SZAKCIKKEK

Jön a baba megy a fog?

A fogínygyulladás a babára is veszélyes lehet

2013. július 13. 11:35
Gulyás Gabriella Anna
A várandós kismamák egy részének gyakran meggyűlik a baja a fogaival terhessége alatt.


Jön a baba megy a fog? 1.kép

A terhesség fogvesztéssel jár?A várandós kismamák egy részének gyakran meggyűlik a baja a fogaival terhessége alatt. A fogínygyulladást és fogínyvérzést nem szabad elhanyagolni, hiszen nemcsak a fogak, hanem a baba egészségére is hatással lehetnek.
A terhes nők hormonháztartásában jelentős változások mennek végbe, amelyek befolyásolhatják a fogak és a szájnyálkahártya állapotát is.
Ösztrogén hormon hatására fokozódik a sejtanyagcsere, a sejtosztódás, a hajszálerek kitágulnak, az íny vérbővé válik.
Egy másik női nemi hormon, a progeszteron hatására sérülékenyebbé, vérzésre hajlamosabbá válik az íny. A hormonháztartásban bekövetkező változások következtében a fogakat rögzítő kollagén rostok meglazulnak. A gyakori hányások következtében a nyál pH-ja savas irányba tolódik, emellett a megváltozott táplálkozási szokások elősegíthetik plakk képződését.

Ezek a változások nem megfelelő szájápolás mellett fog-és ínyproblémákat okozhatnak, mint például a gyakran előforduló terhességi ínygyulladást (gingivitis), mely következményeként a vérzékeny íny az egész terhességet végigkísérheti.

Jön a baba megy a fog? 2.kép

A fogínygyulladás a babára is veszélyes lehetA fogínybetegségek lepedékképződéssel kezdődnek és ez a baktériumtömegből álló massza rátapad a fogakra, ami a nyálban lévő mészsóktól megkeményedik, így fogkő alakul ki, amelynek durva felszínén még több baktérium megtapad. Ezek a baktériumok az ínyen keresztül bejutnak a véráramba, és az egész szervezetre hatással vannak. Mivel a kismamáknál a fokozott progeszterontermelés kitágítja az ereket, a baktériumok még könnyebben bekerülnek a véráramba. Tudjuk, hogy a koraszülések mintegy 50 százalékát valamilyen fertőzés okozza, ezért a fogínygyulladásra is érdemes odafigyelni.
Jön a baba megy a fog? 3.kép

Fogínygyulladás és paradontoma megelőzéseA leghatásosabb megelőzés a megfelelő szájhigiéné betartása, az étkezések utáni fogmosás és más szájápolási termékek például fogselyem, szájvíz, használata, illetve a fogkő eltávolíttatása szakember által.

A terhességi gingivitis mellett olykor tumorszerű helyi duzzanatok alakulhatnak ki, ezeket terhességi epulisnak (paradontoma) nevezzük. A kismamák körülbelül 1%-t érinti. A fogak parodontiumából (fogágyából) vagy gyökérhártyájából indul ki, általában helyi traumás behatás révén. Legtöbbször a frontfogak között, az ínypapillán (fogak közti ínyrész) figyelhető meg, az ajak felőli oldalon. A duzzadt íny felszínén kékes-vörös színű, puha, étkezéskor, fogmosáskor vérző daganat jelenik meg. Nem rosszindulatú, a szülés után rendszerint visszafejlődik. Súlyosabb formájában sebészi eltávolítást igényel.

Célszerű, ha a kismamák még a várandósságuk előtt felkeresik fogorvosukat, így számos problémát megelőzhetnek.
© 2010 szepsegbroker.hu | Jön a baba megy a fog?
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák

Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink