SZAKCIKKEK

Hadüzenet a szarkalábak, szemkörnyéki ráncok ellen

Megoldások a szem köröli ráncok eltüntetésére

2008. december 21. 01:32
Szépség Bróker
Már sok huszonévesnek is szarkalábas a szemkörnyéke, hiszen nemcsak az életkor jellegzetessége ez a jelenség, hanem az örökletes tényezők is befolyásolják a bőr szöveteinek fellazulását, petyhüdtté válását. A finomabb ráncok még nem zavaróak, hisz egyedivé téve az arcot a női báj csak növekedhet a férfiak szemében. Azonban a felületes ráncok is zavarókká válnak egy idő után, főleg akkor ha számuk megnő.


Botox-kezelés a mérges ráncok ellen
Botox-kezelés a mérges ráncok ellen
A bőr öregedése olyan, mint az összes többi szerv és szövet öregedése: a sejtújraképzodés lelassul, a bőr öngyógyító képessége lecsökken. Míg a hám öregedése a sejtelhalásból származó keratin-felhalmozódás és a hámszövet csökkent szintű anyagcseréje miatt következik be, addig az irhában a fibroblasztok száma és aktivitása csökken, így elmarad a kollagén, elasztin rostok újraképződése és a kötőszövet vízmegkötő képessége is hanyatlik. A meglévő kollagén rostok megvastagodnak, vagy helyenként összecsomósodnak, és mindezek miatt a bőr rugalmatlanná, petyhüdtté válik.

A felületi fokozott hámvastagodást és az arc ráncait a már jól ismert rejuvenációs technikákkal, vagyis a mechanikai és kémiai hámlasztással lehet csökkenteni, esetleg meg is szüntetni.

A mechnikai hámlasztás mára már igen elterjed módszere a mikrodermabrázió, melyet a kozmetikusok és bárgyógyászok is előszerettel alkalmaznak. Ennek legmodernebb fajtája a frakcionált, un. Matrix RF mikrodermabrázió.


szarkalábak eltüntetése botox-injekcióval
szarkalábak eltüntetése botox-injekcióval
A kéimai hámlasztást ablatív módszereit bőrgyógyászok végzik: fenolos, glikolsavas, triklórecetsavas mélyhámlasztás, vagy a CO2 lézeres bőrhámlasztás. A non-ablatív eljárásokat alacsonyabb töménységű poli-hidroxi savakat (PHA), laktobion sav, alfa-hidroxi savakat (AHA), kojic sav, stb. hatóanyagokkal már a kozmetikusok is gyakorta alkalmazzák. A gyengédebb rejuvenáló megoldások közé tartoznak a modernebb fényterápiás készülékek (IPL, ELOS, Vitallézer), vagy rádiófrekvenciás, ultrahangos, oxigénterápiás, stb. kozmetológiai eszközök is.

A tűs mezoterápia megfelelő hatóanyagokkal alkalmazva látványos eredményt tud produkálni a szemkörüli ráncok (szarkalábak) ellen.

Mivel az utóbbi időben megnőtt a természetes hatóanyagokkal szembeni szimpátia, így a Nyugat-Európában már nagy sikerrel alkalmazott „Biolifting” -et már hazánkba is bevezették. Ez egy speciális mezoterápiás eljárás, mely során természetes alapú homeopáthiás készítményt injektálnak be, vagy inontoporézis segítségével bejuttatnak a szem környéki ráncos bőrfelületbe, amely látványosan csökkenti a szarkalábak számát és mélységét.

szemhéjplasztika előtti lehetőség a mezoterápia, vagy a ráncfeltöltés
szemhéjplasztika előtti lehetőség a mezoterápia, vagy a ráncfeltöltés
A bőrgyógyászok és a plasztikai sebészek szívesen használnak un. „fine line” hyaluronsav készítményeket a szarkalábak kezelése, amelyek akár 6-12 hónapra is képesek eltüntetni azokat. Ezek a ráncfeltöltő készítmények alkalmasak a szem alatti üreg (un. beesett szem) hézagkitöltésére is, azonban csak igen óvatosan, un. „szendvics technikával” (többszöri alkalommal) érdemes feltölteni. Hisz a túladagolt hyaluronsav olyan nagy mennyiségű vizet képes helyileg megkötni, hogy tartós táskásszem problémát idézhet elő vele az orvos

A szem külső zugában megjelenő apró ráncokra, az un. szarkalábakra a leghatékonyabb megoldásnak tűnik a Clostridium botulinum baktérium által termelt A- típusú toxint, a jól ismert botox injekció, sok más plasztikai sebész és bőrgyógyász mellett Dr. Nagy Éva bőrgyógyász-kozmetológus.

A botox-kezelés eredményességét 3 tényező befolyásolja:

  1. Mely készítményt milyen mennyiségben injektálnak be, hisz a botulinum „A” toxin egységek a gyógyászati készítményektől függően különbözőek, így az egyik termék A toxin dózisai nem egyenértékű a másik termékével.

  2. Pontosan hova történik a botox beadása, tehát itt az orvos gyakorlati tudása különös jelentősséggel bír.

  3. A két kezelés között eltelt időtől (minimum 3 hónap!), hisz a túl gyakori vagy a nagy adagokkal történő kezelések antitestek képződését válthatja ki, ami a kezelést hatástalanná teszi.

Botox kezeléssel lehet csökkenteni a szem alatti finomabb ráncokat is, ha elég rugalmas még a bőr. Általában 45 éves kor után már olyan mértékben csökken a bőr rugalmassága, hogy ezzel a módszerrel csak ronthatunk a helyzeten.

A szem körüli mélyebb barázdák esetén, ha az az alsószemhéj látványos bőrfeleslegével társul, a plasztikai műtét hozhat tartós megoldást.


Természetesen számos egyéb ránctalanító hatással rendelkező professzionális kozmetikum, és kozmetológiai eljárás (mezoterápia, dermaroller, stb.) közül választhatnak az esztétikai kezeléseket végző szakemberek a szarkalábak eltüntetésénél.

Szarkalábak és a szem körüli ráncok kezelésére minden olyan hatóanyag alkalmas, amely lassítja a bőr öregedési folyamatát, fokozza annak vízmegkötő képességét, vagy önmaga rendelkezik ezzel a tulajdonsággal (hyaluronsav!). Lásd az előbbi két részben felsorolt növényi hatóanyagok és azok származékait.

© 2010 szepsegbroker.hu | Hadüzenet a szarkalábak, szemkörnyéki ráncok ellen
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink