SZAKCIKKEK

Már nem a gének játsszák a főszerepet az öregedés folyamatában

Válás, depresszió, testsúlygyarapodás vagy éppen hirtelen fogyás- mindegyik plusz éveket eredményeznek az arcon

2015. szeptember 07. 11:14
Cikkünk szerzője Dr. Szabó Judit Anna / Dr. AntiAging - Holistic Health & Beauty Center
„Nézd meg az anyját és vedd el a lányát!”
Egy új tanulmány épp ennek az ellenkezőjét igyekszik bizonyítani.
A legújabb kutatás, amelybe egypetéjű ikreket vontak be, arra hívja fel a figyelmet, hogy eltekintve a genetikától, az általános pszichés állapot, az életmód, a táplálkozási szokások, vagy a smink, és bizonyos környezeti hatások többletéveket adhatnak egy-egy személy tapasztalható életkorához.
Már nem a gének játsszák a főszerepet az öregedés folyamatában 1.kép

A stressz felgyorsítja az öregedés folyamatátAz Amerikai Plasztikai Sebészeti Társaság (ASPS) frissen publikált eredményei rámutatnak arra, hogy a válás és az antidepresszánsok fogyasztása olyan faktorok, amelyek igazán okolhatók az arc hirtelen öregedésének kapcsán.

„Az öregedés mikéntjét kezdetben diktálhatja a genetikai örökség - de számos káros faktor (stressz, egészségtelen étrend, mozgáshiány, káros napsugárzás, szmog, stb.), bevonásával, minden bizonnyal gyorsabban fognak nyomot hagyni az évek. Ha mégis kitér ezek elől a tényezők elől, lelassíthatja az idő kerekét.” – mondta Dr. Bahaman Guyuro, az University Hospitals Case Medical Center plasztikai sebészeti osztályának professzora és elnöke.

A válás, az "öregítő" stressz-forrás„Ebben a tanulmányban egy petéjű ikerpárokat vizsgáltunk, mert öregedésükben és egyes dolgok elvégzésében genetikailag ugyanúgy kódoltak, így alapvetően megállapíthattuk, amikor az öregedés megjelenik az arcon, az nem feltétlenül a biológiai órának köszönhető.”
A tanulmány elkészítése során Dr. Guyuron és kollégái 186 egypetéjű ikerpár digitális fotóit és átfogó tesztjét vette alapul. Az eredmények azt mutatták, hogy azok a testvérek, akik korábban elváltak, 2 évvel tűntek idősebbeknek házas, szingli vagy már özvegy ikerpárjuknál.

Antidepresszánsok és az öregedés felgyorsulásaDr. Guyuron szerint, „azoknál az ikerpároknál, akik idősebbnek tűntek, a stressz jelenléte volt a közös faktor.” Továbbá a kutatók azt is gyanítják, hogy az antidepresszánsok használatának köszönhetően az arcizmok folyamatos relaxált állapota tehető felelőssé az arcbőr megereszkedéséért. Az antidepresszánsok használata összefüggésbe hozható a jelentősen idősebb megjelenéssel.*

A túlsúly öregít!A kutatók azt is kimutatták, hogy a testsúly egy újabb befolyásos tényező. A 40 évnél fiatalabb ikerpároknál a nagyobb testsúlyú iker tűnt idősebbnek karcsúbb ikerpárjánál, míg a 40 évnél idősebb csoportnál a nagyobb súlyú testvérek tűntek fiatalabbnak.

A gyors fogyás szintén öregít!Habár nem tanácsolják, hogy a fiatalabb megjelenés érdekében gyarapítsák súlyukat; megfigyelték, hogy a túl gyors és jelentős súlyvesztés nemcsak hogy káros hatással volt az illető egészségére, de a megjelenésének sem kedvezett.

„ Ez a kutatás két okból is fontos”- mondta Dr. Guyuron. „Az elsősorban azért, mert számos új tényezőt találtunk, amely a hozzájárul az öregedéshez, másodsorban az eredményeink tudományosan alátámasztják az eddigi elképzelésünket, miszerint a volumen pótlás megfiatalítja az arcot.”

Komment


Dr. Szabó Judit Anna, gyógyszerész, esztétikai szaktanácsadó:

*A jelenleg forgalomban lévő antidepresszánsok legtöbbje a szerotonin szintet emelve nincs közvetlen hatással az arc mimikájára és az ideg-izom ingerület átvitelre, vagy akár a bőr feszességre (turgorára). Csupán az antidepresszáns hatásásságának közvetett eredményeként csökkenhetett a páciensek arcfeszülése, vagy épp a hosszas gyógyulási idő miatt a depresszióra jellemző un. „szomorú tekintet” jellegzetesen idős arc benyomását teszik a depressziós személyek esetében.
Tehát nem az antidepresszánsok szedése, hanem a depresszió, mint betegség jelenléte hozható közvetlen összefüggésbe az idősebb megjelenéssel.

Összességében megállapítható, hogy a XXI. század versenyorientált, fogyasztói társadalmában a stressz az egyik legjelentősebb öregítő faktor.
Ezt a tényt már korábbi cikkeinkben is tárgyaltam- lásd alábbi linkeket!, illetve a következő kutatás is erre mutat rá:
A kaliforniai Stanford Egyetem kutatói 58 (20-50 év közötti) nőnél vizsgálták meg, milyen elváltozást mutatnak immunsejtjeik stresszhelyzetben, illetve a stressz-mentes körülmények hatására. A Science amerikai tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerint a vizsgálatba bevont 58 nő közül 39, folyamatos és nagy stressznek kitett nő immunsejtjei 10 évvel idősebbnek mutatkoztak, mint a velük egy korú, de normális, átlagos lelki megterhelést elviselő nőké.

A kutatás bebizonyította, hogy a stressz jelentősen felgyorsítja a szervezet biológiai öregedésének folyamatát.


És ne feledkezzünk meg a bőrt közvetlenül érintő környezeti stresszhatások öregítő hatásairól sem: káros napsugarak, irritatatív anyagok, allergének, vegyszerek, szmog, stb..

Forrás:
www.aestheticmedicinenews.com; Sciense/ AAAS, www.sciencemag.org, ww.szepsegbroker.hu© 2010 szepsegbroker.hu | Már nem a gének játsszák a főszerepet az öregedés folyamatában
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink