SZAKCIKKEK

Fokozott izzadás hiperhidrozis megszüntetése ONYX rádiófrekvenciás eljárással

A legújabb orvos-technikai módszer a fokozott izzadás végleges megszüntetésére

2020. január 19. 21:38
Cikkünk szerzője Dr. Kriston Renáta
A fokozott izzadás, vagyis a hiperhidrozis a felnőtt lakosság 3%-át érinti, férfiakat és nőket egyaránt és rendkívül sok kellemetlenséget okoz az érintetteknek: befolyásolja társas kapcsolataikat, társadalmi érintkezéseiket és testileg-lelkileg egyaránt megviselő lehet, az életminőséget kifejezetten rontja. Gyakran nem is tudják a páciensek, hogy problémájukra lehet hatékony orvosi megoldás: szoronganak a kellemetlen tünetek miatt és inkább kerülik a másokkal való érintkezést.


Fokozott izzadás hiperhidrozis megszüntetése ONYX rádiófrekvenciás eljárással 1.kép

Természetes izzadás folyamata, céljaAz izzadás egy természetes éllettani folyamat, mely fontos és elengedhetetlen szerepet tölt be a testhőmérséklet szabályozásában. A verejtékmirigyek által termelt veríték biztosítja a természetes hőleadást. A verejték egy kellemetlen szagú folyadék, mely vízből, ásványi sókból, hormonokból, savakból és egyéb anyagokból áll.
Mintegy 3 millió verejtékmiriggyel rendelkezünk, melyek a homlok, a hónaljak, a tenyerek és a talpak területén helyezkednek el a legsűrűbben - itt általában fokozottabb az izzadás mértéke is.
A verejtékmirigyeknek 2 típusát különböztetjük meg:
Az eccrin mirigyek egész testünkön megtalálhatóak és a hőszabályozásért felelnek. Az általuk kibocsájtott verejték általában színtelen és szagtalan, vizet, különféle sókat és aminosavakat tartalmaz és nagyobb mennyiségben termelődik, mint az apocrin mirigyek által termelt verejték.

Az apokrin mirigyek csak a test bizonyos pontjain találhatók meg: a hónaljakban vagy a nemi szervek környékén. A pubertás korban aktiválódó apokrin mirigyek által termelt verejték fehérjékben és lipidekben gazdag, mely vonzza a baktériumokat, így a kellemetlen testszag kialakulásáért felelős. Az apokrin típusú izzadás játszik szerepet a sárga izzadságfoltok kialakulásában is.

Természetes körülmények között minden nap körülbelül fél liter verejték távozik a bőrből izzadás során. Vannak olyan állapotok: láz, testmozgás, vagy provokáló tényezők, fűszeres, csípős ételek fogyasztása, ahol a provokáció hatásra megemelkedő testhőmérséklet a fokozott izzadás révén mérséklődik. Ilyenkor az izzadás mértéke akár a 6 liter verejtéket is elérheti. Vannak olyan páciensek, akik nemcsak ilyen helyzetekben produkálnak fokozottabb izzadást, hanem - kifejezetten zavaró módon- teljesen normál élethelyzetekben is. A legzavaróbb az apokrin mirigyek fokozott működése, amely kellemetlen szúrós szagot árasztó váladékot termelnek.

Fokozott izzadás hiperhidrozis megszüntetése ONYX rádiófrekvenciás eljárással 2.kép

Hiperhidrozis, fokozott izzadásA fokozott izzadás, vagyis a hiperhidrozis a felnőtt lakosság 3%-át érinti, férfiakat és nőket egyaránt és rendkívül sok kellemetlenséget okoz az érintetteknek: befolyásolja társas kapcsolataikat, társadalmi érintkezéseiket és testileg-lelkileg egyaránt megviselő lehet, az életminőséget kifejezetten rontja. Gyakran nem is tudják a páciensek, hogy problémájukra lehet hatékony orvosi megoldás: szoronganak a kellemetlen tünetek miatt és inkább kerülik a másokkal való érintkezést.

Hónalji izzadás fokozatai /HDDS score:

1. a hóalji izzadás nem észlelhető és nem zavarja a mindennapi tevékenységet
2. a hónalji izzadás tolerálható, de ritkán zavarhatja a mindennapi tevékenységet
3. a hónalji izzadás nehezen tolerálható és gyakran zavarja a mindennapi tevékenységet
4. a hónalji izzadás nem tolerálható és mindig zavarja a mindennapi tevékenységet

Amennyiben ilyen panasszal jelentkezik a páciens, első lépésben meg kell arról győződnünk laborvizsgálattal, esetleg társszakmák bevonásával, hogy fokozott izzadékonysága valóban alkati, vegetatív eredetű és nem áll a hátterében semmilyen rendszerbetegség.
Ez az úgynevezett primer, elsődleges hiperhidrozis, mely általában már serdülőkorban jelentkezik és családi halmozódást mutat. Általában a verejtékmirigyekben gazdag területen jelentkezik elsősorban, de ritkán a teljes testet is érintheti. A fokozott izzadásnak ez a típusa nem magyarázható konkrét okkal, az acetilcholin stimuláló szerepét feltételezik.
A fokozott izzadás secunder, másodlagos formáját a háttérben meghúzódó, akár súlyos betegségek, illetve bizonyos gyógyszerek szedése provokálja: túlsúly, pajzsmirigy-túlműködés, ízületi gyulladás, köszvény, TBC, menopausa, a gyógyszerek közül pedig a szteroidok és a szalicilátok. Itt a páciens alapos kivizsgálása szükséges.

Fokozott izzadás hiperhidrozis megszüntetése ONYX rádiófrekvenciás eljárással 3.kép

Fokozott izzadás megelőzéseÉrdemes a problémával küzdő páciensnek néhány jótanácsot figyelembe venni:
- a ruhaneműi és a cipői mindig legyenek természetes alapanyagúak, kerüljük a műszálas, szintetikus anyagokat.
- Mindig próbáljunk alkalmazkodni az időjárási viszonyokhoz, esetleg tartsunk magunknál nedvszívó párnát, törlőkendőt, jó nedvszívóképességgel rendelkező cserezoknit.
- Fontos a páciens megnyugtatása, hogy problémájával nincs egyedül, ne szorongjon emiatt, hanem keressen bátran új terápiás lehetőségeket!

Izzadásgátlás önállóanAz izzadásgátlók általában alumínium-sókat tartalmaznak és nem a verejtékezést blokkolják, hanem a verejték felszínre jutását akadályozzák meg, naponta akár többször is meg kell ismételni a használatát. A termelődő verejték felhalmozódva számos probléma forrásává válhat: irritáció, vagy a verejtékmirigyek visszatérő gyulladásos folyamata alakulhat ki.

Fokozott izzadás hiperhidrozis megszüntetése ONYX rádiófrekvenciás eljárással 4.kép

Izzadásgátlás orvosi segítséggel1.Tenyér fokozott izzadása:
Elsősorban a tenyér és a talp fokozott izzadásánál vethető be a csapvízzel végzett iontoforézis, melynek során alacsony feszültségű áramot juttatunk a végtagokba a vízen keresztül. Általában heti 2-3 kezeléssel indítunk, melyek 50-60 percet vesznek igénybe, majd heti-havi fenntartó kezeléssel lehet folytatni a terápiát.

2.Hónalj fokozott izzadása
Az elmúlt időkig az A típusú botulinum toxinnal történő kezelést gondoltuk a leghatékonyabbnak a hónalji izzadás terápiájában. Az eljárás során a megfelelő mennyiségű toxint a kezelés megtervezését követően injekcióval juttatjuk a bőr alá. Jóval felszínesebben dolgozunk, mint a mimikai izomzat blokkolása esetén, hisz itt a verejtékmirigyek beidegzését kell blokkolnunk, amelyek felszínesebben, a bőr középső rétegében helyezkednek el. A blokkolás 1-2 hét alatt teljesedik ki, ami általában 3-11 hónapig tart, nagy egyéni különbségeket mutatva. A hatás kialakulására jellemző fokozatosság észlelhető a megszűnésénél is. Maga a toxin minden esetben lebomlik 3 hónap alatt, tehát az ismételt kezelések nem vezetnek a hatóanyag felhalmozódásához szervezetünkben. A toxin helyileg hat, általános hatást nem vált ki.

3.Sebészeti megoldás
Korábban végleges megoldásnak számított a sebészi beavatkozás, de számos szövődménnyel, érzéskieséssel, fokozott hegesedéssel lehetett számolni, mégis vállalkoztak rá azok a páciensek, akiknek az életminőségét, társas kapcsolatait jelentősen befolyásolta a fokozott izzadás.

Fokozott izzadás hiperhidrozis megszüntetése ONYX rádiófrekvenciás eljárással 5.kép
4.Hőterápiás megoldások
Ezt követően indultak el azok a kutatások, melyek szikementesen, hőenergia közlésével, invazív (Nd-YAG lézer, hosszan pulzáló diódalézer, radiofrekvencia), vagy nem-invazív (mikrohullámok, intenzív, fókuszált ultrahang) beavatkozás segítségével célozzák meg a fokozott izzadást eredményező, túlműködő eccrin és apocrin verejték-mirigyeket, miközben a környezőszöveti elemek védettek maradnak.


ÚJ rádiófrekvenciás eljárás, ONYXEzen eljárások közül a leghatékonyabbnak és legbiztonságosabbnak az invazív, 0,5 MHz, bipolaris radiofrekvenciát alkalmazó Onyx kezelés bizonyult, mely már akár 1 alkalmat követően is végleges eredményt hozhat. Azok a frakcionált radiofrekvenciát alkalmazó készülékek, melyek indikációja az arcfiatalítás, a fokozott hónalji izzadás esetén csak részleges eredményeket tudnak produkálni és fokozott eséllyel váltanak ki mellékhatásként bőrégést. A kezelőfej 36, nagyon vékony, 30 G vastagságú, a hegyük kivételével speciális bevonattal ellátott, izolált tűvel rendelkezik egy 30x30 mm-es négyzetben egyenletesen elosztva: ez juttatja el a hőenergiát a verejtékmirigyekhez, melynek révén a mirigyek végleges pusztulása következik be. A kezelés alatt minden „lövés” során egyidejűleg hatol be a kezelőfej összes tűje a bőr előre beállított mélységébe. Ezzel egy időben a beszúrt tűkre előre beállított energiájú és időtartamú RF áram impulzus érkezik, mely a bevonatnak köszönhetően csak a tű hegyén lép ki és a tűk körül 0,5 mm sugarú körben hősérülés révén szöveti koagulaciót.
Az eccrin és apoccrin verejtékmirigyek elhelyezkedésének megfelelően 3 különböző mélységben végezzük el a kezelést, minden mélységben 2 irányt alkalmazva, mely biztosítja a teljes kezelendő terület legtökéletesebb lefedését. Általában a mélyebb rétegek felől haladunk felszínesebb irányba.
A mélyebb rétegekben helyezkednek el az apocrin mirigyek, melyek fokozott működése az osmidrosist okozza, ami szintén fokozott verejtékezés (apocrin mirigyek tevékenysége következtében) és nagyon kellemetlen szaggal jár a bakteriális hatás miatt. Míg a felszínesebb rétegekben találhatók az eccrin mirigyek, melyek túlműködése a hiperhidrozist okozzák.

A kezelés helyi érzéstelenítésben történik, a komfortérzetet tovább növeli a gép speciális felületi hűtőrendszere. A kezelés 1,5 órát vesz igénybe. Általában a területen minimális bőrpír és duzzanat észlelhető a kezelést követően, mely 1-2 napig tart és enyhe diszkomfort-érzés kíséri. A tűk behatolásának helyén 1 héten keresztül apró pörköket lehet tapintani, vagy jelentkezhet enyhe viszketés, mely a mindennapi életet azonban nem befolyásolja. A pörkök leesését követően a szúrások helye látható még akár 3 hónapon keresztül is, de ezt követően a tűszúrások apró hegei teljesen visszafejlődnek, hegképződéssel nem kell számolnunk.
Amennyiben a gyulladáshoz kapcsolódó bőrpírt túlpigmentálódás követné, az 6 hónapon belül fejlődik vissza teljes mértékben, a bőr visszanyeri természetesen és egyenletesen pigmentált színét.

A kezelés előtt 1 nappal a páciensnek borotvával epilálnia kell a kezelendő területet. Javasolt kerülni az irritáló kozmetikumok alkalmazását a kezelt területen, de szappannal megmoshatja a hónalj területét a beavatkozás reggelén. Szükség szerint a beavatkozás -acetylszalicilsav kivételével!), melyet a kezelést követően is alkalmazhat a jegelés, hűtés mellett.
A kezelést követően kerülnie kell a páciensnek a forró zuhanyt 24 órán keresztül, a megerőltető testedzést, szaunázást és irritáló, hámlasztó testápoló termékeket 7 napig. Viszont a mindennapi életvitelt nem befolyásolja jelentősen a beavatkozás.

Az Onyx RF tartós izzadásgátló kezelés férfiak és nők számára egyaránt ajánlott, indokolt esetben és szülői beleegyezéssel akár 18 éves kor alatt is kivitelezhető. Nem javasolt viszont azon pácienseink számára, akik pacemaker-rel élnek, illetve terhesség és szoptatás ideje alatt.

ONYX izzadás-megszüntető módszer hatékonysága

Eredménye 4-6 hét után teljesedik ki, ekkor szükség esetén megismételhetjük a kezelést. Erre az esetek 20-30%-ában lehet szükség, általában fiatal 11-30 év közötti, extrém izzadást produkáló páciensek esetén. A tapasztalat azt mutatja, hogy a kezelést követően valamennyi páciens jelentős életminőség-javulásról számolt be, hisz végleges megoldást tudunk biztosítani egy olyan problémára, mely a mindennapokban jelentős pszichés teherként van jelen.

ONIX mikrotűs radiofrekvenciás hónalji izzadás kezelés ÁRA:

Hónalji izzadékonyság megszüntetése:
1. alkalom 300 000 Ft (nem mindenkinek szükséges a köv. alkalom)
2. alkalom 150 000 Ft

Ki és hol, mennyiért végzi a kezelést? Választ ITT!

Jelentkezz be ingyenes konzultációra - töltsd le a kupont hozzá ITT!


© 2010 szepsegbroker.hu | Fokozott izzadás hiperhidrozis megszüntetése ONYX rádiófrekvenciás eljárással
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

1. anna anita   Február 22, 2020
Helo! Ez mind nagyon jól hangzik,de mit tudnak segiteni akkor,ha az ember tetötöl-talpig verejtékezik télen nyáron kivéve a lába a hónalja.Én ebben a hipehidrozisba szenvedek.Sajnos a nyarak majdnem elviselhetettlenek a számomra,télen tavaszi kabátba járok,de legtöbbször az is soknak bizonyul.Ez a borzaszto kellemetlenség kihat az ember idegeire is.Talán van megoldás csak nem tudom hol keressem hol találom`????????????
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink