Új anti-aging hatóanyag, a resveratrol
A vörösborban magas koncentrációban található antioxidáns, a resveratrol az örök fiatalság titka
2009. augusztus 11. 00:32
Dr. Szabó Judit Anna
Az utóbbi évek legnagyobb anti-aging felfedezése a resveratrol, amelyről számos klinikai vizsgálat bizonyította már be, hogy magas antioxidáns és gyulladáscsökkentő aktivitással rendelkezik. A vörös, bogyós gyümölcsök héjában, pl. a vörös szőlőben és így a belőle készített vörösborban is megtalálható a resveratrol, amely ígéretesen pályázik az "örök fiatalság elixírje" címre.
Harvard Egyetem Nemzeti Öregedéskutató Intézetének és a Washingtoni Egyetem szerint is az egyik
legjelentősebb anti-aging hatóanyagról van szó a resveratrol esetében.
Előzetes vizsgálatok igazolták, hogy a vörös szőlő és egyéb gyümölcsbogyók héjában található meg az a phytoalexin, amely megvédi a növényi sejteket a gombás és bakteriális fertőzésekkel szemben. Ez az
igen erős antioxidáns hatással rendelkező hatóanyag nem más, mint a resveratrol.
Azóta számos cikk jelent meg a resveratrol pozitív hatásairól.
„Hat hónap után a phytoalexin
resveratrol ellensúlyozta a kalóriadús táplálkozás szinte összes negatív hatását ” – mondta a BBC-nek Dr. Rafael de Cabo a Harvard Egyetem Nemzeti Öregedéskutató Intézetének tudósa. A resveratrol molekula pontosabb hatását emlősökön is vizsgálandó, a kutatók középkorú egereket fogtak kalóriadús étrendre, melynél az energiabevitel 60 %-át zsírban adták a rágcsálóknak. Az egerek étrendmódosítása után fellépő egészségügyi problémák több ponton egyeznek az egészségtelenül táplálkozó emberek gondjaival. Így nőtt az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának veszélye, valamint növekedett a szívroham kockázata. Az a rágcsáló, mely rendszeresen kapott resveratrolt, ugyan nem fogyott le, de
csökkent a glükóz szintje, egészségesebb máj és szívműködést figyeletk meg nála, és javultak a motorikus képességei.Míg a szintén zsírkúrán tartott, ám a resveratrol kezelésben nem részesülő társainál nem tapasztaltak hasonló pozitív változásokat.
Miközben a skót orvoscsoport a
resvaratrol gyulladáscsökkentő hatását igazoló kísérletet hozott napvilágra a Faseb folyóiratban. A glasgowi kutatók gyulladáskeltő anyagot adtak két egércsoportnak, az egyiket resveratrollal kezelték előtte, míg a másikat nem. A nem előkezelt egereknél erős gyulladás alakult ki, míg a másik csoport védve volt a gyulladás ellen. A szövetminták elemzése során azt találták, hogy a resveratrol két különböző molekula, a szfingozin-kináz és a foszfolipáz D gátlásával védte meg az egereket. Alirio Melendez, a Glasgowi Orvosmérnöki Kutatóközpont vezető oktatója hozzátette: "A gyulladáscsökkentő hatás mellett jelentősen javulhat a páciensek életminősége is az erős antioxidáns aktivitása miatt”. Mindezek alapján a resveratrolt hatásosabb gyulladáscsökkentő gyógyszerek kifejlesztésére terjesztették elő.
A resveratrol pontos hatásmechanizmusa ma még nem ismert, de a tudósok arra következtettek az eddigi eredményekből, hogy ez a phytoalexin aktiválja a SIRT1 nevű fehérje gént, amely feltételezhetően a hosszú életet segíti elő.
Az amerikai piacon megjelent első
resveratrol pilulák hatékonysága még kérdéses, hisz a gyomor-bélrendszer savas környezete jelentősen károsítja a hatóanyagot. A cél egy olyan gyógyszerforma kialakítása, amely ellenállóbb a gasztro-intesztinális traktus enzimatikus folyamatainak. A jelenlegi anti-aging Resveratrol kapszulák hatóanyag felszívódását
C és E vitamin együttadásával fokozzák.
Peter Rabinovitch, a Washingtoni Egyetem professzora azonban arra figyelmeztet: „A resveratrol nagy dózisban történő bevitelének hosszú távú hatása az emberi szervezetre még nem ismert, olyan mellékhatásokat is eredményezhet, melyeknek drámai következményei lehetnek.”
Mi, magyarok pedig mit tehetünk saját fiatalságunk és egészségünk megőrzése érdekében? Támogassuk a hazai borászatot, és a szürke hétköznapok végén egy pohárka jó vörösborral-
csakis egy pohárka, de minőségi vörösborral koccintsunk egymás
egészségére!
Megjegyzés: 1 pohár vörösborban lévő resveratol mennyisége 0,3 százaléka a kísérleti egereknek rendszeresen beadott dózisnak