SZAKCIKKEK

Szőrtelenítés Alexandrit lézerrel

Tartós lézeres szőrtelenítés

2015. november 26. 23:05
Cikkünk szerzője Dr. Kriston Renáta
Magyarországon 2002 óta érhető el a lézeres szőrtelenítés. Nemzetközi viszonylatban már 10 évvel korábban alkalmazták a lézeres módszert, amely eredményessége miatt igen gyorsan népszerűvé vált hazánkban is.


Szőrtelenítés Alexandrit lézerrel 1.kép

Szőrtelenítés hagyományos módszereiNapjainkig a szőrtelenítés legmegfizethetőbb és legáltalánosabb módjai a borotválás, a gyantázás és az elektrolízis voltak. Ezek a módszerek azonban csupán rövid távon jelentenek megoldást és számos mellékhatással járhatnak: bőrirritáció, érzékenység és szőrtüsző gyulladás is jelentkezhet a beavatkozásokat követően.

Ezeknél eredményesebb és gazdaságosabb megoldást kínált az IPL kezelés, mely azonban inkább csak a szőrnövekedés ütemét lassította le, de a végleges szőrtelenség ígéretét nem tudta teljesíteni. Ezentúl a villanó lámpák fényimpulzusa nagyon széles spektrumú, így a pigmentben történő elnyelődése nem annyira szelektív, mint a megfelelő lézerek esetében.

A szőr növekedésének, elhalásának folyamata
A szőr növekedésének, elhalásának folyamata

Alexandrit lézeres szőrtelenítés elmélete és gyakorlataA hatékony szőrtelenítéshez a lézer fényenergiájának a szőrszál pigmentanyagában kell elnyelődnie, amely aztán a szőrtüszőbe vezeti le a hőt. Ennek hatására a szőrtüsző elpusztul. Erre legalkalmasabb az Alexandrit lézer, mely 757 nanométeres hullámhosszúságú energiasugárral működik. Jelenleg ez a vezető csúcstechnológia világszerte a szőrtelenítés terén. A lézerek fénye monokromatikus, egyszínű ezért nagyon jól fókuszálható. Általában optikai szálon keresztül vezetik a kézi darabba vagy a szkennerbe, ami azután a kezelési területre juttatja a lézerfényt. Hatásmechanizmusa a szelektív foto-termolízis elvén alapul. Ez azt jelenti, hogy a bőrre kerülő fény csak a célszövetben, vagyis a szőrszál pigment-tartalmában nyelődik el, a környező ép bőrben nem, így azt nem is károsítja. A szőrszálban elnyelődő fény pedig a hőenergia révén denaturálja a szőrtüszőt, miközben az ép bőr nem károsodik.

Az Alexandrit lézer kezelőfeje tulajdonképpen egy szkenner, ami néhány másodperc halad végig a kezelendő felületen, közel 100%-os biztonsággal és precizitással, anélkül, hogy egyetlen szőrszálat is kihagyna. A lézerek fénye nagyon intenzív, ezért védőszemüveg alkalmazása szükséges a kezelő és a páciens számára egyaránt. A kezelés komfort-érzetének fokozása érdekében a lézer speciális hűtőmechanizmussal is rendelkezik. A kezelés eredményeképpen kb. 12-14 nap múlva a kezelt területről kiesnek a szőrszálak és csak a selymesen puhává váló, sima bőr tapintható.

Szőrtelenítés Alexandrit lézerrel 3.kép

Kinek ajánlott az Alexandrit lézeres szőrtelenítés?Elsősorban azoknál a pácienseknél alkalmazható ez a módszer végleges szőrtelenítésre, akik fehér-, ill. világos bőrűek és sötét szőrzettől szeretnének megszabadulni. Ha a páciens bőre sötétebb, a pigment-tartalomnak köszönhetően a bőr is elnyeli az energiát, ami ezáltal az égéshez hasonló módon sérülhet. Másrészt az energia egy része a bőrben nyelődik el, így a kezelés nem lesz elég hatékony. Az ősz, a szőke és a piheszőrök nem tartalmaznak pigmentet, így ezek a szőrszálak a jelenleg elérhető szőrtelenítő lézerekkel sajnos nem pusztíthatóak el hatékonyan. Vékonyabbá válhatnak, ha egy kevés pigmentet mégis tartalmaznak.

A lézeres szőrtelenítés akkor lesz eredményes, ha a szőrtüsző a növekedési fázis kezdeti, anagén szakaszában van, mert ekkor a legérzékenyebb, ilyenkor van legközelebb a bőrfelszínhez és ilyenkor van kapcsolat a szőrtüsző és a szőrszál között. Egy adott időben- testtájaktól függően - a szőrszálak nagy része, mintegy 85 %-a van ebben a fázisban. A többi, aktuálisan a növekedés más, telogen, vagy katagen fázisában lévő szőrtüsző hatékony elpusztítása érdekében szükséges, hogy a kezelést többször megismételjük. Mivel a szőr növekedési fázisainak hossza a különböző testtájakon nem egyforma, így a kezelés gyakorisága attól is függ, hogy mely testtájat szeretnénk szőrteleníteni.

Egyéntől, nemtől és szőrmennyiségtől függően általában 4-6-8 kezelés szükséges, amennyiben semmilyen szőrnövekedést befolyásoló betegség vagy endokrinológiai kórkép nem hátráltatja a kezelés hatékonyságát. Az arcbőrön rendszerint 4 hetenként, máshol 6-7 hetenként, lábon és combon 8 hetenként kezelünk.
Az egyszer már sikeresen elpusztított szőrtüszők esetében végleges az eredmény, ezekből új szőrszálak már nem nőnek. Viszont a piheszőrzet és világos szőrzet hormonális hatásra megerősödhet a későbbiekben, így előfordulhat, hogy néhány év elteltével 1-1 fenntartó kezelés válik szükségessé.

Szőrtelenítés Alexandrit lézerrel 4.kép

Teendők a lézeres szőrtelenítés előtt, utánA kezelés előtt és alatt nagy hangsúlyt kell fektetni a fényvédelemre és csak borotválni szabad a szőrzetet, egyéb mechanikai (pl. a gyantázás) és kémiai szőrtelenítést nem lehet alkalmazni. A kezelés előtt 1 héttel le kell borotválni az érintett testrészt, így a kezelésre 2-3 mm-es lesz a szőrzet, mely alkalmas az energia elnyelésére és a szőrtüszőhöz történő lejuttatására, viszont a kezelés során nem ég bele a bőrbe. Már 2-3 nappal a kezelést megelőzően kerülnie kell a páciensnek mindenirritáló helyi készítményt. A kezelés előtt közvetlenül nem használhat sminket, kozmetikumokat és parfümöt az érintett területen
Személyes konzultáció során döntünk arról, hogy a páciens esetében a lézeres szőrtelenítés elindítható-e az egészségi állapot, a bőrtípus és szőrszín alapján. A terápiát minden esetben próbakezeléssel indítjuk.

EllenjavallatokEllenjavallatai között szerepelnek az akut, gyulladásos, lázas megbetegedések, bőrfertőzések, egyes belgyógyászati kórképek, daganatok, autoimmun betegségek, vérzékenység, terhesség és szoptatás. Kontraindikálja a kezelést minden olyan betegség is, például epilepsia, migrén, amit a fény provokálhat. Abban az esetben, ha a páciens kórtörténetében meleg által provokált kórkép, például herpes simplex szerepel, a kezelést profilaktikus gyógyszeres védelem mellett végezzük. Számos gyógyszernek (isotretinoin, tetracyclin) lehet fényérzékenyítő hatása

Lehetséges mellékhatásokÁltalában ritkán jelentkeznek mellékhatások, melyek az esetek túlnyomó többségében átmenetiek. Felléphetnek a kezelést követően azonnal, illetve jelentkezhetnek később is. Előfordulhat discomfort-érzés a kezelés során, illetve a kezelt területen jelentkezhet enyhe bőrpír és duzzanat. Ritkán a kezelés helyén égési sérülés, pörkösödés esetleg hegesedés alakul ki, valamint a későbbiek során pigmentációs zavarok ( alul-, illetve túlpigmentálódás) jelentkezhetnek.
Utókezelés

A kezelt területen bőrpír és duzzanat jelentkezhet közvetlenül a kezelés után. Olyan érzés lehet, mint napégést követően. Ilyenkor alkalmazhatunk hűtést az adott területen, illetve helyi bőrápoló készítményeket, például aloe verat. Sminket csak akkor tegyünk fel, ha ezek a tünetek teljesen megszűntek.

Nagyon fontos a terület folyamatos fényvédelme.

Alexandrit lézeres szőrtelenítés ára (függ a kezelendő terület nagyságától és a nemtől)/ Hattyú Klinika:
pl. Fülcimpák (uraknak) 8.000 Ft / alkalom
pl. Hónaljak (férfiaknak) 25.500 Ft ; (hölgyeknek) 20.500 Ft/ alkalom
pl. Lábszárak (férfiaknak) 62.000 Ft ; (hölgyeknek) 52.000 Ft/ alkalom
További árak

30% ENGEDMÉNY IGÉNYBEVÉTELÉHEZ töltsön le kupont ITT 2015. December 30-ig!

© 2010 szepsegbroker.hu | Szőrtelenítés Alexandrit lézerrel
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink