SZAKCIKKEK

Vérvétel, a szükséges rossz

Mi micsoda a vérvételen?

2010. november 28. 15:10
Szépség Bróker
A vérvétel mind a mai napig a diagnosztika egyik legfontosabb és legegyszerűbb eszköze. Egy apró szúrásért és kis kellemetlenségért cserébe rengeteg információt kapunk szervezetünk működéséről.


Vérvétel, a szükséges rossz 1.kép
Vérünk sejtes elemekből és plazmából áll. A véralvadás során a fehérjék egy része és a sejtes elemek összecsapzódnak és megszilárdulnak. Az ezután megmaradó folyadék neve szérum, amin kémiai teszteket lehet végezni, valamint az immunrendszer működéséről lehet informálódni.

A vérvétel másik fontos feladata a fertőzéseket okozó baktériumok, vírusok kimutatása. Ekkor a levett vérmintát olyan körülmények közé teszik, ami megfelelő a kórokozók számára, melyeket így szaporodásra késztetnek, majd mikroszkóp segítségével kimutatnak.

Vérvétel, a szükséges rossz 2.kép

A vérvétel folyamataVérvétel során a mintát vénából (amely ér az oxigénben szegény, sötétebb vért viszi a szívhez), de olykor artériából (a friss piros vért a szívtől a testbe szállító ér) is vehetik.

Amikor csak pár csepp vérre van szükség (pl.: vércukorszint ellenőrzése), az ujjbegyet szúrják meg, és az így kinyert vér is elegendő.

Vérvétel során leggyakrabban a könyökhajlat vénáiból veszik a vért. Ezek elhelyezkedése a legkedvezőbb a szúrás szempontjából és itt a legkevésbé fájdalmas a vérvétel. A szúrás előtt keskeny gumiszalagot kötnek a felkarra, hogy az eret még inkább elődomborítsák, melyet a leszorított kéz ökölbeszorításával tovább fokozhatunk.

Ezek után a szúrás helyét alkohollal letisztítják, majd tűt vezetnek a választott vénába. A szúrás után a tűhöz ma leggyakrabban úgynevezett vákuumcsövet illesztenek, melynek belsejében alacsony nyomás uralkodik. Ez „kiszívja" a megfelelő mennyiségű vért, így a vérvétel gyorsabb és higiénikusabb, mint régebben volt. A beavatkozás végén a szúrás helyére vattadarabot helyeznek, amit 1-2 percig nyomni kell, hogy a vérzés elálljon.

Nagyon ritkán van szükség artériás vérvételre. Ekkor a csuklón történik a szúrás, mivel itt fut a legfelületesebben megfelelő átmérőjű ér. Ez a beavatkozás kissé fájdalmasabb, mint a vénás vérvétel, mivel az artériák falában több érzőideg fut. Az artériás szúrás helyét hosszabban - akár 5-8 percig is - kell nyomni, esetleg nyomókötést felhelyezni, mivel ebben az érben nagyobb nyomás uralkodik, így a vérzés nehezebben áll el.

Mit vizsgálnak a vérvétel során levett mintából?
Miről árulkodnak az eredmények?


A cikk folytatását itt olvashatja. >>

A cikk forrása: www.weborvos.hu© 2010 szepsegbroker.hu | Vérvétel, a szükséges rossz
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink