SZAKCIKKEK

Amit a sminktetoválásról tudnod kell, mielőtt belevágsz…

Sminktetoválás tabuk nélkül

2010. augusztus 30. 16:32
Cikkünk szerzője Jenőfi Réka
Abban biztos vagyok, hogy mindenki hallott már a kozmetikai vagy sminktetoválásról. Sőt, egyre többen már viselnek is ilyet, vagy éppen a döntés előtt állnak, hogy megcsináltassák-e.


Sminktetoválás szemöldök, alsó-felső szemhéj / Jenőfi Réka- További képek lent!
Sminktetoválás szemöldök, alsó-felső szemhéj / Jenőfi Réka- További képek lent!
Mint minden, ami a külső szemlélő számára látható díszítés a testünkön, megosztja a véleményeket. Így volt ez a tetoválás, a piercing, vagy akár a smink megjelenésével, elterjedésével is, és nincs ez másként a napjainkban egyre nagyobb számban készülő sminktetoválásokkal sem. Vannak, akiknek ez éppen olyan természetes, mint az, hogy fogat mosunk, de vannak ellenzői is.
Azt gondolom, tudnunk kell néhány alapvető információt, hogy tisztán lássunk a témában. Mi az, ami megkülönbözteti a tetoválást a sminktetoválástól, mik az előnyei, mit kell mérlegelnünk, mielőtt belevágunk.

A legfontosabb dolog, ami megkülönbözteti a sminktetoválást a tetoválástól, az az élettartama. A valódi tetoválás a bőr olyan rétegeibe hatol, amitől az eredmény végleges, nem kopik ki, azaz örök életre szól. A sminktetoválás, mivel az arcon alkalmazzuk, nem maradhat ott életünk végéig több okból, ezért csak a bőr felső rétegét érinti, 3-5 év alatt kikopik. Egyrészt, megunhatjuk, megváltozhatnak a trendek, de ami ennél sokkal fontosabb, sajnos az arcunk vonásai a tudomány mai állása szerint 10-20 év múlva nem lesznek ugyanolyanok, mint ma. Ez pedig azt eredményezi, hogy a most meghúzott vonalak „lekonyulnak”. Vannak olyan „sminktetoválások”, amelyek több (10-15) évvel ezelőtt készültek és nem koptak ki. Ezek már nem is fognak, ezek lényegében valódi tetoválások. A mai gépek közül a professzionális minőségűeknél ez nem fordulhat elő. Arról már nem is beszélve, hogy a sminktetováláshoz használt steril, orvosi fémből készült, akupunktúrás tűhöz hasonló tűk és a minőségi festékek is biztosítékok a szép végeredményhez.

A sminktetoválás tartóssága több tényezőtől függ, a bőröd típusától, a korodtól és, hogy mennyire vigyázol rá. A zsíros bőrből hamarabb kikopik a festék. A kor itt viszont kimondottan előny: a bőr ciklusa lassul, tehát a kopás is lassabb. Napozáskor napvédő krémmel védve szintén hosszabbá tehető a sminktetoválás élettartama.

Szintén nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a sminktetoválás céljával: ez nem báli smink! Nem lehet feltűnő, természetes szépségünk esetleges hiányosságait hivatott pótolni, illetve a kiemelésre méltó területek kihangsúlyozására való. A sminktetoválás nem lehet harsány, ugyanis minden alkalommal „vállalhatónak” kell lennie. Csak olyan sminktetoválást készíttessünk, ami ennek megfelel!

Mint minden beavatkozásnak, ami a testünket, jelen esetben a védelmi rendszerünket, azaz a bőrünket érinti, vannak ellenjavallatai.

Mit kell tehát figyelembe venni, mielőtt meghozod a döntést?Vannak külső és belső ellenjavallatai a sminktetoválásnak, melyekre a profi sminktetoválónak fel kell hívnia a figyelmet! A külső tényezők persze könnyebben felismerhetők, ilyen pl. egy anyajegy, bármilyen bőrelváltozás, herpesz, gyulladás, seb a bőr felszínén, stb. A belső tényezők csak rákérdezéssel állapíthatók meg, pl. magas vérnyomás, fertőző betegségek, mint pl. a Hepatitis, HIV vírus, esetleg vér hígító gyógyszer szedése, krónikus betegségek, allergia és számos más ok. Ezért lényeges a beavatkozás előtti megbeszélés.
Ami viszont biztos: amennyiben nincsenek ilyen kockázati tényezők, akkor csak előnyei vannak a sminktetoválásnak.

Sportolsz és az izzadságtól lefolyik a smink, vagy szemüveges vagy és nem látod a sminkedet elkészíteni szemüveged nélkül? Egyszerűen nem érzed magad elég ügyesnek a smink elkészítéséhez, esetleg éppen csak reggel 20 perccel tovább aludnál és finoman sminkelve ébrednél?
Gondold át, és ha csak egy is illik Rád a fentiek közül, akkor a sminktetoválás Neked való!
Ha minden rendben, akkor mindenkit csak bátorítani tudok a sminktetoválás elkészíttetésére, csak nyerhet vele!

Még egy kérdés, amit a legtöbben feltesznek: fájdalommentes-e a sminktetoválás. Korrekt válasz erre csak az lehet, hogy fájdalommentessé tehető, de nem garantálható. Mindenkinek más a fájdalomküszöbe, így elég lehet csupán egyszeri érzéstelenítés, de szükség lehet további érzéstelenítésre is. A fájdalomcsillapítás teheti teljesen érzéketlenné az adott területet, de lehet, hogy többszöri kezelés után is kicsit kellemetlennek érzed, de semmiképpen nem fájdalmasnak. A tetovált területtől is függ, a legkevésbé érzékeny terület a szemöldök. Bár hihetetlennek hangozhat, de pillanatnyi hangulatod, pszichikai állapotod is befolyásolhatja fájdalomtűrő képességed: egy stresszes nap után várható, hogy érzékenyebben reagálsz a fájdalomra, amit esetleg máskor meg sem éreznél!

Akiben még ezek után is maradt bizonytalanság, nyugodtan kérdezzen a szakembertől, általában lehetőség van előzetes konzultációra, ahol a még fel nem tett kérdésekre választ kaphat. Ha pedig végre eljön a nap, az előrajzolás során minden alakítható, módosítható, így a végeredmény garantáltan az lesz, amire számítasz!

Cikkünk szerzője: Jenőfi Réka - sminkes, okleveles sminktetováló, szempilla stylist
© 2010 szepsegbroker.hu | Amit a sminktetoválásról tudnod kell, mielőtt belevágsz…
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink