánya illetve a fokozott férfihormon-szintekre utaló bőrtünetek, akne, szőrösödés, hajhullás valamelyike, és nem terveznek gyermeket, a kombinált hormonális fogamzásgátlók segíthetnek.
Fontos a PCOS minél korábbi felfedezése és kezelése, lehetőleg még fiatal felnőtt korban. A betegség véglegesen nem gyógyítható, de életmódváltással és megfelelő gyógyszerekkel kezelhető. Az intenzív testmozgás csökkenti a férfihormonok okozta kellemetlen tünetek, mint például a pattanások és a túlzott szőrnövekedés előfordulását.

Acanthosis nigricans- PCOS jellemző bőrtünete
Acanthosis nigricans- PCOS jellemző bőrtünete

A bőrtünetek kezelési lehetőségeiFokozott szőrösödés
- hagyományos eljárásokkal (borotválás, gyantázás, szőrtelenítő krémek stb.) DE a bajuszkát ne ezzel a módszerrel távolítsuk el!
- IPL fényterápiával
- lézeres szőrtelenítéssel, ELOS

Hajhullás
- csalán, komló, stb. gyógynövényes
- hajszeszek
alkalmazása
- vitaminos mezoterápia, , Drakula terápia
- KLEANTHOUS fejbőr terápia

Akné
- kozmetikai hámlasztó kezelések
- lézeres kezelés
- IPL terápia
- Mikrodermabrázió
- Mezoterápia

Acanthosis nigricans
A bőrön jelentkező sötét színű, szemölcsös elváltozások (lásd a fotót) makacs, de ártalmatlan tünetek, jelentős súlyvesztés esetén van remény elhalványulására. Nyaklánc viselése kerülendő, mert a dörzsölés fokozza.


A PCOS leggyakrabban előforduló női betegség 5.kép

Új lehetőség a gyermekvállalás segítésére PCOS betegek számáraAz In Vitro Fertilizáció (IVF) mesterséges megtermékenyítést jelent, mely sikeresen orvosolta a meddőség problémáját. Az eljárás lényege, hogy a petesejt nem az anya szervezetében, hanem laboratóriumi körülmények között (in vitro) termékenyül meg a spermiumok segítségével, majd a megtermékenyült embriót visszaültetik az anya méhébe. Van olyan eset azonban, amikor a fenti kezelés nem végezhető el.
Ilyen esetekben In Vitro Maturáció (IVM) segítségével a petefészekből még éretlen tüszőket nyernek, és a laboratóriumban érlelik meg azokat.
Az IVM segítségével létrehozott érett petesejtet lefagyasztják, majd felolvasztás után megtermékenyítik. Az érett petesejtek lefagyasztásának lehetőségével a mesterséges megtermékenyítés rugalmasabbá válik. A megtermékenyült embriókat visszaültetik az anya méhébe.
Ez az eljárás a daganatellenes kezelés során meddővé vált nők és a policisztás ovárium szindrómában (a PCOS ) szenvedők számára jelenthet megoldást.

SzépségBróker komment: Egyik olvasónk személyes beszámolója alapján a PCOS diagnózistól számított 3 hónapon túl, alacsony dózisú metformin napi egyszeri szedésével, szigorú GI diéta betartásával valamint heti egyszeri testmozgással a bőrtünetek (hajhullás, pattanások) javultak, de nem múltak el teljesen, az inzulin érzékenység és a hormonszintek rendeződtek. A laborértékek alapján jelenleg a metformin szedése elhagyható, a diétát továbbra is szükséges tartani, valamint a fizikai aktivitást heti egyről minimum kettőre vagy többre emelni. Olvasónk inositolt és D-vitamint szed kiegészítésképpen orvosi tanácsra.

Forrás:Lakatos Péter (szerk.): Policisztás ovarium szindróma - gyakorlati útmutató, Semmelweis Kiadó, Bp, 2009. , http://www.foxnews.com/health, http://centrumlab.hu/inzulin-rezisztencia
© 2010 szepsegbroker.hu | A PCOS leggyakrabban előforduló női betegség
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák

Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink