SZAKCIKKEK

Az ajakformálás tudománya

Ajakfiatalítás, ajaknagyobbítás és az ajakkorrigálás módszerei

2014. április 02. 11:29
Gulyás Gabriella Anna, Dr. Szabó Judit Anna
A plasztikai műtétek jelentős része az öregedés külső jeleit igyekszik eltüntetni, de mi van a felszín alatt zajló folyamatokkal?


Az ajakformálás tudománya 1.kép

Az arc és az ajkak anatómiájaA száj a szemünk mellett arcunk legtevékenyebb és legkifejezőbb része, amely szinte mindig mozgásban van. Az arcizmok közül a szem, orr, száj körüli izmok játszanak fontos szerepet a mimikánkban. Rágóizmaink erősek, felületi és mély elhelyezkedésűek. A szájnyílást egy körkörös izomgyűrű veszi körbe, ami összehúzódásával zárja a nyílást. Ennek az izomnak van egy kiforduló része, melynek a tömegétől függ az ajkak vastagsága. Az emberi ajkak erőteljes kifordulásával egyénenként különböző vastagságú ajakpírt hoznak létre. Ez csukott szájnál is látható, simább és eltérő árnyalatú, egyfajta átmenet az arcbőr és a száj nyálkahártyája között. Ennek az ún. ajakpírnak szexuális vonzereje is van, nem véletlenül festik, illetve plasztikáztatják a nők. De az, hogy mennyire teltek az ajkak az lényegesen függ az íny állapotától és a fogak dőlésszögétől is. Az íny sorvadásától beesik az arcunk. Fogorvosok szerint a kialakult foghiányok, illetve az íny sorvadása, egyenetlensége miatt az arc is megváltozik, idősebbnek nézünk ki. A helyzet még súlyosabb, ha a kezeletlen ínybetegség az alatta lévő csont lebomlását eredményezi. A csont lebomlása végül pedig az arc megjelenését is megváltoztatja. Amint a fog kiesik, nincs ok arra, hogy a csont megmaradjon, végül az ajkak és az orca beesik, vagy ráncok alakulnak ki az ajkak körül és az orca környékén. A Plastic and Reconstructive Surgery szakfolyóiratban nemrégiben megjelent kiadványában a szerzők kimutatták, hogy az állkapocs, a szemgödör és az orca csontvesztése úgy öregíti az embereket, amin sem a facelifting (plasztikai műtét), sem egyéb bőrfeszesítő orvosi és kozmetikai beavatkozás sem segíthetnek.


Az ajakformálás tudománya 2.kép

Hogyan lehet mégis szép ajkunk?Az íny és az ajkak folyamatos sorvadása jelentős volumen vesztése megoldható saját zsír átültetéssel (lipofilling), ajakfeltöltéssel, ajakimplantátum (PermaLip), PTFE szálak behúzásával vagy sebészeti korrekcióval. Néhány kozmetikai eljárással, pld. a Kleanthous ajakdúsító kezeléssel az ajkak felszíne megújítható. A sokáig szép ajkak elengedhetetlen feltétele a rendszeres fogászati szűrés, a fogak és az íny minél hosszabb idejű védelme, a csontvesztés megakadályozása kalcium és D-vitamin pótlásával.
Ha az ajkakat megtámasztó fogsor, íny és állkapocs sérül, sorvadt, az ajakpír nem fekszik fel, nem fordul ki szépen. A befelé hajló, elvékonyodott ajkak pedig öregebbnek mutatják az arcot is.
Az ajakformálás tudománya 3.kép

Néhány megoldás az ajakkorrekcióraA hyaluronsav a gold standard az ajakfeltöltésben és fiatalításban egyaránt szerte a világon. Vékony felső, vagy alsó ajak esetén, amikor a száj egész vonala keskeny, az ajak íve nem hangsúlyos, az ajakfeltöltés jelent megoldást. Az ajakfeltöltés történhet maradandó vagy felszívódó anyagokkal vagy saját zsírral. Ha volument akarunk növelni, akkor mélyen a száj körüli gyűrűs izom mögé adjuk az anyagot, egy szintben a fogsorral az alátámasztás növelése érdekében.
Ha a körvonalat akarjuk harmonikusabbá tenni, akkor közvetlenül az ajakvonalon, a bőr alá szúrunk, ez visszaadja az ajak domborúságát és szépen kihangsúlyozza a körvonalát. Ha az orr és a száj közötti mélyedés ellaposodik, a kötőszövet elveszti rugalmasságát, a száj körüli izom pedig sorvadt, akkor közvetlenül a bőr alatti szövetbe injektálunk. A száj körüli ráncok esetén is közvetlenül a dermiszbe szúrunk egy irányban a ráncokkal. Ilyenkor kis adag is elég és tű helyett mikrokanült is lehet használni.
Ha az ajkak feletti rész megnyúlik, az ajkak nem fekszenek föl szépen a fogsorra, a fogak és az állkapocs általi alátámasztás nem teljes. Ez az öregedéssel együtt járó folyamat, amikor az ajak elveszti tónusát, a száj körüli izomgyűrű sorvad és ettől lefittyed az ajak. Ebben az esetben a feltöltés nem ajánlott, mert az ajkak mögött nincs megfelelő csontos-fogas támaszték. Ilyen kor sebészeti műtéttel megrövidítik az ajak feletti bőrt, majd ezután töltik fel az ajkakat. Óvatosabb, kisebb mértékű feltöltés is elegendő lehet a felső ajak vonalán, ezzel visszaszerezhető szép formája.
Vannak kivételes esetek is, amikor a páciensek nem elégedettek telt ajkaikkal, ilyenkor azok vékonyítását kérik sebészüktől, de ez nagyon ritkán fordul csak elő.

Forrás: Plastic & Reconstructive Surgery: January 2010, PRIME Journal 2014

© 2010 szepsegbroker.hu | Az ajakformálás tudománya
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák

Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink