Chilis-csokis anti-aging brownie
Fantasztikusan csokis anti-aging brownie a hideg téli napokra
2017. november 22. 15:02
Milánkovits Noémi, Dr. Szabó Judit Anna
Ugye Te is imádod a csokoládét? Mi biztosan! Ez a csokis-chilis csoda pedig teljes mértékben belefér a mindennapjainkba, hiszen tele van jótékony hatású, anti-aging összetevőkkel, gyorsan elkészíthető és hihetetlenül finom. Úgy gondoljuk, amellett, hogy figyelünk az egészséges, tudatos életmódra és étkezésre, azért helyet kell szorítani egy kis valódi élvezetnek is. Ezzel a brownie-val pedig hátunk mögött hagyhatjuk a bűntudatot, és felmelegíthetjük ízlelőbimbóink a hideg téli időszakban!
Kb. 25 falatka
(1922 kcal)
Tápérték, tápanyag összetétel:
Vitaminok:
C, B1, B2, B3, B5, B6, B12, A, D, E, K
Omega 3 és omega 6 zsírsavak (arány: 1:1)
Ásványianyagok:
magnézium, vas, cink, mangán, foszfor, szelén
Nassolás Anti-Aging módra
A táplálkozás az egyik fontos alappillére az anti-aging életmódnak, mint exogén (külső) oxidatív stressz. A bevitt tápanyagok mennyisége mellett azok minősége, illetve megfelelő arányú kombinálásuk, változatosságuk is igen fontos. Az évezredes evolúció során az ember vegyes táplálkozásra vált alkalmassá, így betegségek híján nyugodtan élvezhetjük a gasztronómia legújabb alkotásait. Persze, minden elfogyasztott étel esetben érvényes a mértékletesség elve. Semmiből ne együnk túl sokat, az nem csak súlygyarapodáshoz, hanem anyagcsere betegségekhez, allergiákhoz vezethet. Ez az alapelv érvényes az alábbi anti-aging sütinkre is. Fogyasszátok élvezettel, de mértékkel! Ez egy 20 kockára vágott brownie esetében 2-3 kockánaknak felel meg alkalmanként, ha átálltunk az anti-aging életmódra.
Hozzávalók:
220g nádcukor (vagy kókuszvirág cukor)
35g cukrozatlan holland kakaópor
40g minimum 75%-os étcsokoládé
30 g kakaóvaj
120g vaj
2db tojás
75g teljeskiőrlésű, vagy gluténcsökkentett/gluténmentes liszt
1/4 kávéskanál só
1/2-1 kávéskanál chilipor (ízlés szerint) vagy 1-2 szárított chilipaprika morzsolva
1/2 kávéskanál fahéj
1/4 kávéskanál vanília
60g dió (vagy valamilyen olajos mag, amit szeretünk)
Elkészítése:
1. Melegítsük elő a sütőt 175-180°C-ra.
2. Egy vágódeszkán daraboljuk fel az étcsokit kb kisujjköröm méretű darabkákra, az olajos magvakat pedig szintén vágjuk durvára.
3. Gőz (gyöngyöző víz) fölött kevergetve melegítsük össze egy tálban a vajat, kakaóvajat, cukrot, kakaót, chilit, fahéjat, sót, vaníliát. Nem kell forrónak lennie, inkább csípős hőmérsékletre törekedjünk (70-80°C).
4. Miután ezzel megvagyunk vegyük le a gőzről a tálat, keverjünk párat rajta, míg kicsit lehül (kb. 60°C) és dobjuk bele a feldarabolt étcsokit. Keverjük míg el nem olvad.
5. Vegyünk elő kézimixert, és egyesével dolgozzuk a masszába a tojásokat. Nem szükséges sokáig kevergetni, de tűnjenek el benne teljesen.
6. Továbbra is mixert használva adjuk a masszához a lisztet és keverjük simára.
7. Végül már spatulával forgassuk bele a durvára vágott olajos magvakat.
8.Egy körülbelül 20x20-as méretű tepsibe, kerámia- vagy jénai tálba tegyünk sütőpapírt, úgy, hogy két oldalt kicsit kilógjon a tálból (így könnyebb lesz kiemelni a browniet a végén), a két oldalát ahol nem éri a papír, pedig kenjük le vajjal. Öntsük bele a masszát, kicsit simítsuk el ha szükséges.
9. Tegyük be az előmelegített sütőbe, és süssük készre 25-30perc alatt. 25 perc környékén nézzünk rá, szúrjunk bele egy húsvillát, vagy hurkapálcát, hogy megnézzük jó-e már. Ha a pálcát kihúzva nem marad rajta semmi, elkészült!
10. Miután megsült hagyjuk kihűlni, majd vegyük ki a tálból, és már vághatjuk is! (Ha türelmetlenek vagyunk betehetjük 10-20 percre a fagyasztóba, hogy meggyorsítsuk a folyamatot ;) ) Jó étvágyat a finomsághoz!
Ha nincs időd, vagy fontos vendégeket vársz, ELKÉSZÍTEM, akár más finomsággal együtt!
Milánkovits Noémi cukrász
+36 20 231 0929
noemi.milankovits@gmail.com
Instagram: @cakesbynoissiere