SZAKCIKKEK

Mi a kozmetikai fogászat?

A kozmetikai fogászat az esztétikai fogászat továbbfejlesztett változata

2009. július 09. 11:53
Cikkünk szerzője Dr. Bodrogi Attila
A kozmetikai fogászat az esztétikai fogászat továbbfejlesztett változata. Célja az ideális, tökéletes mosoly megteremtése a hibátlan fogsor kialakításán keresztül.


Mi a kozmetikai fogászat?  1.kép
A kozmetikai fogászat során a fogorvos már nem csak a természetes fogazathoz illeszkedő restaurációkat végez, hanem páciense igényeinek megfelelően igyekszik az ideális, hibátlan mosoly helyreállítására, megteremtésére.
Ez sokszor több, tervezett, lépésekből álló kezelési sorozat. A kozmetikai fogászat célja: a páciens fogazatának legesztétikusabb helyreállítása - legtöbbször egy fiatalosabb mosoly megteremtése- és ezáltal sokszor önbizalmának, társadalmi pozíciójának megerősítése
is.

A kozmetikai fogászat eszköztára:- Fogfehérítés

- Fémmentes restaurációk

Csupán csekély foganyag feláldozásával járó helyreállítás, mivel a speciális fényt kibocsájtó fotopolimerizációs lámpa hatására megkeményedő tömőanyag egy ragasztólakk (bond) segítségével rögzül az előzetesen kondicionált fogfelszínhez.


Fémmentes restauráció
Fémmentes restauráció
- Koronák

Amikor a fog funkciója (rágás, esztétika) már töméssel nem helyreállítható, akkor készít a fogorvos koronát. A fog előzetes preparációja (csiszolás) után a fogtechnikus által elkészített korona visszaállítja a fog eredeti állapotát. Anyaga: tisztán porcelán, arany + porcelán, fémötvözet + porcelán.

- Fémmentes koronák

Külön említést érdemel az un. Cirkónium vázas kerámia (CAD/CAM) rendszerek alkalmazása a fogászatban. A kozmetikai fogászat segítségükkel a ma elérhető legpontosabb, legbiokompatibilisebb (szövetbarát) fémmentes pótlások készíthetők.

- Kerámia héjak

A frontfogak esetében használt esztétikai megoldás, amikor a fog külső (ajak felőli) felszínére kerül ragasztással az a kontaktlencse-szerű vékony porcelán lapocska, mely segítségével korrigálhatók a szín és méretbeli eltérések, valamint fogak közötti rések zárására is alkalmas.
Ezzel a kozmetikai fogászati módszerrel nagyon rövid alatt (1-2 hét) lehet a páciens mosolyát minimális beavatkozással akár tökéletessé „varázsolni”.

Kerámia héj kialakítása
Kerámia héj kialakítása
- Hidak

Hiányzó fog/ak pótlásának egyik módja, amihez a környező fogakat pillérként felhasználjuk. Célja: a hiány miatt megbomlott rágófunkció, esztétikai összhatás és a hangképzés helyreállítása.


Inlay behelyezés utáni állapotban
Inlay behelyezés utáni állapotban
- Inlay / onlay (betét)

A kozmetikai fogászat leggyakoribb esete a rágófogak területén alkalmazott tömésterápia, amelynekkivitelezése magas szakmai tudást és gyakorlatot igényel. Általában a kifúrt üregről vett precíziós lenyomatvétellel indul, majd fogtechnikai laboratóriumban készül el a tökéletesen anatómikus és esztétikus betét. Ezt a fogorvos a második kezelés alkalmával az üregbe ragasztja. Anyaga szerint lehet: arany, arany + kerámia, kerámia, resin.

- Ínykontúrok sebészi rekonstrukciója

© 2010 szepsegbroker.hu | Mi a kozmetikai fogászat?
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink