SZAKCIKKEK

Fényvédő hatóanyagok ajánlása 2017 EWG

Problémák merültek fel a kémiai fényvédőkkel

2014. június 12. 11:35
Cikkünk szerzője Dr. Szabó Judit Anna / Dr. AntiAging - Holistic Health & Beauty Center, Gulyás Gabriella Anna
A napkrémek fényvédő hatóanyagait két nagy csoportba oszthatjuk: az ásványi (fizikia) és a kémiai szűrőkre. Ezek más- más mechanizmus által védik a bőrt a napfény károsító sugarai ellen. Az ásványi napfényvédőkről bebizonyosodott, hogy ép bőrön keresztül nem hatolnak át a bőrön és nem jelentenek veszélyt a szervezetre, nem alakul ki velük szemben allergia.
De mégis mikor és mely hatóanyagok jelenthetnek veszélyt a bőrre és melyek nem?


Fényvédő hatóanyagok ajánlása 2017 EWG 1.kép
A legtöbb napkrém tartalmaz kémiai szűrőt. Ezek a termékek jellemzően a kémai fényvédők kombinációit tartalmazzák, amelyeknek az EWG (Environmental Working Group) szerinti rizikószámuk 2-6 között vannak. Ilyen hatóanyagok: Avobenzone (2), Octisalate (3), Octocrylene (3), Homosalate (4) és Octinoxate (6).

Ásványi napvédő használatosak a cink-oxid (EWG száma:2) és vagy a titán-dioxid (2).
Sok napkrémben az ásványi és a kémiai szűrőket kombinálják, hogy magasabb fényvédelmet és kevesebb rizikót jelentsenek a bőr és a szervezet számára.

Ez a táblázat körvonalazza a humán expozíció és a toxicitási információkat kilenc FDA által jóváhagyott fényvédő hatóanyagok tekintetében. Az alábbi kérdésekre próbáltunk választ találni az adott hatóanyagokkal kapcsolatosan:

• Átjut-e az élő bőrön keresztül az adott fényvédő hatóanyag?
• Megfigyelhető-e hormonszerű hatásuk?
• Megváltoztatja-e a pajzsmirigy és a reproduktív szervek működését, átjut-e az anyatejbe?
• Okoz-e bőrallergiát (fotoszenzibilizál-e)?
• Belélegezve veszélyes-e?
• Egyéb toxicitás megfigyelhető-e vele?

Kémiai fényvédőkSzinte minden kémiai fényvédő tartalmaz avobenzone az Egyesült Államokban, mert ez a rendelkezésre álló hatóanyagok közül a legerősebb védelmet nyújt a bőr mély rétegéig hatoló káros UVA sugarak ellen. Azonban az avobenzonet önmagában a napsugarak relatíve gyorsan lebontják, ezért stabilizálni kell más kémiai anyaggal, mint például az oktokrilénnel.

A laboratóriumi vizsgálatok több kémiai fényvédő esetében kimutatták, hogy azok utánozzák hormonok hatásait és megzavarják a hormonális rendszer (Krause 2012, Schlumpf 2001, 2004, 2008). Néhány kutatás azt sugallja, hogy az állatok oxybenzone és más fényvédő vegyszerek mérgező hatással lehetnek a reproduktív rendszerre és megzavarja azok egészséges fejlődését. (Lásd alábbi táblázatot).
Egy másik kémiai fényvédő, a 4-methylbenzidyl kámfor, amelyet még Európában használnak, de már az Egyesült Államokban tiltó listára került a hormonszerű hatása miatt.

Fényvédő hatóanyagok ajánlása 2017 EWG 2.kép
A táblázatban nem szereplő, de az amerikai FDA által 6 további kémiai fényvédő hatóanyag kapta meg az engedélyt arra, hogy napkrémek gyártásánál felhasználják: benzophenone-4, benzophenone-8, menthyl anthranilate, PABA, Padimate O, and trolamine salicylate

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a legtöbb kémiai fényvédő beszivárog a bőr bizonyos rétegéig és a napfény hatására toxikussá válnak, tehát napfényvédő hatásuk háttérbe szorul (Krause 2012, Schlumpf 2010). Az eddigieknél sokkal érzékenyebb vizsgálatokra lenne szükség annak megállapítására, hogy a fényvédő vegyi összetevőinek kockázata milyen kockázattal járnak (Draelos 2010, Gilbert 2013). Két európai tanulmány észlelte, hogy a fényvédő vegyszerek átjutnak az anyatejbe, ezzel feltételezhető, hogy a fejlődő magzat és újszülött is ki lehet téve a fényvédő hatóanyagok hormonszerű hatásának (Schlumpf 2008, Schlumpf 2010).

A legproblémásabb vegyi fényvédő hatóanyag az USA-ban oxybenzone, amely eddig megtalálható volt a legtöbb fényvédő készítményben. EWG azt javasolja, hogy a fogyasztók kerüljék el az oxybenzonet tartalmazó napkrémeket, mert nem csak allergiás bőrreakciókat okozhat, hanem megzavarhatja hormonális (endometriózis?!) működésünket is (Calafat 2008, Rodriguez 2006, Krause 2012).


Fényvédő hatóanyagok ajánlása 2017 EWG 3.képA szövetségi Centers for Disease Control and Prevention az amerikai lakosság több mint 96 százalékánál lehetséges az oxybenzone expozíció (használat), amelyet a reprezentatív mintavételből állapítottak meg több mint 2500 gyermek és felnőtt bevonásával végzett vizsgálat során (Calafatot 2008). A kutatók megállapították, hogy a résztvevőktől vett minták a nyári hónapokban magasabb koncentrációban tartalmazott oxybenzonet, mint más hónapokban, így arra a következtetésre jutottak, hogy az oxybenzone fényvédő használata magyarázhatja ezt a szezonális különbséget.

Ásványi/fizikai fényvédőkÁsványi napvédő készülnek cink-oxid és a titán-dioxid és általában nanorészecskék formájában, amelyek nem jutnak át a bőr rétegein.

Ásványi fényvédők általánosságában jobb megítélésnek örvendenek, mint a kémiai fényvédők, hisz biztonságosabb paraméterek jellemzik őket. Azonban a gyártóknak fontos arra is figyelni, hogy az adott ásványi anyagot mekkora és milyen bevonatú mikroszemcsék formájában hozzák forgalomba csökkentve ezáltal az inert formákat, a fotoszenzibilizációt kiváltó szemcsék számát. Tehát a gyártókat folyamatosan ellenőrizni kell, hogy megfelelő minőségben biztonságos formájában használják a napfényvédőket a készítményeikben.

Az utóbbi 10 évben 34%-kal nőtt azon napkrémek száma, amelyekben csak fizikai (azaz ásványi/ mineral) fényvédők vannak.
Fényvédő hatóanyagok ajánlása 2017 EWG 4.kép

Új kémiai fényvédőkÚj fényvédő vegyszerek kerültek forgalomba az elmúlt években, hónapokban. A LaRoche-Posay Laboratoire Dermatologique francia cég által kifejlesztet kémiai fényvédők a Mexoryl SX és Mexoryl SL, és a német vegyipari óriás, a BASF által kifejlesztett Tinosorb S és Tinosorb M ígéretes UVA szűrők az FDA szerint is.
Az FDA is fontolgatja egyes európai kémiai fényvédő összetevők jóváhagyását, mint például a 4-methylbenzylidine kámfort, amelyről az eddigi laboratóriumi vizsgálatok hormon-szerű hatásról is beszámoltak. Európában az utóbbi időben egy kémiai fényvédő esetén merültek fel hormonális hatások, a 3 benzilidén-kámforról (Mexoryl SD), ezt jelenleg nem tekintik biztonságos a fényvédőnek (FBTB 2013b). EWG javasolja, hogy az FDA indítson el alaposabb vizsgálatokat a napfényvédő készítmények kapcsán, és állítsa össze a biztonságos napfényvédő hatóanyagok listáját a fogyasztók számára.

Forrás: http://www.ewg.org , http://www.ewg.org/2014sunscreen/the-trouble-with-sunscreen-chemicals/; http://www.ewg.org/sunscreen/report/executive-summary/
© 2010 szepsegbroker.hu | Fényvédő hatóanyagok ajánlása 2017 EWG
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink