SZAKCIKKEK

Az öregségi pigmentfoltok, a lentigo eltávolítása

Milyen hatásos módszerek léteznek az öregségi foltok ellen?

2010. szeptember 24. 17:39
Szépség Bróker
Számos látható jele van az öregedésnek. Az őszülő haj, a ráncok, a csontritkulás, a megereszkedett bőr mellett azonban vannak olyan tünetek is, melyek a nem megfelelő életmód hatására alakulnak ki.


Az öregségi pigmentfoltok, a lentigo eltávolítása 1.kép
Ilyenek pl. az öregségi pigmentfoltok (májfoltok), a lentigo, melyek megjelenése a túlzásba vitt napozással hozható összefüggésbe.

A bőr pigment sejtjei melanint termelnek, mely megvédi a bőrt a nap káros UV sugaraitól. Napsugárzás hatására a melanin termelés fokozódik, így, ha valaki élete nagy részét a napon tölti, a melanin felhalmozódik a bőrében, és kialakulnak az öregségi foltok, a lentigo, melyek a bőrrák kiindulópontjai is lehetnek. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, öregségi foltok csak az arcunkon jelenhetnek meg, ugyanakkor a kézháton, sőt a test bármely részén épp olyan gyakori az előfordulásuk. Ha észlelünk magunkon valamilyen gyanús foltot, azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz!

Az öregségi foltok kezelése /az amerikai Dermanetwork szerintAz öregségi foltok egyik kezelése lehet a fagyasztás. A bőrgyógyász által végezhető, ambuláns kezelés során először érzéstelenítő krémmel kenik be a kezelendő területet, majd beinjektálják a fagyasztó savat. Az injekciót követően az öregségi foltok szó szerint leesnek, mivel a sav elöli a sérült bőrsejteket. A fennmaradó sebet 1-2 öltéssel összevarrják.

Az öregségi foltok másik kezelési módja a lézeres eljárás. Ez az egyik legbiztonságosabb módja az öregségi foltok eltávolításának, mert miközben megsemmisíti a káros sejteket, nem károsítja a környező szöveteket. Ez egyben azt is jelenti, hogy minimális a hegesedés esélye.


A lentigo eltüntetésének HAZAI gyakorlata - a SzéspégBróker portál szakembereinek megoldásai1. Mikrodermabrázió- mechanikai hámlasztás

2. Kémiai mélyhámlasztás

a., Felületi, kíméletes hámlasztásra alkalmas hatónyagok: Triklór-ecetsav=TCA, alfa-hydroxi-acid=AHA=karbolsav=glykolsav. Ezt a megoldást alkalmazzák a kozmetikusok, vagy mi is végezhetjük azt otthonunkban kozmetikusunk, bőrgyógyászunk, vagy a professzionális kozmetikumot gyártó cég ajánlása alapján

b., Közepes és mélyhámlasztás: triklór-ecetsav (TCA) koncentrációja általában 20-35 % között van. A hámlasztás mélysége a koncentrációval nő (az 50 %-os oldat az epidermisz alatti dermiszbe is eljut!), ezért ezt a módszert csak bőrgyógyász segítségével érdemes alkalmazni!

c., Drasztikus, de látványos mélyhámlasztás: a fenol a legerősebb peeling. Csak olyan páciens számára ajánlott, akinek sötét pigmentfoltjai és mély barázdái vannak napfénykárosodás következtében, vagy hámlasztották már az ajkak és az áll környékét is. A bőr felső rétegének eltávolításával a fenol kezeli a napfénykárosodás következtében fellépő tökéletlenségeket, az egyenetlen pigmentációt, vagy a ráncos arcterületet. Szigorúan csak bőrgyógyász, vagy plasztikai sebész végezheti a fenolos mályhámlasztást!

3. Dermaroller kezelés

4. Fényterápiás módszerek:

- Fotorejuveáció (IPL, ELOS)

- Frakcionált CO2 lézerrel

- Egyéb frakcionált lézer kezelés

- Több féle fényterápiás módszer kombinálása

Az öregségi foltok kialakulásának megelőzéseHogyan lehet elkerülni az öregségi foltok kialakulását? A legfontosabb a napozási szabályok betartása, köztük az, hogy fényvédő használata nélkül nem szabad a napon tartózkodni! Minimum SPF 30-as fényvédő faktorú és magas UVA védelemmel ellátott napkrémet válasszunk!

Az arc fényvédelméről se feledkezzünk meg, hiszen az arcunkat éri legtöbbször a napfény! Így nem csak akkor kell arcunkat óvni, amikor napozunk, hanem akkor is, ha munkába megyünk, vagy éppen csak bevásárolni. A hölgyek előnyben vannak, hisz ma már a legtöbb jó minőségű kozmetikum tartalmaz fényvédőt is, de azért nem árt, ha külön is alkalmazunk fényvédőt, a maximális védelem érdekében.


Forrás: www.dermanetwork.org; www.szepsegbroker.hu/beavatkozások© 2010 szepsegbroker.hu | Az öregségi pigmentfoltok, a lentigo eltávolítása
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák


Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink