SZAKCIKKEK

Vitiligo, a pigmenthiányos bőr

A fehér foltos bőr kialakulásának oka, kezelési lehetőségei

2009. augusztus 11. 09:52
http://latte.hu
A bőr pigment hiányával járó vitiligót sokan nem is tartják igazi betegségnek, mivel „csupán" esztétikai panaszokat okoz. Jelentőségét azonban nem szabad alábecsülni: emberek milliói érzik rosszul magukat a bőrükben a zavaró fehér foltok miatt.


Vitiligo a kézfej  és a has bőrén
Vitiligo a kézfej és a has bőrén
Mi a melanin?

Bőrünk, hajunk és szemünk színének kialakításában egy melanin nevű pigment játssza a főszerepet. Attól függően, hogy mennyi termelődik belőle, világosabb vagy sötétebb tónusúak lesznek a színeink. A melanint a bőr mélyebb rétegeiben lévő, melanocitáknak nevezett sejtek termelik, melyek működése idegi és hormonális szabályozás alatt áll. A melanin fontos szerepet játszik az UV-sugarak elleni védekezésben: napfény hatására bőrünk pigmenttermelése fokozódik (tehát lebarnul), ezzel védve a bőr mélyebb rétegeit a káros UV-sugárzástól.

Mit kell tudni a vitiligóról?


A vitiligo világszerte a lakosság körülbelül 1-2%-át érinti. Többnyire fiatal felnőtt korban kezdődik, nőknél kicsit gyakrabban fordul elő. Jellemző tünete, hogy a bőrön panaszt nem okozó, éles kontúrú, hófehér foltok alakulnak ki a melanociták működészavara, illetve hiánya miatt. A foltok a test bármely pontján feltűnhetnek, és általában szimmetrikusan helyezkednek el. A leggyakrabban érintett testrész az arc, a kézfej, a hónalj, a köldök, a nemi szervek környéke és a két alsó végtag. Ezeken a területeken a szőrszálak is elszíntelenedhetnek. A foltok általában lassan növekednek, a folyamat gyakran évekre megáll. A betegség azonban néha igen gyorsan terjed, és ritkán előfordul az is, hogy a foltok a teljes testfelületet elözönli, ezáltal teljes pigmenthiány alakul ki. A jellegzetes fehér foltok nem csak esztétikailag zavarnak: az érintett bőrterületeknek semmiféle védekezőképessége nincsen az UV-sugárzással szemben, ezért akár enyhe napfény hatására is komoly gyulladás, napégés alakulhat ki.

Vitiligos arc
Vitiligos arc
Mi állhat a háttérben?

A vitiligo oka nem ismert. Kialakulásában részben örökletes hajlam játszhat szerepet, az esetek 30%-ában látunk családi halmozódást. A legelfogadottabb nézet szerint autoimmun megbetegedésről van szó, vagyis a szervezet védekező rendszere maga károsítja a pigment sejteket. Erre azonban nincs egyértelmű bizonyíték, magát a konkrét autoimmun reakciót még nem mutatták ki. Az elméletet az támasztja alá, hogy a vitiligo viszonylag gyakran társul egyéb autoimmun betegségekkel (ilyenek például egyes pajzsmirigy-betegségek, mellékvesekéreg-elégtelenség, vészes vérszegénység, myasthenia gravis, lupus erythematodes, scleroderma, Crohn-betegség), ellene szól viszont, hogy az autoimmun betegségek kezelésében többé-kevésbé bevált szteroid gyógyszerek nem hatnak a rá.
Megfigyelték, hogy a tüneteket napfény, hosszan tartó, komolyabb lelki megterhelés, illetve a szervezetben zajló krónikus gyulladás is provokálhatja.

Minden fehér folt vitiligo?


Fontos megjegyezni, hogy a vitiligón kívül számos egyéb betegség is hasonló tünetet ad. Ilyen például a köznyelven napgombának nevezett bőrbetegség (pytiriasis versicolor), mely napozást követően legtöbbször a háton és a mellkason kialakuló fehér foltokkal jár. A gomba által termelt anyag ugyanis gátolja a melanociták működését, a gombatelep továbbá árnyékot vet, ezért a bőr lebarnulása a gombától károsított részeken elmarad. A betegség jól gyógyítható különböző gombaellenes készítményekkel, melyek krémek és spray formában a patikákban vény nélkül beszerezhetők. A kezelést követően a pigmenthiány is rendeződik, ha nem fertőződik vissza a bőrfelület. Kiterjedtebb esetekben azonban belső gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Olykor egyes gyulladással járó bőrbetegségek (például pikkelysömör, ekcéma) is átmeneti fehér foltossággal gyógyulnak, sőt, amennyiben a gyulladás kiterjedt, mélyebb szöveti részeket is érint, a festékhiány maradandó lesz. A másodfokú égési sérülések is általában pigmenthiány hátrahagyásával gyógyulnak, itt azonban a spontán javulásra – a vitiligóval ellentétben – van remény. Bizonyos vegyszerek is okozhatnak fehér foltokat a bőrön: például a fenol és származékai elpusztíthatják a pigmenttermelő sejteket. A meglehetősen ritka albinizmusban egy enzim hiánya miatt egyáltalán nincs pigmenttermelés, ezért a festékhiány az egész bőrfelszínt érinti.

Kell-e kezelni a vitiligót?


A vitiligo ártalmatlan betegség, kezelése nem feltétlenül szükséges. Figyelni kell azonban a fényvédelemre, mivel az érintett bőrterületek nagyon könnyen leéghetnek. Lehetőleg magas faktorszámú, mind az UVA- mind az UVB-sugár ellen védelmet biztosító készítményt használjunk. Léteznek színezett fényvédők, melyek egyúttal eltakarják a fehér foltokat.

De zavarnak a foltok. Mégis, mit tehetek?

A vitiligo a tudomány mai állása szerint sajnos nem gyógyítható. Különböző drága és hosszadalmas kezelésekkel a tünetek átmenetileg javíthatók, a betegség terjedését azonban egyik sem akadályozza meg.
Nagy kiterjedésű vitiligo esetén gyakran alkalmaznak különböző fényterápiás eljárásokat (keskeny sávú UVB- és PUVA-kezelés), amelyek az UV-sugarak pigmentképződést elősegítő hatását aknázzák ki. A PUVA-kezelés során az UVA-sugarakat fényérzékenyítő anyaggal (például psoralen) használják, ezáltal fokozódik a barnulás. Az UV-fény hatására a fehér területeken apró pigmentszigetek jelennek meg, a foltos pigmentáció miatt azonban a kozmetikai eredmény gyakran az eredetinél rosszabb. A PUVA-kezelés további hátránya, hogy nem alkalmazható otthon, illetve késői mellékhatásokkal (rosszindulatú bőrdaganatok kialakulása, a bőr fénykárosodása és korai öregedése) is számolni kell.
A napjainkban egyre elterjedtebb xenon-klorid lézerkezeléssel igen jó eredményeket lehet elérni vitiligóban is. Hátránya viszont, hogy csak kisebb felületekre használható. A vitiligo kezelésében a szteroid tartalmú krémek – mint említettük – nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, ezért alkalmazásuk visszaszorulóban van.


Milyen más megoldásokkal próbálkoznak vitiligo esetén?
A vitiligo milyen hatással van a társas kapcsolatokra?

Válaszok itt…

A Szépség Bróker kezelési javaslata: Fotorejuvenáció (IPL, vagy ELOS)

Forrás: www.latte.hu


© 2010 szepsegbroker.hu | Vitiligo, a pigmenthiányos bőr
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák


Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink