SZAKCIKKEK

Seprűvénák, visszerek kezelési lehetőségei

Szkleroterápia, IPL, lézer, ELOS, rádiófrekvenciás katéter

2009. június 07. 22:32
Szépség Bróker
A visszerek, seprűvénák megjelenése sajnos nem csak a negyvenen túliak problémája, sok esetben a huszonéveseket is érinti, sőt bizonyos érelváltozások (haemangioma, tűzfolt) újszülöttek bőrén is előfordulnak. A genetikai hajlam mellett az elhízás, a fogamzásgátló tabletták szedése, és az egészségtelen, mozgáshiányos életmód is hozzájárulhat ahhoz, hogy a kezdetben ártalmatlannak tűnő seprűvénákból fájdalmas visszérbetegség alakuljon ki, ezért az értágulatok megszüntetése prevenciós jelentőséggel bír.


Seprűvénák, visszerek kezelési lehetőségei 1.kép
Anatómia háttér

A lábon két vénahálózat fut: majdnem 90 %-a mélyen az izomba ágyazottan, ezek a mélyvénák, és 10 %-a közvetlenül a bőr alatt, a bőraljában futó, úgynevezett felületes vénák. Ha a véna környezetében egy izom összehúzódik, akkor az összenyomja a vénát, és kipréseli belőle az ott levő vért, amelyet a szív felé igyekeznek irányítani a vénákban levő billentyűk. Ezek úgy működnek, mint az egy irányba nyíló csapóajtók, a véráram mögött becsukódnak. Amikor a billentyűk működése valamilyen ok miatt gyengül (insuicientia), akkor nem képesek tökéletesen zárulni, és a vénás vér visszafolyik. Ez a visszerekben vérpangást, az apró erekben pedig hidrosztatikus túlnyomást idéz elő, amely tovább tágítja az ereket. A felszíni vékony erekből seprűvénák alakulnak ki, a vastagabb vénákból pedig fájdalmas, csomós tapintású, kékeslila visszér. Az ilyen típusú tágulást nevezzük másodlagos visszértágulatoknak (szekunder varicositas). Ezek az erek nem gyógyíthatóak, csak eltávolításuk jelenthet látványos megoldást.

Megoldások orvosi vonalon


Szkleroterápiás visszér kezelés
Szkleroterápiás visszér kezelés

1. Szkleroterápia (injekciós visszér kezelés)Az alkalmazott technikát az határozza meg, hogy milyen mértékű elváltozásról van szó, illetve, hogy a szakorvosnak milyen technikai eszköz áll rendelkezésére az adott intézményben, magánklinikán. Az alig észrevehető 1-1 hajszálértől, a nagy kiterjedésű seprűvénákon keresztül, vagy akár a durvább visszértágulat megszüntetésére is alkalmas a szkleroterápia. Ehhez egy speciális hatóanyagú (pl. tetradecyl sulphatra), ún. szkleroterápiás injekciót alkalmaznak a szakorvosok. A visszérkezelés lényege, hogy az injekcióval alig észrevehető, steril visszérgyulladást idéznek elő, ami hegesedéssel, és végül érelzáródással „gyógyul”. A hagyományos visszéreltávolító műtétnél ez valóban kíméletesebb és gyorsabb
megoldás, de még mindig rejt magában elég kockázatot: allergia, bőrpigmentáció, felületes vénagyulladás, igen ritkán bőrelhalás, fekélyképződés, esetleg mélyvénás trombózis. A kezelés sikerességét nagyban befolyásolja a páciens fegyelme a rehabilitációs időszakban (kompressziós kötés, mozgás, étkezés). A kezelt erek általában véglegesen elzáródnak, de évek múlva más területen újabb erek jelenhetnek meg, és 4-5 év múlva újabb kezelés válhat szükségessé. Seprűvénák, kisebb-közepes súlyosságú visszerek, nagyobb kiterjedésű retikuláris vénahálózat megszüntetésére alkalmas kezelési mód.

Kezelési költség: 20 000-60 000 Ft

1.1. Hagyományos sebészeti kezelések közepes és súlyos visszeresség esetén:

A. Hagyományos un. Madelung műtét a vastagabb, tágult vénák eltávolítására.
B. Percután módszerek: crossectomiával - Várady szerint, Smetana szerint, cryo szondával végzett vénakitépés.

2. Lézeres kezelésekA lézertechnológia gyors fejlődésének köszönhetően már két csoportra vált ez a típusú eljárás: külső/felületi és belső lézerkezelésre. A külsőlegesen alkalmazható lézerenergiák 500-1050 nm hullámhosszon működnek (argon vagy NdYag lézerek). Alapelvük a fototermolízis, illetve a fotokoaguláció. Az optimális hő hullámhossza 540 nm, mert a hemoglobin itt érzékeny a legjobban a lézerenergiára. Ennek a hullámhossznak a hátránya, hogy nem hatol elég mélyen a szövetekbe, tehát csak a kisebb (1-2 mm vastag) hajszálerek megsemmisítésére limitálja magát, valamint epidermális égést is okozhat, mert a környező bőrszövet és a melanin szintén felszívja ezt az energiát. A hosszabb hullámokon, például a 920 nm-en működő lézerenergia ugyan mélyebben hatol be a szövetekbe, és így nem károsítja annyira a bőrfelületet, de a hatásfoka nem kielégítő.

Felületi lézerkezelés/ Nd:Yag


A hosszú pulzusú Nd:YAG lézerek (Acclaim7000; 1064 nm) a legalkalmasabbak a mély, relatíve nagy kaliberű erek bőrön keresztül történő kezelésére. A fő előnyük a mély behatolás, és tekintettel a melaninban való mérsékelt elnyelődésükre, erősebben pigmentált, barna bőrű egyenek kezelésére is alkalmasak. Hatékony bőrhűtés mellett teljes biztonsággal alkalmazhatóak a visszér és a seprűvéna megszüntetésére. A kezelés során a koagulálódott vérér steril gyulladás kíséretében néhány hét alatt felszívódik. Napjainkban a bőrhűtéssel ellátott hosszú pulzusú Nd:YAG lézeres kezelést a szkleroterápiával egyenértékű kezelésként említik az alsó végtag vénáinak esetében, terápiás választási lehetőséget kínálva az orvosoknak, illetve azoknak a pacienseknek is, akiknek ellenérzésük van a szkleroterápiával szemben.

Belső lézerkezelés/ lézer-szonda

A vastagabb vénaszakaszok (tehát nem hajszálerek) eltávolítására alkalmas a lézeres szonda technika. A beavatkozás során a véna belsejében használható üvegszálas lézer szondát egy apró bőrmetszés segítségével vezetik be az adott vénaszakaszba. A lézer helyileg kifejtett magas (100-120 ˚C) hőhatása eredményeképpen szinte „összesüti” a beteg érfalakat. A beavatkozást végző érsebésznek nagy gyakorlattal kell rendelkeznie e téren, hisz a magas hőmérsékletű lézerszonda kihúzásának sebességével az ő kezében van a visszérégetés sikere vagy kudarca. A kezelés végén a páciens lábát csak egy-két napra szükséges befáslizni, és a gyógyulási idő is néhány napra korlátozódik a többhetes visszérműtéthez képest. A műtétet szakorvosi vizsgálatnak kell megelőznie, mert vannak olyan esetek (pl. túlságosan kanyargós vagy elhanyagolt visszér), amikor a lézerszondás beavatkozás nem lehetséges.

Költség/ felületi lézerkezelés: 20 000 – 40 000 Ft/ alkalom (ált. 2-4 alakalom szükséges)
Költség/ belső, lézer katéteres: 150 000 -300 000 Ft

Seprűvénás láb ELOS kezelés előtt és után
Seprűvénás láb ELOS kezelés előtt és után

3. Lézer rádiófrekvenciával kombinálva/ ELOS (felületi lézeres-rádiófrekvenciás kezelés)Az ELOS (Elektro Optical Synergie) módszer kombinált energiára van építve (lézer és rádiófrekvencia = RF). Ennek a két energiaforrásnak a hatása összegződik, s így mindkettőből kevesebb energiára van szükség a kívánt eredmény eléréséhez. Ez az ún. szinergikus hatás, ami fokozza az egyes eljárások hatékonyságát, de csökkenti a szövődmények előfordulási lehetőségét (pl. égés, erős fájdalom). Az ELOS hatásmechanizmusa, hogy egyrészt a specifikus hullámhosszú lézerenergia a hajszálerekben lévő hemoglobinban és a
vérplazmában termolízist idéz elő. Másrészt egy előre kiszámított RF energiát tud lokálisan kifejteni a vénák endotheliumára, ami hozzájárul az útjába eső hajszálerek megsemmisítéséhez. Hajszálerek, seprűvénák, felületes, vékonyabb visszerek, haemangiomák kezelésére alkalmas megoldás.

Költség/ alkalom: 20 000 – 40 000 Ft/ alkalom

Rádiofrekvenciás lézerkatéter hatásmechnizmusa
Rádiofrekvenciás lézerkatéter hatásmechnizmusa

4. Rádiófrekvenciás katéter (belső-RF megoldás)A leggyorsabb gyógyulási idővel (1nap!) kecsegtet az újgenerációs rádiófrekvenciás eljárás, amely alkalmas a vastagabb visszértágulatok és a vénás-reluxok megszüntetésére
is. A VNUS (Closurfast) eljárás egy minimális sebészeti beavatkozás (minimál invazív). Az érsebész a tágult véna eredeténél egy kis bemetszést ejt, majd ezen keresztül a beteg vénába vezeti be a katétert, melynek útját ultrahang segítségével követi. A vékony katéteren keresztül folyamatosan detektálható mértékű rádiófrekvenciás energiát vezet a véna falára. A katéter visszavezetésekor a kontrollált RF energia által produkált igen magas hő (500-700 ºC) hatására a véna falában található kollagénrostok összezsugorodnak, és így lezárul a véna. A beteg véna kiiktatása után a vér a kollaterálisok révén az egészséges vénákon keresztül kezd továbbfolyni. Az eltávolított visszér vonalán nem észlelhető bőrpír vagy fájdalom. A visszéreltávolítás után néhány napig (1-3) speciális harisnya használata ajánlott. A műtét után akár egy nappal már normális terhelést is elvisel a láb, a páciens azonnal munkába is állhat.
A beavatkozás után a teljes esztétikai eredmény érdekében, érdemes a fennmaradó apró hajszálerek, seprűvénák kezelését ugyanabban a kezelési folyamatban ELOS technológiás vénakezeléssel kiegészíteni. Összehasonlítva a hagyományos és a rádiófrekvenciás katéter kezeléseken átesett pácienseket, két évvel a kezelés után megállapították, hogy ezek a betegek magasabb életminőséget tudtak folytatni, és több mint 90 %-uknál hosszú távon tünetmentes állapotot lehetett elérni.

Költsége: 350 000 - 450 000 Ft

Megoldások kozmetikus vonalon

Fényterápia, IPLAz IPL berendezések széles választékában megtalálhatóak olyan kezelőfejjel rendelkező készülékek is, amelyek kozmetikusok számára is lehetőséget adnak a hajszálerek, seprűvénák
eltávolítására. A széles spektrumú, pulzáló fényenergia pontos beállítása után biztonságosan kezelhetőek vele nem csak a lábon, hanem a test más felületein (nyakon, mellkason, kezeken)
jelentkező érelváltozások is. A kezelés során a bőrön keresztül bejutó fényenergiát az oxyhemoglobin elnyeli, és a keletkezett helyi hő hatásra bekövetkezik a fotokoaguláció, majd a kezelt érszakasz összezáródik. A sűrűn elágazó és az 1 mm vastagságot meghaladó seprűvénák többszöri kezelést igényelnek a teljes hatás eléréséhez. Bár igen fejlett technológiai háttér áll egyes IPL készülékek mögött, mégis ajánlott óvatosnak lenni például
az arcon lévő érdeformitások, vagy a mélyebben lévő, esetleg vastagabb hajszálerek kezelésével. A nem pontos hullámhossz- beállítás súlyos égési szövődményekhez, vagy az eredeti elváltozásnál sűrűbb kollaterális érhálózat kialakulásához is vezethet. A kellő hatáshoz többszöri kezelés szükséges.

Költség: 10 000 – 25 000 Ft/ alkalom

© 2010 szepsegbroker.hu | Seprűvénák, visszerek kezelési lehetőségei
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink