SZAKCIKKEK

Fényvédő hatóanyagok ajánlása EWG

Problémák merültek fel a kémiai fényvédőkkel

2014. június 12. 11:35
Cikkünk szerzője Dr. Szabó Judit Anna / Dr. AntiAging - Holistic Health & Beauty Center, Gulyás Gabriella Anna
A napkrémek fényvédő hatóanyagait két nagy csoportba oszthatjuk: az ásványi (fizikia) és a kémiai szűrőkre. Ezek más- más mechanizmus által védik a bőrt a napfény károsító sugarai ellen. Az ásványi napfényvédőkről bebizonyosodott, hogy ép bőrön keresztül nem hatolnak át a bőrön és nem jelentenek veszélyt a szervezetre, nem alakul ki velük szemben allergia.
De mégis mikor és mely hatóanyagok jelenthetnek veszélyt a bőrre és melyek nem?


Fényvédő hatóanyagok ajánlása EWG 1.kép
A legtöbb napkrém tartalmaz kémiai szűrőt. Ezek a termékek jellemzően a kémai fényvédők kombinációit tartalmazzák, amelyeknek az

EWG

(Environmental Working Group)
szerinti rizikószámuk 2-6 között vannak. Ilyen hatóanyagok: Avobenzone (2), Octisalate (3), Octocrylene (3), Homosalate (4) és Octinoxate (6).

Ásványi napvédő használatosak a cink-oxid (EWG száma:2) és vagy a titán-dioxid (2).
Sok napkrémben az ásványi és a kémiai szűrőket kombinálják, hogy magasabb fényvédelmet és kevesebb rizikót jelentsenek a bőr és a szervezet számára.

Ez a táblázat körvonalazza a humán expozíció és a toxicitási információkat kilenc FDA által jóváhagyott fényvédő hatóanyagok tekintetében. Az alábbi kérdésekre próbáltunk választ találni az adott hatóanyagokkal kapcsolatosan:

• Átjut-e az élő bőrön keresztül az adott fényvédő hatóanyag?
• Megfigyelhető-e hormonszerű hatásuk?
• Megváltoztatja-e a pajzsmirigy és a reproduktív szervek működését, átjut-e az anyatejbe?
• Okoz-e bőrallergiát (fotoszenzibilizál-e)?
• Belélegezve veszélyes-e?
• Egyéb toxicitás megfigyelhető-e vele?

Kémiai fényvédőkSzinte minden kémiai fényvédő tartalmaz avobenzone az Egyesült Államokban, mert ez a rendelkezésre álló hatóanyagok közül a legerősebb védelmet nyújt a bőr mély rétegéig hatoló káros UVA sugarak ellen. Azonban az avobenzonet önmagában a napsugarak relatíve gyorsan lebontják, ezért stabilizálni kell más kémiai anyaggal, mint például az oktokrilénnel.

A laboratóriumi vizsgálatok több kémiai fényvédő esetében kimutatták, hogy azok utánozzák hormonok hatásait és megzavarják a hormonális rendszer (Krause 2012, Schlumpf 2001, 2004, 2008). Néhány kutatás azt sugallja, hogy az állatok oxybenzone és más fényvédő vegyszerek mérgező hatással lehetnek a reproduktív rendszerre és megzavarja azok egészséges fejlődését. (Lásd alábbi táblázatot).
Egy másik kémiai fényvédő, a 4-methylbenzidyl kámfor, amelyet még Európában használnak, de már az Egyesült Államokban tiltó listára került a hormonszerű hatása miatt.

EWG 2022-es FÉNYVÉDŐ PROTOKOLLJA itt található, klikk ide!

Fényvédő hatóanyagok ajánlása EWG 2.kép
A táblázatban nem szereplő, de az amerikai FDA által 6 további kémiai fényvédő hatóanyag kapta meg az engedélyt arra, hogy napkrémek gyártásánál felhasználják: benzophenone-4, benzophenone-8, menthyl anthranilate, PABA, Padimate O, and trolamine salicylate

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a legtöbb kémiai fényvédő beszivárog a bőr bizonyos rétegéig és a napfény hatására toxikussá válnak, tehát napfényvédő hatásuk háttérbe szorul (Krause 2012, Schlumpf 2010). Az eddigieknél sokkal érzékenyebb vizsgálatokra lenne szükség annak megállapítására, hogy a fényvédő vegyi összetevőinek kockázata milyen kockázattal járnak (Draelos 2010, Gilbert 2013). Két európai tanulmány észlelte, hogy a fényvédő vegyszerek átjutnak az anyatejbe, ezzel feltételezhető, hogy a fejlődő magzat és újszülött is ki lehet téve a fényvédő hatóanyagok hormonszerű hatásának (Schlumpf 2008, Schlumpf 2010).

A legproblémásabb vegyi fényvédő hatóanyag az USA-ban oxybenzone, amely eddig megtalálható volt a legtöbb fényvédő készítményben

.
EWG azt javasolja, hogy a fogyasztók kerüljék el az oxybenzonet tartalmazó napkrémeket, mert nem csak allergiás bőrreakciókat okozhat, hanem megzavarhatja hormonális (endometriózis?!) működésünket is (Calafat 2008, Rodriguez 2006, Krause 2012).

Tudj meg többet az oxybenzon/ benzophenon-ról, pl. azt is, mely napkrémekben található meg!
Ha a hatóanyag-lista (INCI) elején van, az azt jelenti, hogy jelentős mennyiséget tartalmaz belőle az adott készítmény, de ha csak a lista közepén, akkor alkalmankénti használatával nem vállalsz nagy rizikót (de gyermek számára így sem ajánlott a használata).


Fényvédő hatóanyagok ajánlása EWG 3.képA szövetségi Centers for Disease Control and Prevention az amerikai lakosság több mint 96 százalékánál lehetséges az oxybenzone expozíció (használat), amelyet a reprezentatív mintavételből állapítottak meg több mint 2500 gyermek és felnőtt bevonásával végzett vizsgálat során (Calafatot 2008). A kutatók megállapították, hogy a résztvevőktől vett minták a nyári hónapokban magasabb koncentrációban tartalmazott oxybenzonet, mint más hónapokban, így arra a következtetésre jutottak, hogy az oxybenzone fényvédő használata magyarázhatja ezt a szezonális különbséget.

Ásványi/fizikai fényvédőkÁsványi napvédő készülnek cink-oxid és a titán-dioxid és általában nanorészecskék formájában, amelyek nem jutnak át a bőr rétegein.

Ásványi fényvédők általánosságában jobb megítélésnek örvendenek, mint a kémiai fényvédők, hisz biztonságosabb paraméterek jellemzik őket. Azonban a gyártóknak fontos arra is figyelni, hogy az adott ásványi anyagot mekkora és milyen bevonatú mikroszemcsék formájában hozzák forgalomba csökkentve ezáltal az inert formákat, a fotoszenzibilizációt kiváltó szemcsék számát. Tehát a gyártókat folyamatosan ellenőrizni kell, hogy megfelelő minőségben biztonságos formájában használják a napfényvédőket a készítményeikben.

Az utóbbi 10 évben 34%-kal nőtt azon napkrémek száma, amelyekben csak fizikai (azaz ásványi/ mineral) fényvédők vannak.
Fényvédő hatóanyagok ajánlása EWG 4.kép

Új kémiai fényvédőkÚj fényvédő vegyszerek kerültek forgalomba az elmúlt években, hónapokban. A LaRoche-Posay Laboratoire Dermatologique francia cég által kifejlesztet kémiai fényvédők a Mexoryl SX és Mexoryl SL, és a német vegyipari óriás, a BASF által kifejlesztett Tinosorb S és Tinosorb M ígéretes UVA szűrők az FDA szerint is.
Az FDA is fontolgatja egyes európai kémiai fényvédő összetevők jóváhagyását, mint például a 4-methylbenzylidine kámfort, amelyről az eddigi laboratóriumi vizsgálatok hormon-szerű hatásról is beszámoltak. Európában az utóbbi időben egy kémiai fényvédő esetén merültek fel hormonális hatások, a 3 benzilidén-kámforról (Mexoryl SD), ezt jelenleg nem tekintik biztonságos a fényvédőnek (FBTB 2013b). EWG javasolja, hogy az FDA indítson el alaposabb vizsgálatokat a napfényvédő készítmények kapcsán, és állítsa össze a biztonságos napfényvédő hatóanyagok listáját a fogyasztók számára.

Forrás: http://www.ewg.org , http://www.ewg.org/2014sunscreen/the-trouble-with-sunscreen-chemicals/; http://www.ewg.org/sunscreen/report/executive-summary/
© 2010 szepsegbroker.hu | Fényvédő hatóanyagok ajánlása EWG
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink