SZAKCIKKEK

Veszélyes is lehet a fényvédő krém

A benzofenon (Benzophenone; Oxybenzone) tartalmúak endometriózist is okozhatnak!

2012. július 26. 12:15
Cikkünk szerzője Dr. Szabó Judit Anna / Dr. AntiAging - Holistic Health & Beauty Center
A napozószerek vásárlásakor nem árt kicsit jobban figyelnünk, mert korántsem biztos, hogy minden összetevője jótékony! Egyre több kémiai UV szűrőről derül ki, hogy nem csak allergizál (pl. napfényallergia), hanem ennél súlyosabb, pl. hormonszerű hatásával krónikus egészségkárosodást is okozhat!


Veszélyes is lehet a fényvédő krém   1.kép

Benzofenon növeli az endometriózos rizikájótAz American Chemical Society kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy sok fényvédő krém és egyéb kozmetikai készítmény benzofenon (BP) típusú vegyületeket tartalmaz, melyek ugyan hatékonyan blokkolják a nap UV sugarait, ám már viszonylag kis mennyiségben is a bőrön keresztül felszívódva a vérkeringésbe jutnak, ahol ösztrogénszerű hatást fejtenek ki. Az emelkedett ösztrogénszint pedig mind az endometriózis kialakulásának, mind a betegség progressziójának rizikóját fokozza.

Vizsgálatukban 625 endometriózissal diagnosztizált nőbeteg vizeletét analizáltak és megállapították, hogy a vizeletükben igen magas a 2,4OH-BP (benzofenon) tartalom, amely közvetlen összefüggésben áll az endometriózis kialakulásának megnövekedett rizikójával. A nők vizeletében detektált BP (benzofenon) szint még magasabb értékéket mutatott a nyári hónapokban illetve a délibb területeken élők körében, tehát a napkrém használat időszakában. Az eredmények alapján joggal feltételezik, hogy a nyári időszakban megemelkedett 2,4OH-BP (benzofenon) vizeletszint összefüggésben áll az endometriózis kialakulásával.

Korábbi vizsgálatok is igazolják a benzofenon módosulatok káros hatásaitBenzophenone-3 (BP-3), vagy más néven az Oxybenzone nemcsak allergiás bőrreakciókat válthat kil, de egyes kísérletek szerint a májat is károsíthatja, sőt állatkísérleteknél hormonszerű hatását is kimutatták.

Jó tudni!


Csak 0,5% hatóanyag tartalomtól kötelező feltüntetni az adott kozmetikai készítményben található vegyületet, így a benzofenon (2,4OH-Benzophenone, Benzophenone-1/2/3; Oxybenzone;) tartalmat is e % fölött jelzik csak a krémek tubusán.

Egyéb nem ajánlott kémiai fényszűrő hatóanyagokA legújabb vizsgálatok szerint egyes kémiai fényvédő filterek úgy is károsíthatják az egészséget, hogy szabadgyököket szabadítanak fel és fényérzékennyé teszik a bőrt. Sok esetben használnak melléjük Avabenzon hatóanyagot, amely stabilizálja a vegyületet, azaz csökkenti a szabadgyök felszabadítását.

- Homosalate (HMS) - allergizáló vegyület, de emellett feltételezik hormonhatását is
- Homomenthylsalicylate- hormonhatással lehet számolni
- 4-Methylbenzylidene camphor (4-MBC)- egyes szakértők szerint instabil UV-B filter, amely allergiát válthat ki, de avabenzonnal kivédhetőek a mellékhatásai
- 3-Benzylidene camphor (3-BC) - kémiai fényvédő, szintén problémás anyag.
- Octyl methoxy-cinnamate (OMC) - allergizál
- Octyl-dimethyl PABA (OD-PABA) - allergizál
Benzyliden-norbornanon -anyagok allergizálhatnak, s a hormonhatást ezeknél sem zárják ki.

Bővebben: Milyen fényszűrők és hatóanyagok lehetnek a napkrémekben?

Forrás: www.drportal.hu; www.biofamilia.hu© 2010 szepsegbroker.hu | Veszélyes is lehet a fényvédő krém
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink