SZAKCIKKEK

Ismét porondon a PIP implantátum - botrány

A PIP implantátum-bomba szilánkjai már a magyar nőket is elérte

2011. december 30. 16:33
Szépség Bróker
Még mindig sok nőt nem érdekli, hogy milyen implantátum ültettek be műtétje során. Lényeg a méret. Talán ezek után nem csak a méretre koncentrálunk majd, hanem jobban utána nézünk az ajánlott implantátumnak....vagy kétszer meggondoljuk, hogy belemegyünk-e egy feltűnően olcsó mellnagyobbításba.


Ismét porondon a PIP implantátum - botrány 1.kép

PIP botrányról ismét ködösenAugusztusban a Tv2 Mokka műsorában a PIP implantátumokat boncolgatták újra, egy év után. A riportalanyok elmondták, hogy ők sem tudták milyen implantátum került mellükbe a műtét során, mert ők ezt a döntést az orvosukra bízták. Szerencsére, ők nem PIP-et kaptak.

Friss híreket, ÖSSZEFOGLALÓT olvashat a PIP botrányról ITT!
2012.01.07.

Újabb hírek a francia egészségügyi hatóságoktól a PIP implantátumokkal kapcsolatosan! 2011.12.29. / www.origo.hu

Vajon a szerencsén múlik, hogy kibe mi kerül?Már többször is felmerült bennem a kérdés, hogy miért nem tudják a hölgyek, hogy pontosan milyen minőségű protézis került testükbe. Ennyire lényegtelen lenne az, hogy mi van a testükben több éven keresztül? Szerintem meg csak az a helyzet, hogy a magyar nők maximálisan mebíznak plasztikai sebészükben, hogy az a szaktudásához mérten a legjobbat teszi vele, hisz ő fizet ezért és nem is keveset.
Igen, bizonyára ők azok a nők, akik még nem szokták meg a jelen helyzetet, hogy van állami és van magánorvosi ellátás, amely teljesen más feltételeket és lehetőségeket biztosít egy páciens számára. Egészségügyi rendszerünk már nem tudja finanszírozni a legjobb ellátást, a legújabb gyógyszert, vagy a legmodernebb protézist minden esetben. A minőségi különbségekről csak ritkán tájékoztatják a beteget, hisz azzal a gyógyulásba vetett hitüket csökkentik.

Ezek a különbségek a magánorvosi ellátás területén is jelentkeznek. Igen nagy eltérések lehetnek az egyes klinikák felszereltsége, az ellátás minősége, az alkalmazott gyógyszeres terápia, és a műtétek során alkalmazott protézisek között is. Az adott szakember természetesen az ott elérhető legjobb színvonalat ajánlja és nyújtja is páciensének, de csak a legritkább esetben irányítja el betegét egy modernebb felszereltségű magánklinikára.
Ezért a ma betegének sokkal körültekintőbbnek, tájlékozottabbnak kell lenni állapotával kapcsoltos megoldások területén, hisz több esetben választhatják a minőségi, de jóval drágább ellátást is! Az egyéni felelősség megnőtt!

Az esztéikai beavatkozások esetében még szélesebb a páciens választási lehetősége, a döntési felelőssége! A szépítészeti céllal végzett műtétek kimeneteléért főleg a páciens vállalja a felelősséget (ami nem csak esztétikai, hanem egészségügyi felelősséget is jelent), miután aláírta a műtéti beleegyező nyilatkozatot.

A szépítészeti beavatkozások előtt a páciens határoz úgy, hogy az egyébként egészséges szervezetében változást idézzen elő orvosa. Míg az egészséget javító, gyógyító jellegű eljárás/ műtét esetében akkor vállal nagyobb kockázatot a beteg, ha elmarad a szükséges beavatkozás. Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy a plasztikai műtétek során az orvosok nem eredmény-, hanem gondossági kötelem alapján végzik tevékenységüket, hisz az eredmény megítélését nagymértékben befolyásolják az adott személy testi és lelki állapota, a beavatkozások utáni orvosi utasítások betartása. További részletek…

Nálunk még mindig vastag fátyol lepi a valós tényeket. A szakma véleménye megoszlik, a PIP-es csapat hárít és ködösít, a semlegesek félnek a mellnagyobbító műtétek számának csökkenésétől, a korrektek és a bátrak részletesen tájékoztatnak a minőségi különbségekről.

A plasztikai műtét, mint szakorvosi tudást igénylő szolgáltatásTehát a plasztikai sebészek nem életmentő, vagy gyógyítási céllal végzik a műtétet, hanem egy egészséges testen esztétikai korrekciót hajtanak végre a páciens kérésére egy megállapodott összeg ellenében. Tehát ez egy speciális szakmai tudást igénylő szolgáltatás, ahol a páciens egy megrendelő, a plasztikai sebész pedig egy szakember. Míg egy drága elektronikai eszköznél több hétig, hónapig kutatunk a neten, hogy a legjobb minőségű készüléket a legjobb áron tudjuk megvásárolni, és ráadásul garanciával, addig a mellnagyobbító műtétnél csak a szakembernek nézünk utána és nem kérdezzük meg pontosan, hogy milyen eszközökkel végzi a „szerelést”, hogy honnan, milyen „alkatrészt” rendel neked és a munkájáért, az alkatrészekért milyen garanciát vállal.

Persze, azt is meg lehet érteni, hogy nem könnyű kitanulni a mellplasztika tudományát a barátnőtől, az újságokból, a netről szerzett információkból, vagy 1-2 plasztikai sebészeti konzultáció során sem. Azonban az alapvető minőségi kritériumokkal nem tisztában lenni már nagy felelőtlenség. Ennek is köszönhető, hogy a hírek által nem meg erősített forrásokból, kb. 5000 magyar hölgynek ültettek be PIP implantátumot. Lásd TV2 Mokka műsorát a tényfeltárásról.
A francia egészségügyi hatóság (AFSSAPS) 2010. március 29-én visszavonta a PIP implantátumok forgalmazási engedélyét, és egyúttal visszahívta a 2001 után gyártott és forgalomba került, de még beültetésre nem került implantátumokat a világ minden országából, így Magyarországról is.
Ugyanis a vizsgálatok bebizonyították, hogy a francia PIP cég nem a számára engedélyezett és előírt (orvosi tisztaságú, az emberi szervezet számára indifferens, vagyis ártalmatlan) szilikont használta az implantátumok kitöltésére, hanem egy sokkal rosszabb minőségű (olcsóbb), az implantátumok burkának bomlását és ruptúráját (kiszakadását) kiváltó szilikon gélt. Így a megendegett gyakoriságnál több esetben fordult elő gélszivárgás és szakadás (ruptura) a PIP implantátumok beültetését követően.
Hazánkban 2010. március 29. követően nem engedélyezett a PIP implantátumok beültetetése!

Valóban rossz minőségűek a PIP implantátumok?Hogy miért nem lettek figyelmesek sebészeink arra, hogy ezzel az implantátummal több probléma adódik, mint a többivel? Vagy miért lehet az, hogy csak Angliában észlelték az egyre gyakoribb gélszivárgást és szakadást a PIP implantátumokkal?

Mielőtt a PIP gyár elleni összeesküvés elméletet elhinnénk, addig gondolkozzunk csak el higgadtan a tényeken. Hogyan lehet az, hogy eddig egyik szakmai csoport sem követte hazánkban az implantátumok minőségi hibájára visszavezethető komplikációk és re-operációk számát? Míg a gyógyszerek esetében az orvosoknak mellékhatási bejelentési kötelességük van, úgy a mellimplantátumok kapcsán ezt miért nem veszik komolyan? Vagy ha mégis léteznek ilyen adatok, akkor miért nem kerültek azok nyílvánosságra? Ez már valóban a plasztikai sebészeti és a radiológus társaság közötti kommunikációs hibáról, szakmai politikai és üzleti ellenérdekekről árulkodik. Tény, hogy valós adatok nem állnak rendelkezésére egyik magyar szakmai szervezetnek sem. Ha ilyen létezne, akkor bizonyára hamarabb fény derült volna a PIP implantátumok gyengeségeire vagy épp az erősségeire. < Így muszáj elfogadnunk a francia hatóság határozatát, miszerint a PIP implantátumok nem az előírásoknak megfelelő anyagból és módon készültek, és a megengedett „hibahatáron” túli számban következett be gélszivárgás és tokszakadás (ruptura), amelyek különböző komplikációkat, egészségkárosodásokat okoztak, és számos esetben re-operációkhoz vezetettek.

Mi a teendő?

Lehetőségeket ITT találhat!

Kérjen személyre szabott,
pártatlan orvos-esztétikai szaktanácsadást (Beauty Coaching)!Ha PIP IMPLANTÁTUMÁT szeretné kicseréltetni, akkor most érdemes megtennie, hisz a SILIMED polyuretán bevonatú IMPLANTÁTUMokat
FEBRUÁR 29-ig 30% ENGEDMÉNNYEL vásárolhatja meg! Kupon letöltés ITT!Kiemelten ajánlott cikkeink:1. Mellimplantátumok épségének vizsgálata
Gélszivárgás, tokszakadás (ruptura) gyanúja esetén

2. Mammográfia: jelenleg a legpontosabb mellrák szűrési módszer
3. Mellnagyobbító műtéten, vagy implantátumcserén gondolkodik?
Mellnagyobbítás minőségi implantátummal, cseregaranciával, tokzsugorodás esélye nélkül


Neked mi a véleményed?© 2010 szepsegbroker.hu | Ismét porondon a PIP implantátum - botrány
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák

Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink