GYAKORI KÉRDÉSEK


Tartalomjegyzék 1. Mellplasztika
 2. Arcplasztika
 3. Orrplasztika
 4. Hasplasztika

MellplasztikaMikor nem szabad emlőimplantátumot beültetni?

 • Ha a szervezetben gyulladásos, fertőzéses betegség zajlik.
 • Rosszindulatú (daganatos) betegség zajlik.
 • Szív és érrendszeri betegségek esetén, melyek az altatást veszélyessé teszik.
 • Autoimmun betegségek fennállásakor.
 • Terhesség vagy a szoptatási időszak alatt.
 • Menses alatt.Igaz-e hogy a mellimplantátumok 3/4 részét 10 éven belül ki kell cseréltetni?

Nem igaz. /Jan Poell, EQUAM elnök; Consensus Declaration of EQUAM 26.06.2004 - Az EQUAM által kiadott VI. Declaratio/


Meddig jó egy mellimplantátum?

Az implantatumok életkora nincs behatárolva, lehet 50 év, vagy akár több. Nem kell eltávolítani őket, abban az esetben, ha nem okoznak problémát. /Jan Poell, EQUAM elnök Consensus Declaration of EQUAM 26.06.2004 - Az EQUAM által kiadott VI. Declaratio/


Mellplasztikánál mekkora méret esetében indokolt a beavatkozás?

A plasztikai sebészetben, így az emlőnagyobbításnál is a műtéti indikációt a páciens állítja fel, azaz ő kéri a műtétet. Irreálisan nagy implantátum beültetését esetleg elutasíthajta orvosa. A konzultáció során plasztikai sebésze feljegyzést készít a mell méreteiről, genetikai formájáról, majd igazodva a páciens elvárásaihoz, javasol egy megfelelő méretű és alakú mellimplantátumot.


Szoptathatok-e szilikonos emlőimplantátum behelyezése után?

A szilikon protéziseknek nincsen káros hatásuk a terhességre, a magzatra, a szoptatásra és az újszülöttre. Az anya szoptatási képességét nem változtatják meg!


Milyen fajta emlő protézisek vannak?

Sima vagy texturált felszínű, gömbcikk alakú és a természetes mellformát utánzó, cseppformájú protézisek léteznek. Tartalmuk szerint lehet sóoldatos vagy szilikon géles. Ma a legkiválóbbnak a "koheziv géllel" töltött protézisek tekinthetők.. Tapintatuk és formájuk tökéletesen élethű. A protézis típusának, formájának és méretének pontos kiválasztása a műtét előtti konzultáció egyik lényeges feladata.


Létezik-e magyar, olcsóbb mell protézis?

Sajnos megfelelő magyar gyártmányú protézis nem áll rendelkezésre. Viszont a legjobb minőségű, teljesen biztonságos protézisek minden fajtája beszerezhető hazánkban is. Az ajánlott "CE minősítésű" nyugati protézisek, amelyek ára páronként kb. 800 - 2000 Euro között van. Magyarországon beszerezhető minden fajta nyugati emlőprotézis.


Hol történik a bemetszés az emlőimplantátum behelyezésekor?

A páciens dönthet a piciny műtéti metszés helyéről. Leggyakrabban a mell alatti redőbe rejtik a 4 - 5 cm-es metszést. De elvégezhető a műtét a bimbóudvar területéről vagy a hónalji redőből is.


Kilyukadhat-e a mellprotézisem?

Mint minden folyadékkal töltött tartály, a mellprotézis is kilyukadhat. Hétköznapi életvitel mellett ez gyakorlatilag kizárt a mai korszerű, többrétegű fallal bíró protézisek esetében. A leggyakoribb ok a szilikon elöregedése, sérülése, vagy nagy mechanikai behatás (pl. autóbaleset)által okozott szakadása. Az újabb, úgynevezett koheziv géllel töltött protézisek használata esetén a kijutott szilikonzselé nem szívárog ki a környezetbe. Zavaró deformitás esetén műtéti feltárással könnyen eltávolítható, a protézis cserélhető. Sóoldattal töltött protézis esetén a kifolyt oldat egyszerűen felszívódik, nem okoz károsodást. A kilyukadt protézist műtéti úton lehet kicserélni.


Előfordulhat-e gélszívárgás?

Szilikongéllel töltött protézisek esetében előfordul, hogy mikroszkopikus méretű gélcseppek szivárognak át a protézis falán. Ezek a cseppek megtalálhatók a körülvevő szövetekben, de ritkán a test távolabbi pontjaira is eljuthatnak. Nem bizonyított, hogy ez a jelenség kapszulaképződést vagy egyéb szövődményt okozna, a hosszú távú hatások ez idáig ismeretlenek. A gélszívárgás lehetősége csökkent a nagysűrűségű, koheziv géllel töltött implantátumok esetében.


Mi az a "tokzsugorodás"?

A befogadó szervezet minden esetben kötőszövetes tokot (capsulát) képez a protézis teljes felszíne körül. Amennyiben ez a tok a kívántnál erősebb, hegesebb, akkor később zsugorodhat, összenyomhatja a protézist. Néha a mell feszessé és rugalmatlanná válhat. Ez a jelenség a beavatkozást követően bármikor jelentkezhet, még évekkel később is, de leggyakrabban néhány hónappal a műtétet követően. Megjelenhet egy vagy mindkét oldalon, érdesített felszínű protézis alkalmazásakor a szakirodalom szerint ritkábban. A capsulaképződés pontos okát nem ismerjük, annak megelőzése gondos odafigyelést igényel az orvostól és pácienstől egyaránt. A probléma megelőzésére és megoldására számos elmélet, gyakorlati alkalmazás született, ennek ellenére biztos módszer nincs. Súlyos esetben szükség lehet a capsula műtéti bemetszésére, vagy eltávolítására is. Bár ez kellemetlen szövődmény, a felmérések azt mutatják, hogy az érintettek nagy része ennek ellenére újra vállalná a beavatkozást.


Mi történik akkor, ha a mellnagyobbítás után fertőzés lép fel?

Amennyiben fertőzés lép fel, annak tünetei (helyi bőrpír, feszesség, fájdalom, láz) rövid idővel a műtét után jelentkeznek. Ennek kezelése antibiotikummal történik, majd a protéziseltávolítással járhat együtt. Amennyiben a protézist eltávolítják, úgy leghamarabb 6 hónap után, a nyugalmi periódusban kerülhet sor egy újabb protézis beültetésére.


Milyen egyéb szövődmények jelentkezhetnek emlőplasztika után?

 • Folyadékgyülem: azonnal vagy később is jelentkezhet
 • Bőrelhalás: általában fokozott belső nyomás miatt alakul ki, ami a vérkeringést akadályozza, de egyéb kezelés miatt is felléphet
 • Asszimmetria: bár minden sebész törekvése arra irányul, hogy teljes szimmetriát érjen el, bizonyos tényezők, pl. capsulaképződés, implantátum elmozdulása vagy a beteg mellkasfali, tartási aszimmetriája oldalkülönbséget okozhat.
 • Mellbimbó érzékenységének átmeneti vagy tartós megváltozása
 • Implantátum elmozdulása: elmozdulás létrejöhet külső behatás, tokképződés hatására. Amennyiben ez erősebben befolyásolja a mell formáját, ismételt műtét válhat szükségessé.
 • Ráncok, redők a mellen, tapintható implantátum: ezek a problémák az implantátum fajtájától és elhelyezkedésétől függően jelentkezhetnek, különösen fogyás esetén. Egyéb szövődmények ritkák, de előfordulhatnak, úgymint: szilikon túlérzékenység, utóvérzés, folyadékgyülem képződése néha hónapokkat a műtét után, méretváltozás. Arra hajlamos betegnél a műtéti behatolás helyén vastagabb, ún. hipertrófiás vagy keloidos heg alakulhat ki, ennek lehetőségét azonban a műtét előtt biztosan nem lehet megítélni.
Amennyiben a későbbiekben mammográfiás vizsgálatot terveznek, a röntgenorvost mindenképpen tájékoztatni kell a protézis jelenlétéről, mert az a vizsgálatkor félrevezető lehet.


Miért veszélyes, ha a tok megvastagszik a mellimplantátum körül?

Ez egészségre nem ártalmas, betegséget - allergiát, immunológiai panaszt, daganatot - nem okoz, csupán esztétikai hiba. A rendszeres napi masszírozás, ill. rendszeres kontroll fontos. Ha torzulást is okoz, műtét révén korrigálható, létrehozva a kívánt formát.


Ha egy plasztikai műtét következtében keloidos heg (burjánzó, rosszul gyógyuló) képződött, annak helyreállítására van-e lehetőség?

Minden a testen ejtett metszés heggel gyógyul, melynek milyensége az ember bőrében genetikusan kódolt. A legtökéletesebb, legkíméletesebb technika is eredményezhet hipertrófiás vagy keloidos heget. Kezelni tudjuk a keloidot, szilikonfóliák, illetve szteroidos injekciók révén vagy lézeres hámlasztással, legvégső esetben kimetszéssel, mély sebegyesítéssel, illetve azonnali lágy felületes röntgenbesugárzással, amely a legmodernebb kezelés.ArcplasztikaMilyen fajta arcplasztikai műtétek léteznek?

A plasztikai sebészeti műtétek között az arcplasztika a legnehezebb és legbonyolultabb feladatok közé tartozik. Kétféle formája létezik: az öregedő arc fiatalító műtétei és az arc jellegzetes karakterét megváltoztató, átalakító, személyiségformáló műtétek.


Mitől függ egy arcplasztikai műtét sikere?

Az arc plasztikai műtéteinek sikere függ a plasztikai sebész szakorvos felkészültségétől, szakmai gyakorlatától és sokéves tapasztalatától, de a szakmai felkészültségen kívül elengedhetetlen az esztétikai arányérzék is. Szükség van a páciens egyéniségét jellemző karaktervonások felismerésére és a műtét során az anatómiai képletek szükséges mértékű kiemelésével a jellegzetességek hangsúlyozására. A fiatalító arcműtét eredménye a karaktervonásokat megőrző, ifjabb hatású, frissebb arc.


Milyen eredményt várhatok el az arcplasztikától?

Tudni kell, hogy az arcműtét nem érinti az arcbőr pigmentzavarait, az ajak körüli függőleges ráncokat, az alsó szemhéj alatti táskákat, és nem befolyásolja a szemöldökívek magasságát sem. Mindezek az elváltozások más plasztikai sebészeti beavatkozással korrigálhatók (szemhéjplasztika, lézeres arcfelújítás, homlokplasztika stb.). Az arcplasztika ideális eredményének eléréséhez hozzátartozik a bőrgyógyász- kozmetológus bevonásával irányított műtéti elő- és utókezelés is. Két hónap után látható teljes mértékben a műtét eredménye, és általában öt évig biztosítja az arc fiatalos megjelenését


A ráncfelvarrás milyen kortól ajánlott, mennyire tűnik kivasaltnak az arc?

Konkrét korhatár nincs, a műtét során az új trendnek megfelelően nem a kivasalt feszes bőr a cél, hanem a kipihent, friss szépség helyre állítása. A szövetek feszülését állítjuk helyre, és nem a bőr minőségét javítjuk, tehát 4-6 évente az arcon a ráncfelvarrás általában ismétlésre kerül. Nagyon fontos a bőr hidratálása, rengeteg folyadék bevitele, ami az eredményt tartósabbá teheti. Többfajta arcműtét lehetséges, a metszés nélküli lézeres arcfiatalítástól a teljes ráncfelvarrásig.


Mi a megoldás a homlokráncaimra és a szemöldökeim között lévő „haragos” ráncokra?

A szemhéjplasztika nem érinti a szemöldököt és a szemöldökök közti függőleges barázdát. Ezek javításához homlokplasztikára van szükség. Nem túl mély ráncok esetén a hyaluronsavas ráncfeltöltés, vagy a Botox kezelés jelenhet 3-12 hónapra megoldást


Mi a szemhéjplasztika célja?

A kozmetikai szemhéjplasztika célja legtöbb esetben a táskás vagy puffadt szemhéj módosítása, néha pedig a szemhéj helyzetét is megváltoztatják. Az etnikai hovatartozásra utaló jelek megváltoztatása kevésbé gyakori.


Mitől tűnik a szemem fáradtnak?

A szemhéjon található bőrfölöslegtől megjelenése nehézkesnek és fáradtnak tűnik. Nézzen tükörbe, és csukja be az egyik szemét. Csípje a hüvelyk- és mutatóujja közé a csukott szemének felső szemhéján lévő fölös bőrt. Az a bőrmennyiség, amit könnyedén össze tud így csippenteni, eltávolítható a felső szemhéjról a szemhéjplasztikai beavatkozás során. Az alsó szemhéjon található bőrfölösleg, amennyiben van, efféle kis trükkök nélkül is jól látható.


Mit kezdjek a szemem alatti sötét karikákkal?

A szem alatti sötét karikákat a vetett árnyék vagy a bőr elszíneződése okozza. Ha a sötét karikák oka a beárnyékolódás, a szemhéjplasztika megoldhatja a problémát. Ha azonban a bőr elszíneződése miatt jelentek meg, a szemhéjplasztika önmagában nem segít. Az árnyékot a puffadt alsó szemhéj veti, aminek a kialakulásáért a zsírszövet előretüremkedése felelős. A puffadt szemhéj kidudorodik, és árnyékot vet. Tanulmányozza a szemhéját a tükörben, hogy megállapítsa, a sötét karikák a bőr elszíneződésének vagy az árnyékoknak köszönhetőek-e. A mutató- és középső ujjával feszítse ki alsó szemhéján a bőrt. Ha a sötét karikák eltűnnek ettől a mozdulattól, akkor okuk az előretüremkedő zsírszövet miatt puffadt alsó szemhéj árnyéka volt, és az alsószemhéj-plasztika javulást eredményezhet. Ha a bőr megfeszítése után is megmaradnak a sötét karikák, akkor bőrelszíneződésről van szó, és a szemhéjplasztika ebben nem nyújt segítséget. A vegyi hámlasztás vagy a lézeres arcbőrmegújítás esetleg javíthat az elszíneződött bőrön. Egyes plasztikai sebészek szerint a sötét karikák állapota - okuktól függetlenül - a műtét után rosszabbodhat is. Az árnyékok elmélyülhetnek, ha a szem alatt a fény visszaverődése kedvezőtlenül változik az arcfelépítés sajátosságai miatt. A bőrelszíneződés is erősödhet a műtét okozta trauma következtében.


Mit kezdjek a szemem körüli szarkalábakkal?

A szarkalábak állapotán a szemhéjplasztika nem javít. Ezeknél a ráncoknál a lézeres kezelés, hyaluronsavas ráncfeltöltés, kémiai (glikolsavas) vagy a mikrodermabráziós hámlasztás esetleg Botox-injekció jelenthet megoldást.


Mit tehetek a szemeim puffadtsága ellen?

Bár a puffadt szemek leggyakoribb oka a felesleges zsír vagy folyadék felhalmozódása a szem körül, tudnunk kell, milyen fontos a szemhéjak rendszeres ápolása. Minden este ajánlott eltávolítani a sminket, óvakodva attól, hogy ez a művelet dörzsölve történjen. Javaslom a hölgyeknek, kerüljék a magas nedvességtartalmú krémeket, hiszen ezek a bőr hidratáltságát növelik ugyan, ám mellékhatásuk a szem puffadtságának kialakulása. (Ilyenek a magas koncentrációban glycerint, aloe verát, ureát, hyaluronsavat tartalmazó termékek.) Keressen olyan speciálisan puffadt szemekre készült készítményeket, melyek eltávolítják a felesleges vizet ezen érzékeny területről.OrrplasztikaMit kell átgondolnom orrplasztika előtt?

Nem mindenki alkalmas alany az orrplasztikai beavatkozásra. A sikeres műtéthez Önnek négy követelménynek kell megfelelnie:
 • Pontosan meg tudja fogalmazni, mi zavarja Önt
 • Elég fiatal ahhoz, hogy képes legyen hozzászokni az új orrához
 • Nem használ orron át adagolt gyógyszert, sem kábítószert
 • Elfogadja, hogy revíziós műtét válhat szükségesséHány százalékban fordul elő revíziós műtét orrplasztika után?

Az orrplasztikát végeztető nők legalább 15-20 százalékánál revíziós műtét szükséges. Ennek számos oka lehet. Előfordulhat, hogy az eredmény természetellenesen hat, vagy a változások a páciens számára nem megfelelők; az is lehet, hogy az eredmény kezdetben ígéretesnek tűnt, a rákövetkező hónapok során azonban az orr kedvezőtlen változásokon ment keresztül. Az orron végzett műtéteknél rengeteg a nehézség és a kiszámíthatatlan tényező. Az első orrplasztikai műtét előtt el kell fogadnia azt a tényt, hogy annak a valószínűsége, hogy további operációra lesz majd szüksége, maximum egy az öthöz.


Létezik-e tökéletes orr?

Minden arc különbözik a méretét, formáját és kontúrját tekintve, így tehát a tökéletes orr is más és más az arc függvényében. Ennek ellenére vannak az orrnak olyan jellegzetességei, amelyek majdnem mindenki számára esztétikailag előnyösek. Amikor kritikusan szemügyre veszi az orrát, Önnek és a sebészének is figyelembe kell vennie a következő jellegzetességeket, de nem kell, hogy ezek áthághatatlan korlátot jelentsenek az elképzeléseiben. Az esztétikailag vonzó orr jellegzetességei többek között az egyenes orrhát, a keskeny orrhegy, az orrhát és az orr hegye közötti pici bemélyedés, az orrlyukak és a felső ajak által bezárt szög megfelelő nagysága, az orr megfelelő mértékű kiemelkedése az arcból és a megfelelő szélesség. Egyes sebészek megmérik az orr különféle részei által bezárt szögeket, hogy ezekkel az adatokkal segítsenek a műtéti terv összeállításában.


Az orrsövény ferdesége korrigálható-e egyszerre az orrplasztikai műtét során?

Igen, erre lehetőség van, sőt ferde orr műtétjénél legtöbbször szükséges is.


Mikor kapok levegőt az orromon a műtét után?

Amennyiben orrsövényferdülést is korrigáltak és/vagy az orr csontos elemeit is érintette a műtét, akkor mindkét orrnyílásba tampon kerül 24-48 órára. Ezek eltávolítása után már az orron lehet lélegezni.


Mikor lehet sportolni orrplasztika után?

Könnyebb mozgás 2 hét után megengedett, de labdajáték, illetve küzdősport csak 4 hét után javasolt.


Lehet-e napozni orrműtét után?

Nem, legalább 6 hétig nem ajánlott a napfürdőzés.HasplasztikaNegyedik terhesség után fizeti-e a tb a hasplasztikát?

Magyarországon a társadalombiztosítás hasplasztikai műtétet sajnos se terhesség előtt, se a terhességek után nem támogat, amennyiben ez egészséges páciens esztétikai kérése.


Mennyibe kerül egy hasplasztika? Mennyi ideig tart? Mennyire fájdalmas? Érdemes végeztetni annak, aki még nem szült?

Az árakról nagyon nehéz nyilatkozni, a műtét a páciens adottságaitól függően 2-4 óráig tart, ez alatt nemcsak a felesleges bőr-zsír lebenyt távolítjuk el, hanem a meglazult hasfalizomzatot is rekonstruálják. Az egyének fájdalomtűrő képessége különböző, az általunk végzett speciális technika révén minimális fájdalom, inkább feszülés érezhető. Akik még nem szültek, de a műtéti indikáció fennáll, azoknál a műtét elvégezhető, később ennek kóros hatása, terhességre gyakorolt ártalma nincs.
keresés beállítása
Szakemberkereső...
Szépségkupon...
Szépség tippek...
Kérdezd a Szépség Brókert!
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink