SZAKCIKKEK

Nőideálok változása 1960-tól

Marilyn Monroe-tól Anna Kournikováig

2013. január 14. 17:01
Gulyás Gabriella Anna
A tudósok szerint a vonzó női test ideálja drámaian megváltozott az 1960-as évek óta.


Marilyn Monroe
Marilyn Monroe

Az ideális női alak változása 1960 ótaKutatások szerint a telt női alak kiment a divatból. Marilyn Monroe és Sophia Loren klasszikus homokóra alakja helyett a mai férfiak a sportosabb ruganyosabb vonalak hívei, olyanoké, mint például Anna Kournikova. A tudósok szerint a vonzó női test ideálja drámaian megváltozott az 1960-as évek óta. Nem a telt idomokkal van a baj, mondják, hanem, hogy a magasság és a testsúly megfelelő arányban van-e.
Elle Mac Pherson
Elle Mac Pherson

Nőideálok időutazása a magazinok hasábjain1970-1980- a női magazinok tele vannak fogyókúrás tanácsokkal,
1980-1990- a hangsúly a tökéletességen van, Elle Mac Pherson a tökéletes testű nő, izmos has, hosszú lábak, barna bőr a legvonzóbbak egy nőben. A szépség és a táplálkozás kapcsolata felértékelődik.
1990-2000- új szépségideál születőben, Kate Moss 170 cm és 40 kg. Divatba jött Nicole Kidman sportos hibátlan alakja mely jéghideg távolságtartással párosult. A nagy mell szintén fontos szerepet kapott képviselője Pamela Anderson személyében.
2000 után is divatban maradt a soványság, a magazinok állandó témája továbbra is a fogyókúra és életmód tanácsok mellett a testmozgás népszerűsítése.
2006-ban meghalt egy brazil modell anorexiában.

A nőideálok a trendekkel és az ízléssel együtt folyamatosan változnak. A kérdés az, hogy kik irányítják ezeket a trendeket a férfiak vagy maguk a nők?

Anna Kournikova
Anna Kournikova

Nőideálok meghatározása a DOVE vizsgálatábólA Dove 10 ország bevonásával készült tanulmányának célja részben az volt, hogy megvizsgálják a magazinok által sulykolt nőideálok hatását a nők életére.
A kutatás a következő tényeket tárta fel:

• A nők (18-64 év) 88%-a , a lányok (15-17 év) 92%-a legalább egy dolgot meg akart változtatni külsején, leginkább a testsúly volt ez a tényező.
• A nők 64%-as, a lányok 72%-a tartózkodik bizonyos tevékenységtől, mert úgy gondolják, hogy a külsejük nem elég megfelelő.
• A nők 9%-a, a lányok 13%-a bevallottan valamilyen evészavarban szenved. (anorexia, bulimia)
• A nők 25, a lányok 24%-a gondolkodik valamilyen plasztikai műtéten, hogy vonzóbbá tegye a külsejét.

A kutatás végkövetkeztetése:
A társadalom által szűkre szabott szépségideálok hatása a nőkre, de főleg a fiatal lányokra drámai. Mivel a szépség, az ideális és egészséges testalkat nagyon fontos az önértékelésük, a társadalmi érvényesülésük, kiteljesedésük szempontjából fontos kontrollt biztosítani különösen a fiataloknak a romboló, egészségtelen és elérhetetlen ideálok káros hatásaival szemben.

Forrás:http://www.plosone.org; Bolyki Andrea

© 2010 szepsegbroker.hu | Nőideálok változása 1960-tól
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák


Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink