SZAKCIKKEK

Zavaró hónalji izzadás

Erős hónalji izzadás elleni megoldások

2008. augusztus 14. 00:43
Cikkünk szerzője Dr. Szabó Gábor / Fehérhajó Revital Center
A test jellegzetes illata az emlősöknél nagyon fontos szerepet játszik a szexuális magatartás szabályozásában. Az ember azonban inkább szabadulni szeretne testszagától és a ruháját szennyező verejtékétől. A jóápoltsághoz manapság hozzátartozik a különféle dezodorok és izzadásgátló szerek használata. De mit tegyünk, ha fokozott az izzadásunk, s az összes deót már kipróbáltuk?


Zavaró hónalji izzadás 1.kép
Fokozott verejtékezés, izzadás (hiperhidrózis) észlelhető kövér embereknél, vagy normál súlyú embereknél stressz, szorongás, félelem hatására és a trópusi klímához való alkalmazkodáskor. De különböző betegségek (lázas állapotok, vércukorszint-csökkenés, pajzsmirigy fokozott működése, idegrendszeri kórképek ) tüneteként is jelentkezhet a fokozott izzadás. Az érzelmek által kiváltott verejtékezés lényegesen különbözik a fizikai erõkifejtés hatására bekövetkezett izzadástól. Ilyenkor leginkább a homlok, a hónalj, a tenyér és a talp verejtékezik, jóval erõteljesebb mértékben, illetve a szaga is erõsebb.

A fokozott hónalji izzadás oka az ekkrin verejtékmirigyek stressz hatására megnövekvő verejték elválasztása, amely a hajlatot nedvesen tartva, kedvez a baktériumok, gombák elszaporodásának. A hónaljban ömlő bűzös verejték, lecsuroghat a testre, átáztatja a ruházatot, vagy akár egyéb bõrbetegséget, pl ekcéma is okozhat. A hónalj bűzös szagát elsősorban az apokrin verejték bomlástermékei okozzák. Az olykor igen erős, szúró, kellemetlen szagú hónalji izzadás az érintett személynél komoly pszichés problémákhoz is vezethet: beilleszkedési zavarok, elszigetelődés, depresszió.

Zavaró hónalji izzadás 2.kép

A fokozott izzadás kezelési lehetőségei:  • A helyi izzadásgátló szerek az ekkrin verejtékmirigyek kivezető csövében fejtik ki hatásukat, átmenetileg csökkentve a verejték elválasztást, de pórusösszehúzó hatásmechanizmusuk még nem teljesen tisztázott.

  • A dezodornak nevezett termékek csak a verejtéket bontó baktériumokra hatnak, és a bomló verejték kellemetlen szagát semlegesítik, illetve fedik el, tehát nem csökkentik az izzadást.

Zavaró hónalji izzadás 3.kép
  • Izzadás elleni gyógyteakeverékkel: csalánlevél, diólevél, izsópfű, tölgyfakéreg, zsurlófű és zsályalevél 1:1 arányú keverékének főzete.

  • Az izzadás enyhítésére különféle stresszoldó módszerekkel (autogén tréning,
    agykontrol, stb.) is kísérletet tehetünk.

  • Sebészi kezelése a kóros izzadásnak: a körülírt verejtékezést megszüntető műtéti megoldások nem veszélytelenek. A hónalji verejtékmirigyek teljes kimetszése komoly műtét, részleges elroncsolásuk viszont gyakran csak részben eredményes.


Zavaró hónalji izzadás 4.kép
  • A helyi kezeléssel nem befolyásolható, fokozott hónalji izzadás esetén a kozmetológiai ránctalanításra használt botulinum toxin injekciós alkalmazása (botox-kezelés) jelentett forradalmi változást. A injekciót igen felszínesen adják a bőrbe, hónaljanként 10-15 pontot kezelünk, fájdalomcsillapításra nincs szükség. Az izzadás a 3. napon kezd csökkenni és 1 hét múlva teljesen megszűnik. A hónalj kezelésekor a hatástartam 9-12 hónapot is elérhet. Ha a hatás gyengülni kezd, a kezelést bármikor megismételhetik.
    Érdekes megfigyelés, hogy az ismételt botox-kezelés hatása általában jóval hosszabb ideig tart, és egyeseknél (a kezeltek kb. 25-30%-ánál) egyetlen kezelés is tartós javulást eredményezhet.
© 2010 szepsegbroker.hu | Zavaró hónalji izzadás
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink