SZAKCIKKEK

NYÁR = UVB + UVA sugárzás - NAPKRÉM / fényvédelem Gigi módszerekkel

2008. június 12. 21:13
Aubéli Vanda / GIGI szakmai vezető
A nyár a pihenés, napozás fürdőzés időszaka. A naptól feltöltődünk energiával, lebarnulunk. A sok friss zöldség és gyümölcs megtisztítja szervezetünket a lerakódott salak- és méreganyagoktól! Megszépülünk szó szerint, de csak akkor, ha betartjuk az ősi aranyszabályt, hogy „jóból is megárt a sok!” A nyár a pihenés, napozás fürdőzés időszaka. A naptól feltöltődünk energiával, lebarnulunk. A sok friss zöldség és gyümölcs megtisztítja szervezetünket a lerakódott salak- és méreganyagoktól! Megszépülünk szó szerint, de csak akkor, ha betartjuk az ősi aranyszabályt, hogy „jóból is megárt a sok!”


NYÁR = UVB + UVA sugárzás - NAPKRÉM / fényvédelem Gigi módszerekkel 1.kép
Minden évszakban az időjárási viszonyoknak megfelelően kell bőrünket ápolni! A melegben (30°C felett) a bőr erek kitágulnak, a bőr kipirul, fokozódik a hő leadás, a verejtéktermelés és a faggyútermelés. A napsugárban olyan különböző hullámhosszúságú sugarak vannak, melyek károsítják a bőr felszínét és a bőr alatti szöveteket is. A légköri rétegek sok káros sugarat elnyelnek ugyan, de az utóbbi években az ózonréteg vékonyodása miatt csökkent ez a védelmi hatás, valamint a légköri szennyezés növekedése is fokozza a napozási ártalmakat. A tartós UV sugárzás elősegíti a bőr korai öregedését. Csökken a napozás veszélye, ha hagyunk a bőrnek elegendő időt a felkészülésre, hogy a saját védekező mechanizmusait kialakítsa. Ez a pigmentsejtekben fény hatására termelődő pigment. Ha betartjuk a fokozatosság elvét és bőrünk naponta kis mennyiségű, tolerálható napsugárzást kap, akkor kb. 3 hét alatt alakul ki ez a védelmi vonal. Azt, hogy mennyit képes elviselni bőrünk, függ az egyéni fényérzékenységtől és a nap intenzitásától. Annak alapján, hogy a bőr milyen mértékben képes festéket (pigmentet) termelni, többféle bőrtípust különböztetünk meg:

A vagy 1-es típus

Jellemzői: Világos bőr, szeplők, világos szemszín, vörös haj, sohasem barnul, mindig leég. Napfényre adott reakció: Erős leégési hajlam, hiányzó pigmentáció. Napégésig eltelt idő védelem nélkül: Kb.: 10 perc

Ajánlott napkrém: GIGI Sun Care SPF 50

B vagy 2-es típus

Jellemzői: Világos bőr és szemek, szőke haj, néha lebarnul, gyakran leég. Napfényre adott reakció: Leégésre hajlamos, gyenge pigmentáció. Napégésig eltelt idő védelem nélkül: Kb.: 10-20 perc

Ajánlott napkrém: GIGI Sun Care SPF 50, majd GIGI Sun Care SPF 34

C vagy 3-as típus

Jellemzői: Barna szemek, közepesen barna bőr, sötét hajszín, mindig lebarnul, néha leég. Napfényre adott reakció: Nem hajlamos leégésre, jó pigmentáció. Napégésig eltelt idő védelem nélkül: Kb.: 20-30 perc

Ajánlott napkrém: GIGI Sun Care SPF 34, majd GIGI Sun Tan SPF 19

D vagy 4-es típus

Jellemzői: Sötét alap bőrszín, sötét haj, mindig és rendkívül gyorsan lebarnul. Napfényre adott reakció: Nem hajlamos leégésre, erős pigmentáció. Napégésig eltelt idő védelem nélkül: Kb.: 60 perc

Ajánlott napkrém: GIGI Sun Tan SPF 19

A fényvédőt tartalmazó termékeken a fényvédő faktorszám azt a tényezőt fejezi ki, hogy mennyivel hosszabb idő alatt fejlődik ki a napégés azokon, akik napfényvédőt használnak. Pl.: Egy 34-es SPF fényvédő tartalmú napkrémmel a 2-es típusú páciens 6-10 órát tartózkodhat a napon leégés nélkül. Ez persze csak akkor érvényes, ha kellő mennyiségű napkrémet visz fel a bőrére. Ez a mennyiség átlagosan 35 ml egy alkalommal testtájanként egy diónyi). Nem ajánlott, hogy kihasználjuk a fényvédelmet biztosító maximális idősávot ajánlatos egy 30%-os biztonsági sávot hagyni.

Nem vízálló készítményeknél, fürdés után természetesen azonnal újra kell kenni a szárazra törölt bőrt. Vízálló napkrémmel ez akkor ajánlatos, ha 20 percnél tovább tartózkodtunk a vízben.

A dermatosis solaris, magyarul a leégés a napozást követően 2-6 órán belül jelentkezik, maximumát 24 óra múlva éri el, majd néhány nap múlva hámlás követi és 2-3 hónapos pigmentációval gyógyul. A leégés mértéke függ a bőrtípustól és a napfény erősségétől, ezek alapján az egyszerű bőrpírtól, ödémától a hólyagképződésig terjedhet, mely már óriás szeplőket, maradandó pigmentációt hagy maga után. Kiváltója az UVB sugárzás.

Az UVA sugarak kis mennyiségben szintén jótékony hatásúak, hisz fokozzák a csontképződést és aktiválják immunrendszerünket. A hosszabb hullámhosszuk miatt a bőr mélyebb rétegeibe bejutva átmenetileg leállítják a kötőszöveti sejtek kollagén és elasztin termelődését, ami a bőr korai öregedéséhez vezet. Az UVA sugarak tehetők felelőssé a napallergia (apró, pirosas, viszkető, csomócskák a vállon, dekoltázson, karon), a polimorf fénydemratózis, a Mallorca-akne, vagy a pigmentfoltok és a teleangiectásiák kialakulásáért, de nagyban hozzájárulnak a bőr rákos elfajulásához is.

Az UVA sugarak a bőr idő előtti öregedését okozzák (photo-ageing). Ezek a sugarak az irharétegig hatolnak, roncsolják a kollagén rostok szerkezetét, csökkentik a vízmegtartó-képességét, így nagymértékben hozzájárulnak a bőr idő előtti ráncosodásához, petyhüdtté válásához. Az UVA sugarak felelősek a bőrrák, a szenilis pigmentációk kialakulásáért.

GIGI napkrém ajándékba!
NYÁR = UVB + UVA sugárzás - NAPKRÉM / fényvédelem Gigi módszerekkel 2.kép

ARANYSZABÁLYOK • Ne napozzon senki évente 50 óránál többet, beleértve a szoláriumban töltött időt is!

 • Bőrünket a megfelelő fényvédőszerrel a napozás megkezdése előtt legalább 30 perccel kenjük be!

 • 3 év alatti gyereket egyáltalán ne napoztassunk!

 • A gyerekek számára magas fizikai fényvédő tartalmú napkrémet vásároljunk, emellett kis sapkával, könnyű szellős ruházattal óvjuk bőrüket. Fürdőruhájukat mindig cseréljük szárazra!

 • Délelőtt 11 és délután 3 óra között ne tartózkodjunk a tűző napon!

 • Napozáskor fogyasszunk bőségesen folyadékot (vizet, gyümölcslevet 2-3 liter mennyiségben), mert a szövetek hidratálása és a vérkeringés egyensúlyához ez fontos.

 • Napozáskor jó, ha kerüljük az alkohol tartalmú italok fogyasztását!

 • Napozás után a hidratáló- tápláló krémek használata tanácsos, mivel a hámsejtek rugalmasságát és védekezését ezek fokozzák.

 • Vizes bőrrel nem ajánlott a napozás, mert a vízcseppek apró nagyítóként működnek és fokozzák a napégés veszélyét.

 • Csak letisztított bőrrel napozzunk! Strandolás előtt távolítsuk el a sminkünket, mossuk le bőrünkről a parfümöt, és az izzadságátlót is!

 • Egyes gyógyszerek, elsősorban az antibiotikumok, pl. a tetránszármazékok napfény hatására fényérzékenységet okozhatnak, fotoallergiás reakciót válthatnak ki a bőrön. Ezért, ha valaki ilyen szert szed, nem mehet sem napra, sem szoláriumba! Mindig alaposan át kell tanulmányozni az adott gyógyszerhez tartozó betegtájékoztatót!NYÁR = UVB + UVA sugárzás - NAPKRÉM / fényvédelem Gigi módszerekkel 3.kép
 • Ne feledkezzünk meg a haj védelméről sem!

 • Fényvédő ételeket fogyasszon, melyek festék és karotin tartalmuknál fogva fokozzák a napfénytűrést! Ilyen ételek a sárga-piros gyümölcsök, zöldségek.

 • Kerülje a fűszeres ételek fogyasztását!

 • A nap hatására gyakran előjön a herpesz azok száján, arcán, akikben lappang a vírus. Az érintetteknek ezért javasolt a szájra, illetve az egész arcfelületre magas faktorszámú védőkrémet használni, ami megakadályozhatja a csúnya, kellemetlen és fájdalmas hólyagosodást.

 • Mivel bizonyos növények nedvei is fényérzékennyé tehetik bőrünket, ezért soha ne feküdjünk közvetlenül a fűre!

 • Terhesség esetén az addig megszokottnál erősebb fényvédelemről kell gondoskodnunk, hiszen az együttes hormon és napfényhatás nagyobb valószínűséggel vezethet májfolt kialakuláshoz!

 • Napszemüveg, szalmakalap vagy sapka használata javasolt!

 • Nem csak napozás közben kell védekeznünk a káros sugarak ellen! Az autók ablak üvege az UVB sugárzás 70%-át átengedi, a tengervíz 1m-es mélységben még csak a sugarak 50%-át nyeli el!

 • A legkönnyebb leégni városnézés, sétálás, bevásárlás, munkába menet közben, hiszen sokan ilyenkor egyáltalán nem látják el fényvédelemmel testüket csak arcukat.

 • Egyes textíliák az UVB sugárzás 50%-át is átengedhetik. Ez a felhasznált szálak fényáteresztő képességétől, a szövés sűrűségétől és az anyag színétől is függ. A sötét színek nyelik el a legjobban a sugarakat. Nedvesen csökken a ruhadarabok védőhatása.

 • Zsíros bőrűek ne használjanak olaj tartalmú napozószereket, mert ezek okozzák a Mallorca akne kialakulását! Száraz, zsírhiányos bőrűenek azonban csak ilyen termékeket ajánlunk.

 • 2 hetente radírozzuk le egész testünket testpeeling (Solar Energy) és lufa szivacs segítségével!

 • Minden napozás után használjunk nyugtató, hidratáló, tápláló hatású testápolót ( C&A, E-vitamin)! Hasonló kritériumnak megfelelően válasszunk ez esetben is, akár csak a napozó termékeknél.

 • A szolárium UVA sugarakat bocsát ki, nem készíti fel a bőrt az UVB sugarak támadására!

 • NYÁR = UVB + UVA sugárzás - NAPKRÉM / fényvédelem Gigi módszerekkel 4.kép
  Ajánlott termékeinket megtalálják az ország egész területén a GIGI kozmetikákban.

  Budapesti referencia szalon:  DITA Kozmetika, részletesen ITT!

  Cím: Budapest 1052
  Kígyó utca 4-6. félemelet
  Tel.: (06-1)-3-183-801
  © 2010 szepsegbroker.hu | NYÁR = UVB + UVA sugárzás - NAPKRÉM / fényvédelem Gigi módszerekkel
  Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.  Hozzászólások:

  Nincs hozzászólás...
  Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
  Kapcsolódó szakcikkek

  Gyorslinkek

  Szakemberek

  Partnereink