SZAKCIKKEK

Szőrtelenítő eljárások összehasonlítása - Végleges, tartós szőrtelenítés, no de mivel?

Hogyan válasszuk ki a megfelelő szőrtelenítő eljárást

2008. január 04. 01:00
Szépség Bróker
Borotva, csipesz, gyanta, újabbnál újabb epilátor, - egyik módszer sem fájdalommentes és főként nem tartós. Ha véglegesen meg akarsz szabadulni a szőrszálaidtól, más megoldást kell keresned.


Szőrtelenítő eljárások összehasonlítása - Végleges, tartós szőrtelenítés, no de mivel? 1.kép
Mind a villanófényes, mind a lézeres, esetleg lézeres+rádiófrekvenciás eljárásnál a testrészre sugárzott fény a szőrszálban lévő melaninban elnyelődve hővé alakul, majd a thermolízis leállítja a szőr növekedéséért felelős sejtek működését. A szőrszálak testtájanként változó arányban vannak az aktív, un. növekedési, valamint nyugalmi, vagyis inaktív állapotban. A fény csak ekkor juthat el a szőrtüszőig, amikor a szőrszál az aktív (=anagén) fázisban van. Mivel nem minden szőrszál van ugyanabban a fázisban, így mind a villanófényes, mind a lézeres eljárás esetében többszöri kezelés szükséges a kívánt eredményhez. A tartós szőrtelenítés, testtájtól függően, 4-8 kezelésből áll. Hogy pontosan mennyire, azt három tényező befolyásolja: a bőr- és a szőr színe, valamint az alkalmazott készülék működési elve (+minősége).

Melyik szőrtelenítő módszer, vagy készülék a jobb?Az ELOS technikával működő lézerkészülékek az egyetlen olyan szőrtelenítő eszközök, amelyek az összes bőrtípusnál és szőrszínnél sikeresen alkalmazható, tehát az ősz, a szőke és vörös szőrszálakat is eltünteti. Ezekre a kezelésekre minden esetben garanciát is vállalnak. Az IPL készülékek estében már nehezebb eldönteni, hogy melyik készülékkel lehet elérni a kívánt eredményt, de ezek között is van igen hatékony, modernebb fajta gép. Ha leendő vendégként betérnél egy kozmetikába, vagy magánrendelésre IPL-féle szőrtelenítés céljából, úgy tudsz meggyőződni a készülék minőségéről, hogy referenciafotókat kérsz az előzetes kezelésekről, vagy érdeklődsz a gép CE minősítési papírjai felől, és megkeresed a szolgáltató helyiség falán az IPL-tanfolyam elvégzését igazoló okmányt. S nem elhanyagolható az IPL készülék gyártási éve sem (!). Részletesen olvashatsz az ELOS és az IPL eljárásokról itt!
Szőrtelenítő eljárások összehasonlítása - Végleges, tartós szőrtelenítés, no de mivel? 2.kép

A szőrtelenítés fájdalmatlan?A szakemberek mindkét tartós szőrtelenítő eljárásnál hangsúlyozzák, hogy a páciens nem jelez fájdalmat, esetleg csípésre, szúrásra emlékeztető pillanatnyi kellemetlenséget érezhet a kezelés alatt. A korszerű IPL, ELOS készülékek egyáltalán nem károsítják a környező szöveteket sem, mert ellenőrzött energia-leadásuk van és hűtőfejjel is felszereltek.

A tartós/végleges szőrtelenítés bármikor és bárkinél elvégezhető?A lézeres és a villanófényes kezeléseket bizonyos betegségekben szenvedők, és bizonyos gyógyszereket szedőknél ellenjavalt. Ezekről a szakemberek részletes felvilágosítást adnak, most a teljesség igénye nélkül említünk néhányat közülük. Kizáró okokról bővebben itt olvashatsz!

A tartós/végleges szőrtelenítés eljárásai miért csak a téli hónapokban ajánlott?A "fényterápia" csak akkor alkalmazható, ha nem éri nap a testfelületet (ilyenkor a szolárium is kerülendő), mert a kezelt bőrfelület fokozottan hőérzékennyé válik és hyperpigmentálódhat (nagy barna foltok alakulhatnak ki!). Az őszi, téli, kora tavaszi hónapok kiválóan alkalmasak arra, hogy például egy lábszár-szőrtelenítő kezeléssort elkezdjünk, így nyáron már előkészület nélkül bármikor mehetünk a strandra, felvehetjük a miniszoknyát. A szőrtelenítő alkalmak után egy darabig szintén kerülendő minden barnító eljárás (krém, fény).Szőrtelenítő eljárások összehasonlítása - Végleges, tartós szőrtelenítés, no de mivel? 3.kép

Felkészülés a tartós/végleges szőrtlenítésre. • A kezelésre minél rövidebbre borotvált szőrzettel ajánlott jelentkezni. A legideálisabb az 1-2 napos "sercegő" borostás állapot. A bőrfelszín felett lévő szőrszál ugyanis felveszi az energiát, így kevesebb hővé alakuló fény jut el az elpusztítani kívánt tüszőig.

 • A tartós/végleges szőrtelenítés előtt legalább 3 hétig ne napozz, szoláriumozz, és ne alkalmazz bőrbarnító krémeket. Ez nagyban csökkentheti a szőrtelenítés hatékonyságát.

 • A kezeléssor előtti hónapban lehetőség szerint csak borotvával ajánlott szőrteleníteni. Ha a szőrszál megszakad, elveszíti kapcsolatát a szőrtüszővel, úgy a bevitt energia nem tud eljutni a tüszőig. Csipeszelésnél, gyantázásnál, vagy vegyszeres kezelésnél ez a folytonosság sérülhet.

 • A tartós szőrtelenítés előtti egy hétben kerüld a szőkítést!

 • A kezelést megelőző naptól, a kezelendő területre ne vigyél fel se sminket, se testápoló, izzadásgátló, fényvédő szereket!

 • A kezeltetni kívánt felületen ne viselj ékszert!

Szőrtelenítő eljárások összehasonlítása - Végleges, tartós szőrtelenítés, no de mivel? 4.kép

A tartós/ végleges szőrtelenítés menete • Kezelendő felület felmérése.

 • Személyes adatlap, egészségügyi űrlap, beleegyező nyilatkozat kitöltése.

 • A szakember tájékoztatja a kezelés eljárásáról, várható eredményéről, menetéről és az otthoni ápolásról.

 • Bőrtípus meghatározása (Fitzpatrick bőrtípus skála szerint)

 • Tesztvillantás elvégzése.

 • A kezelendő felületen a szőrszálak optimális nagyságúra vágása és a felület megtisztítása.

 • Szemölcsök, pigmentfoltok, anyajegyek eltakarása.

 • A teljes kezelés alatt a páciens egy kényelmes kozmetikai ágyon fekszik/ül, szemét védőszemüveggel védjük.

 • A fényterápiás végleges szőrtelenítés némileg kellemetlen lehet. A villantásokat enyhe csípő, szúrós érzés kísérheti, de a kezelőfejben lévő hűtéssel ez tolerálható.


IPL, ELOS szőrtelenítés utáni fontos részletek • A kezelést követően (1-2 óra hosszan) enyhe bőrpír jelentkezhet. Szükség esetén használj bőrnyugtató-, hűsítő krémet!

 • Kerüld a kozmetikumok és irritáló, allergizáló anyagok használatát a kezelést követő 1-2 napban!

 • 1 hónapig használj fényvédő krémet a kezelt felületen. (Napfény hatására hyperpigmentáció alakulhat ki)!

 • Ne napozz, szoláriumozz, és ne használj bőrbarnító krémet a beavatkozás utáni egy hétig!

 • Kerüld a mechanikai irritációkat (forró fürdő, szauna, masszázs)!

 • Borotvával való szőrtelenítést ne alkalmazz, amíg a bőrpír el nem múlik!

 • A jó eredmény érdekében ne gyantáztass, vagy csipeszelj és ne alkalmazz vegyszeres szőrtelenítést, szőkítést!

 • Bőrelváltozások kezelése után ritkán előfordulhat hegesedés, hámlás, hólyagosodás. Ezeket hideg borogatással, hűsítő krémmel enyhítsd. A hámló bőrt ne tépd le!

Ajánlott specialista 1

Ajánlott specialsita 2© 2010 szepsegbroker.hu | Szőrtelenítő eljárások összehasonlítása - Végleges, tartós szőrtelenítés, no de mivel?
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák

Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink