SZAKCIKKEK

Savanyú káposzta, a téli béltisztító és fogyókúrás vitaminbombánk

A magyar konyha korántsem lehet egészségesnek nevezni, de ha jól körülnézünk benne, mégis találunk ebben is un. "szuper

2015. október 06. 16:55
Cikkünk szerzője Dr. Szabó Judit Anna / Dr. AntiAging - Holistic Health & Beauty Center
A magyar konyha korántsem lehet egészségesnek nevezni, de ha jól körülnézünk benne, mégis találunk ebben is un. „szuper élelmiszereket”.


Savanyú káposzta, a téli béltisztító és fogyókúrás vitaminbombánk 1.kép

A savanyú káposzta, mint a magyar "szuper élelmiszerünk"



A savanyú káposzta talán a legszuperebb élelmiszerünk. Hisz igen magas vitamin- és ásványi anyag tartalma mellett a rost- és tejsavtartalma alkalmassá teszi béltisztításra és a bélflóra helyreállítására. Tápláló, de nem hizlaló, sőt, kiváló fogyókúrához is, hisz 100 gramm káposzta csak 3,4 gramm szénhidrátot, 1,1 gramm fehérjét, 0,2 gramm zsírt és 2,47 gramm élelmi rostot tartalmaz, míg igen alacsony kalória szintje (20 kcal). A fejes-káposzta amúgy sem magas glikémiás indexe (GI: 20) a felére csökken a savanyítás által (GI: 10). A népi gyógyászat a savanyú káposztát méregtelenítésre ajánlja, ráadásul hatóanyagai a vércukorszintet is stabilizálják, ezzel megkönnyítik a szénhidrátok lebontását. A böjt kiegészítéseként ajánlott meginni a savanyú káposzta levét, ami magas vitamintartalmának köszönhetően véd a tisztítókúrák során esetlegesen fellépő vitaminhiánytól, és kiváló a máj tehermentesítésére is. Epebetegek azonban csak óvatosan fogyaszthatják!


Ha nem is ismersz magadra, talán neked sem ártana fogyókúráznod...pl. savanyú-káposztával
Ha nem is ismersz magadra, talán neked sem ártana fogyókúráznod...pl. savanyú-káposztával
Savanyú káposzta vitamin tartalma:
- C-vitamin tartalma igen magas (20 mg/100 gr)
- B1-vitamint (0,03 mg/100 g)
- B3- vitamin/ niacint (0,1 mg/100 g)
- karotin/ A vitamin előanyaga (0,02 mg/100 g)

Savanyú káposzta Ásványi anyag tartalma:

foszfor, kalcium, kálium, magnézium, nátrium

Főzési javaslat: ne főzzük túl a savanyú káposztát, hisz akkor nem csak C-vitamin és ásványi anyag tartalma, hanem a magas rosttartalma is lecsökken. Így a glikémáis indexe (pláne vastag rántással vagy zsíros hússal töltve) jelentősen megemelkedhet, elveszítve ezzel fogyó- tisztítókúrás és béltisztító funkcióját. Ajánlott kuktában, alacsony hőmérsékleten addig főzni, amíg épp ropogós marad a káposzta, vagy nyersen fogyasztani akár naponta többször is.




© 2010 szepsegbroker.hu | Savanyú káposzta, a téli béltisztító és fogyókúrás vitaminbombánk
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.



Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.




Kapcsolódó galériák





Kapcsolódó szakcikkek





Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink