SZAKCIKKEK

Milyen fényszűrők és hatóanyagok lehetnek a napkrémekben?

Napfényvédő készítmények hatóanyag tartalma

2011. június 08. 17:36
Cikkünk szerzője Dr. Szabó Judit Anna / Dr. AntiAging - Holistic Health & Beauty Center
3 nagy csoportra oszthatjuk a napkrémekben található fényszűrőket: ásványi, növényi és kémiai fényszűrők. Gyakran kombinálva alkalmazzák őket a protektív hatásuk és fotostabilitásuk fokozása céljából.


Milyen fényszűrők és hatóanyagok lehetnek a napkrémekben? 1.kép

1. Növényi fényszűrők- gyertyafa kivonat (senna alata)
- homoktövis (hippophae rhamnoides)

- a növényi olajoknak kismértékű (SPF 0,2-8) fényvédő hatással rendelkeznek/ önállóan alkalmazva nem alkalmasak a leégés elkerülésére!

FIGYELEM!
Nem mindegyik “BIO” jelzővel ellátott fényvédőkrém biztosít kellő védelmet a nap káros sugarai ellen
, és sajnos az ásványi és a növényi fényszűrők is okozhatnak bőrallergiát!

2. Ásványi/ fizikai fényszűrőkMikropigmenteket tartalmaznak:
- cink-oxid
- titán-dioxid por


Ásványi fényszűrők jellemzői:

• Visszaverik és szétszórják a sugarakat, ezért azok csak elenyésző mértékben jutnak be a bőrbe.
• A fizikai filtereket jobbnak tartják, mert védelmet nyújtanak mind az UV-A, mind az UV-B sugarakkal szemben, felkenés után azonnal hatnak és a bőr általában jól viseli.
• A gyerekeknek és érzékeny bőrűeknek a bőrgyógyászok gyakran javasolják ezek tartalmazó a napfényvédőket.
• Hátrányuk, hogy erősen, fehéresen fedik a bőrt.


3. Kémiai fényszűrőkLeggyakrabban organikus vegyületből állítják elő!!!
- pl. fahéjsavészterek.

• Egyes fotostabil hatóanyagok metabolizációjuk során fotoinstabillá válnak és allergiát okozhatnak a bőrfelületen.
• Gyakran kombinálva alkalmazzák őket a protektív hatásuk és fotostabilitásuk fokozása céljából.

UVB filterek- Octinoxate / fahéjsavésztert / - A heges bőr kezelésére is alkalmas és ajakbalzsamok is tartalmazzák! De nem stabil vegyület, ezért főleg kombinációkban alkalmazzák.
- Octisalate- UVB szűk spektrumában szűr, instabil, de nem irritál
- Homosalate - gyenge kémiai UVB szűrő, instabil, csak néha irritál
- Ensulizole- UVB, kémiai, stabil, néha irritál
- 4-Methylbenzylidene camphor - UVB védelem, erősen irritatív, instabil kémiai vegyület, Avabenzonnal stbilizálják
- Ethylhexyl Triazone- kémiai fényvédő, ami az UVB-sugarak ellen nyújt védelmet.
- Ethylhexyl Salicylate /octyl salicylate vagy octisalate/- Kémiai fényvédő, mely az UVB-sugarak ellen nyújt védelmet. Fény hatására némileg veszít fényvédő képességéből. Önmagában használva nem nyújt elégséges védelmet, ezért egyéb fényvédőkkel szokták kombinálni.
- Ethylhexyl Methoxycinnamate/ Octinoxate- kémiai fényvédő, mely az UVB-sugarak ellen nyújt védelmet. Fény hatására veszít fényvédő képességéből. Az összetevővel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy ösztrogén hormon jellegű hatása van, különösen kisgyerekekben és terhes nőkben. Az octinoxate beszívódik a bőrbe, és úgy tűnik, hogy ott segíti a káros szabad gyökök termelődését...

UVA filterek- Avobenzonev. Butyl Methoxydibenzoylmethane- full UVA védelmet biztosít, instabil kémiai vegyület, stabilitását cink-oxiddal, vagy titán-dioxiddal növelik, nem irritál

UVA és UVB filterek is egyben- Tinosorb M /bemotrizinol / Bisoctrizole/ Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol - Viszonylag nagy stabilitású, és nem szívódik be jelentősen a bőrbe.
- Octocrylene/ octyl salicylate vagy octisalate - Kémiai fényvédő, napfényvédő képessége viszonylag gyenge, önmagában használva nem nyújt kellő védelmet, viszont nagy stabilitású összetevő, mely megvédi a többi fényvédőt az UV-sugárzás okozta károktól. Viszonylag könnyen beszívódik a bőrbe, és felmerült a gyanú, hogy ott elősegíti a káros szabad gyökök keletkezését, de nincs megerősítve in vitro/ in vivo vizsgálatokkal.
- Mexoryl SX – Ecamsule/ Dometrizole /Drometrizole Trisiloxane/ terephthalylidene dicamphor sulfonic acid - A L'Oreal (La Roche- Posay) által szabadalmaztatott, így kizárólag az ő termékeikben megtalálható kémiai fényvédő. Közismertebb nevén Mexoryl XL. Széles spektrumú UV-védelmet nyújt, mind az UVA-, mind az UVB-sugarak ellen véd, vízben oldódó forma.Milyen egyéb hatóanyagok fedezhetőek fel a napfényvédő készítményekben?• vízmegkötő anyagot (hyaluron sav, glicerin, lanolin), vagy hidratáló anyagot (természetes növényi olajok, paraffin)
• antioxidánst, és regeneráló, bőrtápláló, ellenálló képességet fokozó gyógynövényeket is (camomilla recutica-kamilla, butyrospermum parki- kaite fa, shea vaj, oriza sativa-rizs, roucou sonnenmilch, ayapana sonnenlinie, macadamia olaj, karottaolaj).
• gyulladáscsökkentő, hámosító, immunstimuláló, bőrnyugtató gyógynövényeket (aloe vera, bisabolol-kamilla olaj, calendula offcinalis- körömvirág, arcticum lappa-bojtorján, fahéj, malva sylvestris- mályva, althaea officinalis- orvosi ziliz, fagopyrum esculentum-hajdina, verbascum thapsus-ökörfarkkóró, achillea mileflium-cickafark
• vitaminokat (E vitamint panthenolt, B5 vitamin alkoholos analógját, és C vitamint) is.

A napkrémekkel kapcsolatos
egyéb részletek...© 2010 szepsegbroker.hu | Milyen fényszűrők és hatóanyagok lehetnek a napkrémekben?
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériákKapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink