SZAKCIKKEK

Arcformálás tűvel vagy mikrokanüllel?

A mikrokanülös arcfeltöltő eljárás (arcformálás, arcszobrászat) az elmúlt két év legnépszerűbb beavatkozása volt

2013. november 18. 15:45
Cikkünk szerzője Dr. Szabó Judit Anna / Dr. AntiAging - Holistic Health & Beauty Center
A legújabb műtét nélküli mikrokanülös arcformálás jóval kíméletesebb a korábbi tűs arcfeltöltő eljárásnál és egyenletesebben oszlatható el a feltöltő anyag is.


Arcformálás tűvel vagy mikrokanüllel? 1.kép

Kíméletes arcfeltöltésA műtét nélküli arcformáló beavatkozás (arcszobrászat, volumenpótlás) során a ráncfeltöltő anyagot vékony tűvel, vagy a legújabb mikrokanülös technikával az arc különböző pontjaiba (pl. belső szemzug, felső szemhéj, nazolabiális redő, ajakszöglet, kézfej) juttatják, majd lágy kézmozdulatokkal eloszlatják.
A mikrokanüllel végzett arcfeltöltés népszerűségének oka, hogy a korábbi tűs beavatkozással ellentétben, sokkal kisebb a kellemetlen mellékhatások, mint például az ödéma és a véraláfutások előfordulási gyakorisága. Az injekciós tű szúrásaival szemben a tompa hegyű kanül alkalmazása sok előnyt rejt a szépülni, fiatalodni vágyók számára. A mikrokanül-technika finomodásával az arc, a nyak és a kézfej is kezelhetővé vált.
Ez idáig csak néhány szakirodalmi hivatkozás foglalkozott a mikrokanülös és a tűs arcformálás összehasonlításával, és azok is főleg az orvos szemszögéből vizsgálta a két technika kivitelezhetőségét és a felhasznált töltőanyagok mennyiségét. A páciens számára oly fontos esztétikai eredményesség és a mellékhatások gyakoriságára nem igazán tértek ki.
Az arcfeltöltés/ arcformálás/ arcszobrászat/ volumenpótlás során olyan mellékhatásokra kell gondolnunk, mint a bőrpír, a bevezetési pont és a kezelt terület duzzanata, bevérzése illetve a fájdalom vagy a kellemetlen közérzet előfordulása és erőssége, amit a bőr alatti tűs eszköz mozgatása okoz.

Arcformálás tűvel vagy mikrokanüllel? 2.kép

Az arcformálás (arcszobrászat) lehetséges mellékhatásai a páciensek szempontjábólAz alábbi vizsgálat azért is jelentős, mert a páciensek kényelme és a kívánt esztétikai eredmény egyaránt fontos volt. A részt vevők (95 fő, koruk szerint 30-76 évesek) egy csoportja injekciós arcfeltöltő beavatkozáson esett át, a másik csoport mikrokanülös technikával fiatalodhatott (nyak, dekoltázs, kézfej). A feltöltéshez használt hyaluronsav mennyisége függött a kezelt felületen tapasztalható egyenetlenségek és ráncok számától és mélységétől. Az eredményt, vagyis az esztétikai javulást ún. GAIS-skála szerint mérték és nem találtak szignifikánsa különbséget a tűs és a mikrokanülös eljárás között.
A fájdalom mértéke (Visional Analog Scale skála) azonban jelentősen eltért a két csoport között, a mikrokanülös arcfeltöltő technika alkalmazása esetén csak enyhe fájdalomról, míg a tűs megoldás esetén közepes fájdalomról árulkodott a skála.

A mikrokanülös páciensek esetében közvetlen a beavatkozások után csupán enyhe bőrpír volt megfigyelhető, míg a tűs eljárásnál zúzódások és véraláfutások is megfigyelhetőek voltak.

Arcformálás tekintetében biztos kezekre találsz az alábbi szakorvosoknál:1. Dr. Balogh György bőrgyógyász-kozmetológus
2. Dr. Bögi Katalin fogorvos
3. Dr. Kolat Zsuzsanna bőrgyógyász-kozmetológus
4. Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus
5. Dr. Stehlich Gábor bőrgyógyász-kozmetológus
6. Dr. Viczián Csaba plasztikai sebész

Tű vagy kanül?Theresa A. Cattin 60 páciens arcközepi feltöltését végezte el mikrokanülös technikával 18 hónap alatt. A kanül bevezetési pontja körüli apró sérülések spontán gyógyultak, bőrpír az orcákon inkább csak a kezelés alatt volt megfigyelhető és ez is megszűnt a beavatkozás befejezése után 15-20 perc múlva. Enyhe duzzanat volt tapasztalható a belépési pontnál a járomív alatt. Nagyobb mértékű duzzanat illetve véraláfutás a mélyebb vagy többszöri behatolásnál volt látható a mikrokanülös technika esetén.

Hasonló eredményről számolt be Niamtu is: a tompa kanül előnye a kisebb ödéma és a kevesebb bevérzés – mondta.

A jelenleg elérhető szakirodalmi beszámolók alapján azt mondhatjuk, hogy a mikrokanülös beavatkozás során, illetve utána tapasztalt mellékhatások mértéke a kis és közepes tartományban mozog a Visional Analog Scale szerint, ezek az elváltozások pedig alig észrevehetőek és könnyen elrejthetők a make-up alatt. Ráadásul a mikrokanülös technikával végzett beavatkozás a páciensek számára is kellemesebb élmény, a betegek elégedettsége magas, az eredmények pedig látványosak.
Az arcformálás, arcszobrászat során az egyik legfontosabb szempont az esztétikai eredményen kívül, hogy a páciensek minél kevesebb fájdalommal, kényelmetlenséggel és a beavatkozások utáni mellékhatásokkal találkozzanak (pl. másnap munkába tudjanak menni).
Ami az orvosoknak „apró mellékhatás” számít, úgymint az erythema (bőrpír, vérbőség), a duzzanatok vagy a véraláfutások, azt a páciensek másképp értékelhetik. Ha valaki szeretné eltitkolni, hogy milyen szépészeti beavatkozáson vett részt, vagy szeretne minél hamarabb dolgozni, ezek a szempontok egyáltalán nem elhanyagolhatóak.
Arcfeltöltés, vagy bármely hyaluronsavas bőrfelszín fiatalítás esetén kérje a kanülös technika alkalmazását az esztétikai szakemberétől! Klikk ide!

Kukkantsunk be a műhelytitkokba - a mikrokanülös és a tűs módszert öszehasonlítása élesben (angol nyelven):Társszerző: Gulyás Gabriella Anna
Forrás: : https://www.prime-journal.com/side-effect-profile-of-microcannulae-a-patient-perspective/

© 2010 szepsegbroker.hu | Arcformálás tűvel vagy mikrokanüllel?
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák


Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink