SZAKCIKKEK

A PIP implantátumokat jobb minél hamarabb eltávolítatni

2012. február 24. 15:05
Cikkünk szerzője Dr. Szemerey Balázs István
2010 márciusában kirobbant PIP botrány óta oldalunk folyamatosan informálta olvasóit az ügyben (lásd alábbi cikkek linkjeit) illetékes egészségügyi hatóságok álláspontjáról, vizsgálati eredményekről. A legutóbb az Academia Aestehtica-n összegyűlt sajtótájékoztatóján nem csak újabb részleteket, hanem megoldást is hallottunk a PIP probléma kezelésére és megelőzésére. 2012.02.23.


Ruptúrált (kiszkadt) PIP implantátum
Ruptúrált (kiszkadt) PIP implantátum

PIP botrány bonyodalmaiA február 23-án összehívott sajtótájékoztatón Dr. Szemerey István Balázs plasztikai sebész összegezte a PIP botrány lényegét, miszerint a vizsgálatok bebizonyították, hogy a 2001 óta forgalomba került PIP implantátumok esetében ötszörös a kiszakadási arány a többi szilikon-implantátumokéhoz képest. Az implantátumokat előállító francia cég ugyanis nem az engedélyezett és előírt (orvosi tisztaságú, az emberi szervezet számára indifferens) szilikont használta az implantátumok töltésére, hanem egy sokkal rosszabb minőségű, az implantátumok kiszakadását és szivárgását kiváltó „hamisított” szilikont. A környezetbe kijutó „ipari szilikon” töltőanyag pedig szöveti irritációt, gyulladást keltett és a regionális nyirokcsomókban is megjelent ("szilikonoma"), azok megnagyobbodását okozva. Ezen problémák felfedezése vezetett a vizsgálathoz és az igazság felszínre kerüléséhez.
Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal Orvostechnikai Főosztálya 2010. április 12-i határozatában Magyarországon is felfüggesztette a PIP implantátum termék forgalmazását és felhasználását.

Szilikon bleeding - szivárgó PIP szilikongél
Szilikon bleeding - szivárgó PIP szilikongél

Orvosi háttérA szilikon gél felépítésében dimetil-polisziloxán láncok vesznek részt, amelyekhez különböző szerves és szervetlen vegyületet ragasztanak. Ezek együttesen adják a szilikon gél tulajdonságait. Az előírást megszegve, ezen láncokhoz más vegyületeket kapcsoltak a PIP laboratóriumban, feltételezhetően az így nyert szilikon gél előállítása sokkal olcsóbb volt. Az olcsóbb előállítással viszont minőségromlást okoztak, és az így nyert szilikon gél a körülötte lévő burkot idő előtt elkezdte szétbontani. A behelyezett „hamisított szilikon”, amely egyes esetekben először az implantátum falát „eszi meg”, azaz szétszakad az implantátum, más esetekben ezt megelőzi egy „bleeding”-nek nevezett folyamat, azaz a szilikon tartalom átszivárgása az implantátum falán, majd a környező szövetekre fejt ki káros hatást. Megjelenik emellett a mell körüli (hónalj és mediastinum) nyirokcsomókban. A hónalji nyirokcsomók sokszor a szilikon-szivárgás első jelei.
A kiszivárgott, nem egészségügyi szilikon az egészség tartós károsodását okozhatja, akár évekkel a behelyezést, vagy kivételt követően is.

Szilikonoma - környéki mirigyben keletkezett szilikon-granulóma/ 5 cm-es nagyságban,  a képen nagyítva látható!
Szilikonoma - környéki mirigyben keletkezett szilikon-granulóma/ 5 cm-es nagyságban, a képen nagyítva látható!

Plasztikai sebészek konszenzusa a PIP-botrány kapcsánA PIP implantátumokkal történt mellnagyobbítás a mellnagyobbítások sorában egy teljesen új terület, mivel minden egyéb mellimplantátummal ellentétben a francia cég önkényesen megváltoztatta az implantátumok töltőanyagát, és éveken át meghamisította az ellenőrzés során a dokumentációt. Az éves ellenőrzés rövid ideje alatt normál, az előírtaknak megfelelő egészségügyi tisztaságú szilikon tölteléket használt fel, de ezeket ismételten nem dokumentálta. Így ma senki sem tudja, az elmúlt 11 évben kibe ültettek be a szervezetre káros implantátumot, illetve kinek van jó minőségű implantátuma.
Fentiek tudatában, a plasztikai sebészek véleménye alapján Európa-szerte az a konszenzus alakult ki, hogy minden PIP implantátumot javasolt eltávolítani, miután a műtétet végző sebésznek kötelező jelleggel tájékoztatta PIP-es páciensét a kialakult helyzetről.
Amennyiben az implantátum kiszakadt (ruptúrált), vagy ilyen jelei vannak, az implantátumot azonnal el kell távolítani. Ha ezek a jelek hiányoznak, akkor belátható időn belül, legkésőbb fél-egy éven belül javasolt a PIP implantátumokat eltávolíttatni .

A fennálló PIP-problémára három megoldás adódik1. Egyidejű kivétel és csere (reimplantácio).


2. Bizonyos esetekben a kivételnél tapasztalt környezeti szövetkárosodás miatt nem javasolt az azonnali csere, ezt csak kb. fél év múlva lehet megtenni.


3. Eltávolítás újabb implantátum behelyezése nélkül (helyi érzéstelenítésben is elvégezhető beavatkozás).

A MEDIBURG Klinika szerepvállalásaA klinika két évtizede végez mellnagyobbító műtéteket. Az itt dolgozó szakemberek a téma minden formáját, minden aspektusát ismerik.
Dr. Szemerey István, plasztikai sebész végzett az országban először axilláris/hónalji behatolásból (endoscópos) mellnagyobbítást 1994-ben. A klinikán ültették be Magyarországon az első anatómiai implantátumot 1997-ben, és itt kezdték először használni a Mátrix rendszert, vagyis a háromdimenziós mellimplantátumokat, amelyek mérete tetszőleges irányba változtatható.
A klinika orvosainak tollából született könyv a mellnagyobbításról 2007-ben magyarul és 2008-ban angolul; Mellnagyobbítás anatómiai implantátummal, illetve Augmentation mammaplasty with anatomical implants címmel.


Tekintettel a kialakult helyzet súlyosságára,
a PIP implantátum kivételét a klinika INGYENESEN vállalja (újabb implantátum behelyezése nélkül),
annak ellenére, hogy soha nem használták azt.Az ismételt mellnagyobbítást az implantátum-forgalmazók és az általunk adott ár mérséklésével ajánlják a PIP implantátummal rendelkezőknek! Pontos árajánlatot csak személyes konzúltáción tudunk adni!

- Részletes, de személyre szabott információkra vágyik az implantátumok és a mellplasztikák kapcsán?
- Mellimplantátum forgalmazótól és plasztikai sebésztől független iránymutatásra vágyik?
Vegye igénybe a "BEAUTY COACHINGOT"!
Mint a SzépségBróker.hu olvasója 20% engedménnyel tehet meg 2013. AUGUSZTUS 31-ig!


© 2010 szepsegbroker.hu | A PIP implantátumokat jobb minél hamarabb eltávolítatni
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

1. Dior   Április 14, 2012
Az ingyenes kivételtől az érintettek nem lesznek boldogok - mindenki újat szeretne a régi, veszélyes helyett. Dr. Szemereynél egy ilyen műtét ára megközelíti az egy milliót. Ez nonsense. A Plasztikai Sebész Társaság vezetősége önmérsékletet kér a tagjaitól, a reoperáció ajánlott árát 3-400 ezerben szabták meg. Ez az ár azért jóval alacsonyabb az egy milliónál...
2. szja   Május 09, 2012
Kedves Dior!
Ön elfeledkezik arról, hogy egy JÓ MINŐSÉGŰ implantátum ára minimum 280.000 Ft! Ezt a költséget a forgalmazó cég nem vállalta át, tehát a páciensnek kell megfizetni. Tehát a 3-400.000 Ft az orvosi díjra és a technikai feltétel biztosítására vonatkozik, nem a teljes költségre. Ha pedig ilyen alacsony áron vár el implantcserét, akkor számoljon egy újabb olcsó implantátum beültetésének rizikójával....
3. Dior   Május 19, 2012
Kedves szja!
Egyik termékforgalmazótól tudom, h a Costa Rica-i Motiva implantátum - amelyet ajánlanak is és jónai is tartanak - 100 ezer Ft-ba kerül. Persze, nyilván mindenki sokkal jobbat szeretne mint amilyen a PIP volt. Két dologra hívnám fel a figyelmet:
1. A kárt közösen kellene viselniük az orvosoknak a páciensekkel. Ismerek olyan nőt, aki hitelből csináltatta meg a mellét, a részleteket még mindig fizeti. Neki fogalma sincs, miből fogja kicseréltetni a PIP-et. Vele mi lesz? Persze... ingyen kiveszik neki és mehet szegény a pszichiátriára...
2. Nem tartom dr. Szemerey Balázs Istvánt hiteles embernek, hogy erről a témáról nyilatkozzon és reklámozza magát, hiszen neki is van egy mellplasztika-műhibapere. Ezen kívül pedig nem híres a segítőkészségről sem, nála első a pénz, ezt az infót pontos forrásból tudom.
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink