SZAKCIKKEK

Időskori pigmentfoltok

Lentigo senile

2009. október 08. 11:56
Cikkünk szerzője Dr. Sólyom Katalin
Az egyébként panaszt nem okozó, csupán kozmetikai zavart jelentő barna foltos elváltozásokat a bőr pigment termelő sejtjeinek (melanocyták) gócosan fokozott aktivitása okozza.


Arcon jelentkező időskori pigmentfoltok
Arcon jelentkező időskori pigmentfoltok
Az időskori pigmentfoltok (Lentigo senile) 40 év feletti-főleg nők-kézfején, alkarján, arcán megjelenő változó méretű, általában szabálytalan alakú egyenletes színezetű barna foltok.
Főleg a világos bőrű, világos hajú, világos szemű-úgynevezett érzékeny típusú embereket érinti, de ritkábban megjelenhet a kevésbé érzékeny bőrtípusúaknál is. Utóbbiaknál leggyakrabban az orrháton és a ritka hajzatú, vagy kopasz fejtetőn látni barnás pigmentfoltokat.

Pigmentfoltok okaA pigmentfoltok az életkor előreheledtával egyre gyakoribbá válnak. Az egyébként panaszt nem okozó, csupán kozmetikai zavart jelentő elváltozásokat a bőr pigment termelő sejtjeinek (melanocyták) gócosan fokozott aktivitása okozza. Noha a fénynek kitett területeken való elhelyezkedésük alapján kialakulásukban a krónikus fénykárosodás valószínűleg szerepet játszik, a már kialakult elváltozások színe napfény hatására nem változik.
szem körüli pigmentfoltok
szem körüli pigmentfoltok
Ha a pigmentfoltok felületén hámlás is van, Lentigo solarisról - napfoltról beszélünk. Ez általában később, 50-60 éves kor körül jelentkezik a fénynek kitett bőrterületeken. Ha hosszú ideig fennmarad, esetleg még fénykárosodás is éri (szolárium!), idővel elrákosodhat, ezért kezelése egészségügyi okokból is indokolt.

Pigmentfoltok megelőzéseA pigmentfoltok kezelésére több módszer áll rendelkezésre, de mindenek előtt fontos a megelőzés: a tartós napfényen való tartózkodás elkerülése, megfelelő fényvédő használata, illatos kozmetikumok használatának kerülése, endokrin betegségek időbeni kezelése.

A már kialakult pigmenfoltokat minden esetben kizárólag bőrgyógyász szakorvossal vizsgáltassa és kezeltesse!

pigmentfoltok a dekoltázson
pigmentfoltok a dekoltázson

Pigmentfoltok eltüntetése:- Fagyasztás: a bőr felületes rétegeit lokálisan extrém hideggel roncsoljuk, ezáltal a pigmentfoltokat tartalmazó bőrréteg kissé begyullad, majd lelökődik.

Lézerkezelések: minden olyan lézer sikeresen alkalmazható, melynek hullámhossza a barna színben elnyelődik (Alexandrit, Erbium-Yag)

- Villanófény (IPL): a nagy fényenergia a melanocyták sejtszerkezetét roncsolja.

- Halványítás:

1. hydrochinon származékokkal, melyet helyileg alkalmazunk 6-8 héten át. Ezt a módszert a napmentes évszakokban érdemes alkalmazni.
2. enzimgátlók: hydrargyrum praecipitatum és bismuthum subnitricum subnitricum 5-20%-os kenőcse fokozatosan növekvő koncentrációban.
3. hydrogen peroxid 3%-os kenőcsben

- Kémiai hámlasztás: glycolsavval, triklórecetsavval (TCA), karbolsavval, alfa-hydroxisavval, gyümölcssavval.

 kor előrehaladtáról árulkodó pigmentfoltok a kézfejen, majd eltávolításuk utáni fiatalos bőr
kor előrehaladtáról árulkodó pigmentfoltok a kézfejen, majd eltávolításuk utáni fiatalos bőr
- A gyógynövények közül néhány szintén alkalmas a pigmentfoltok eltüntetésére, hámlasztására:

1. Citromlé: helyi ecsetelésre este
2. Kövirózsa levével kenjük be este a pigmenfoltokat
3. Közönséges galaj főzetével végezhetünk lemosásokat naponta többször, vagy közönséges galajból készült kenőccsel kenjük be a foltokat naponta többször
4. Körömvirág friss szárából nyert lével dörzsöljük át naponta többször a foltokat, vagy körömvirág kenőccsel naponta többször kenjük be
5. Cédrus levél alkoholos esszenciájával a foltokat naponta többször kenjük be a foltokat
6. Higítatlan svéd csepp szintén hasznos lehet bedörzsölésre.

Használjon nyáron hatékony fényvédőt!
Használjon nyáron hatékony fényvédőt!

Jó tanácsokMindig bőrgyógyász szakorvossal vizsgáltassa meg a pigmentfoltokat, hisz a melanocyták fokozott képződésének okát is meg kell szüntetni, nem csak a tünetét!

A kezelésre vonatkozóan csak szakorvostól kérjen tanácsot, mert fontos figyelembe venni az elérni kívánt eredmény mellett az életkort, nemet, bőrtípust, biológiai állapotot, társbetegségeket, gyógyszerszedést, hegesedési hajlamot, és nem utolsó sorban a kezelés költségeit, az utókezelések szükségességét.

Lézeres kezeléseket, mélyhámlasztást érdemesebb bőrgyógyász szakorvossal végeztetni (kontraindikációk kiszűrése, valódi ok megszüntetése, pontosabb, hatékonyabb eszközök, magasabb hatóanyag tartalmú hámlasztó savak használata)!

Kerülje az erős napot és az erősen illatosított nappali krémek használatát!

Használjon nyáron hatékony fényvédőt!

Dr. Szabó Judit Anna, SzépségBróker- Minden jog fenntartva! A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül (1999. évi LXXVI. törvény!)© 2010 szepsegbroker.hu | Időskori pigmentfoltok
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink