SZAKCIKKEK

ADONISZ KOMPLEXUS - a tökéletes férfitest túlértékelése

Valóban tökéletes férftestre vágynak a nők?

2013. január 15. 15:00
Gulyás Gabriella Anna
A kutatók fontos tényezőre hívták fel a figyelmet, s ez az Adonisz-komplexus. A férfiszépség középpontba állítása, a tökéletes férfitest túlértékelése a modern kor világában egyre növekvő aggodalmat okoz a férfiak körében.


ADONISZ KOMPLEXUS - a tökéletes férfitest túlértékelése 1.kép

A tökéletes férfitest alapkövetelménye az izomEgyesek számára a súlyuk, másoknak a hajuk (vagy a hajuk hiánya) okoz gondot, de az izmosság mindegyiküknél központi kérdés - állítják a pszichológusok.
Elég csak rápillantani a testépítő klubok, izomerősítő gépekkel felszerel tornatermek sokaságára és máris meggyőződhetünk arról, mennyien próbálnak megfelelni a tökéletesen izmos férfi test kívánalmának.

Az említett kutatás keretében a szakemberek nemcsak arra voltak kíváncsiak, hogy a férfiak milyen testre vágynak, hanem azt is megkérdezték a felmérés alanyaitól: szerintük milyen testalkat tetszik legjobban a nőknek? Ők válaszukban hűek maradtak a férfi-ideálról alkotott elképzelésükhöz, és a sajátjuknál jóval izmosabb ábrákat jelöltek meg. Egyúttal úgy vélték, hogy a testépítő szalonok minden lakója ellenállhatatlannak tűnik a nők szemében.

Milyen férfitest tetszik jobban a nőknek?Az amerikai tanulmány szerzői azt is szerették volna tudni, hogy valójában ezek a férfiak jól ismerik-e a nőket. Kíváncsiságuk kielégítésére 40 hölggyel is kitöltettek ugyanilyen tesztet, az iránt érdeklődve náluk, hogy milyen férfitestet tartanak a legcsábítóbbnak. A válaszokból kiderült, hogy a nők többsége a közepesen izmos férfiakat részesíti előnyben. A kifejezetten "izompacsirtának" nevezhető férfiak pedig csak nagyon korlátozottan érdeklik őket.

A szociálpszichológia vonzerővel foglalkozó kutatása szerint hajlamosak vagyunk attraktívabb társainknak más pozitív tulajdonságot is tulajdonítani. A vonzerő hatása szerint pedig ami szép, az jó is.

Forrás:http://www.plosone.org;© 2010 szepsegbroker.hu | ADONISZ KOMPLEXUS - a tökéletes férfitest túlértékelése
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink