BEAVATKOZÁSOK

Akne, pattanás kezelési lehetőségei

Akne, pattanás kezelése


Szakember keresése

A Szépség Bróker adatbázisában szereplő specialistáink közül 6 szakember végzi ezt a beavatkozást.
Szűkítse őket város szerint!


Akne, pattanás kezelési lehetőségei 1.kep

Az akne kialakulásaAkne (pattanás) akkor jön létre, ha a bőrben található faggyúmirigyek kivezető nyílása a fokozott faggyútermelés, vagy más környezeti hatás miatt eltömődik, így a mirigyben elszaporodó baktériumok (Propionibacterium aknes -, esetleg sarjadzó gombák) gyulladást idéznek elő.
Az akne kialakulásában számos tényező játszik szerepet. Ezekről bővebben itt olvashatsz.

Az akne megjelenési formái:Akne comedonica: legenyhébb, gyulladt forma. Az arcon nyitott és zárt komedók találhatók a homlok, az orr és az áll területén. Általában 3-10 napig látszanak. Már 10 évesen is diagnosztizálhatók.
Akne papulopustulosa: gyulladt csomók, pusztulák jellemzik. Nemcsak az arcon, hanem a háton, és a mellkas területén is megtalálható. Általában 2-3 hétig okoznak panaszokat.
Akne conglobata: legsúlyosabb formája, inkább fiúknál, fájó, gyulladt csomók, ciszták, bőr alatti beszűrődések, melyek akár több hónapig is kitarthatnak.

Az akne kezelésében jártas szakembereinket a lap alján találhatja meg!


Kezeléseik a szépség kuponokkal engedményesen vehetők igénybe!

Az akne-kezelés célja- komedók, pusztulák, papulák, csomók megszüntetése
- az akne újraképződésének megakadályozása
- a hegek képződésének megakadályozása
- faggyútermelődés csökkentése
- enyhén savas PH-érték fenntartása
- a bőr védelmének megerősítése

Akne kezelési lehetőségeiEnyhébb akne probléma esetén elegendőek lehetnek a házi kezelések, valamint a kozmetikus segítsége is: a szaruréteg túltengésének ellensúlyozására főként éjszaka használhatunk hámlasztó készítményeket, szárító pasztákat, rázófolyadékokat.
Vigyázzunk az erősen hámlasztó készítményekkel, mert a bőr természetes fényvédelmét biztosító szaruréteget elvékonyítják, és így a bőr pigmentálódását idézhetik elő. Az A-vitamin származékokat tartalmazó krémek kifejezetten fényérzékenyítő hatásúak, ezért fontos, hogy kizárólag éjszakára használjuk őket.

Általában nem tanácsos a pattanást kinyomni, különösen, ha mélyen van. A mitesszerek közül házilag kinyomni csak a fekete közepű, nyíltakat volna szabad, a fehér közepűeket csak kivételes esetben. Bízzuk inkább szakemberre!
Ha mégis nekiesnénk annak az 1-2 pattanásnak, előtte alaposan tisztítsuk meg az arcunkat, majd gőzöljük meg a bőrt, amitől a pórusok kinyílnak. Ha nagyon muszáj, a nyomkodást csak puha pamutanyaggal végezzük (a körmöket ne vájjuk bele a bőrbe)! Utána alkoholos fertőtlenítővel, pórusösszehúzó-hatású oldattal töröljük le a bőrfelületet. Majd a faggyúmirigy-működést szabályzó, pórusösszehúzó gyógykozmetikumot, krémet vigyünk fel az arcunkra.
Ezt a műveletsort elég havonta egyszer elvégezni. Ha ennél gyakrabban "nyúzzuk" bőrünket, főleg pórusösszehúzó szerek használata nélkül, akkor hiába lesz mitesszermentes, hosszú távon tág pórusú maradhat, ami még könnyebben eltömődik és nem is esztétikus.

Ezért jobb, ha ezt a tisztító eljárást szakképzett kozmetikusra bízzuk! A kozmetikus a tisztító kezelés után értékes hatóanyagokat juttat a bőrbe: nyugtató hatású azulént, tápláló borágó- és jojobaolajat, hidratáló hialuronsavat és epigrant.

Ha 1-2 kozmetikai kezelés után sem enyhülnek az aknes tünetek, akkor mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz!

Gyógyszeres kezelésSúlyosabb akne probléma esetén a bőrgyógyász felületi és szisztémás (belsőleges) gyógyszer-készítményeket is javasolhat.
Külsőlegesen általában A-vitamin származékokat, retinoidokat alkalmaznak. A másik legelterjedtebb lokális készítmény benzoylperoxid (2,5%), amely a mirigykivezető nyílásokat szűkíti, és gátolja a baktériumok szaporodását. Esetenként szükség lehet helyileg alkalmazható antibiotikummal (clindamycin) kiegészíteni a kezelést. Külső antibiotikum kúraként felváltva adagolják a benzoilperoxidot és az azelainsavat.

Az akne belsőleges gyógyszeres terápiájára három, receptre kapható gyógyszercsoport szolgál: antibiotikumok, hormonok és a retinoidok. A szájon át kúraszerűen szedhető készítményeket helyi szerekkel együtt alkalmazzák, kivéve a retinoid kezelést.

Az antibiotikumok a baktériumok számát, és a gyulladásos tüneteket csökkentik.

A retinoid hatóanyagok (pl. az isotretionin) A-vitamin származékok, amelyek szintén csökkentik a baktériumszámot, a mirigyek faggyútermelését, a gyulladást és a mitesszerek kialakulását is. Orális adagolásuk szigorú orvosi felügyeletet igényel, előtte, a kúra alatt, majd utána vérvizsgálattal kell kiszűrni az esetleges nem kívánatos mellékhatásokat. Mivel a kezelés káros hatással lehet a magzatra, így a kúra alatt fogamzásgátló szedése ajánlott a nem kívánt terhesség elkerülése végett. Valamint a retinoidoknak jelentős fényérzékenységet növelő hatása van, ezért nappalra ajánlott a magasabb faktorú fényvédő használata is (min. 25 SPF = sun protection factor)!

Hölgyek esetében a férfi hormon (androgen) túlprodukció ellensúlyozására női típusú hormonok, valamint antiandrogén-tartalmú fogamzásgátló adagolása is szóba jöhet. Ezek a készítmények gátolják a hatásos saját hormonok receptorokhoz történő kötődését, illetve hatásukban ellentétesek a tesztoszteronnal (ösztrogének). A hormonkezelés célja a faggyútermelés visszaszorítása. A kúra általában 18 hónapig tart, mellé helyi kezelést javasolnak a szakorvosok.

IPL kezelésA villanófény (IPL, Intense Pulse Light) kezelés során a szétszórt, nagy energiájú, széles spektrumú fény a bőr hámrétegén áthaladva, a melanin sejtekben elnyelődve hőt gerjeszt, ami képes csökkenteni a faggyútermelést, elpusztítja a baktériumokat és fokozza a szervezet védekező reakcióját. Az IPL kezelés hatására a meglévő pattanások visszafejlődnek, újabbak pedig nem alakulnak ki.
Egy teljes akne IPL kúra általában 6-8 alkalomból áll. Egy év során két teljes kúra ajánlott, melyek között legalább 6 hónapnyi szünetet kell tartani. Célszerű kora tavasszal és késő ősszel végeztetni az akne kezeléssort.


Akne lézeres kezeléseA gyógyító hatású, nagy intenzitású, keskeny hullámhosszú kék fény-kezelés gyógyszerek (antibiotikumok, hormonok) szedése nélkül is képes javítani az aknés bőr állapotát. Az ultraibolya fény képes elpusztítani a pattanásokban szaporodó baktériumokat (P.acnes), emellett szerepet játszik a kollagén regenerációjában, és a hegek kialakulásának megelőzésében is.
Enyhe és középsúlyos akne esetén a kúraszerűen, 6-8-10 alkalommal végzett biztonságos, fájdalommentes fénykezelés hatékony megoldást nyújt.


Súlyos akne
esetén előbb gyógyszeres kezelést javasolt. Ezt követően a pulzáló kék fény-terápia segíthet. A 4 alkalommal végzett kezelés a bőr gyulladásáért felelős kórokozókat pusztítja el.
Az eljárás biztonságos, ugyanis a kezelt bőrterület hőmérséklete folyamatos kontroll alatt tartható.
Ha még aktív gyulladás van a bőrön, úgy a pulzáló kék fény-terápia festéklézer kezeléssel is kiegészíthető.

Természetes hatóanyagú akne kezelési megoldásokról itt olvashatsz. >>>

Milyen akne-ellenes hatóanyagokat érdemes keresni a kozmetikumokban? >>>

Akne után visszamaradó hegek kezeléseAz időben végzett célirányos terápiával kivédhető a maradandó hegek, sebhelyek kialakulása. Gyógyuláskor az aknes szövetkárosodás kis sebként viselkedik. Teljes gyógyuláskor a sebet záró, kezdetben normálisan pirosas, és a bőrből kissé kiemelkedő hegszövet vérellátása csökken, elhalványul. Ezek az ún. maculák sokszor csak hat hónap elteltével tűnnek el végleg. A sötétebb bőrön még tovább látszanak. A súlyosabb pattanások heggel gyógyulnak, melyekből sokféle akad. A keloid heges akne kidomborodik a bőrfelszínből, s évekig elcsúfíthatja az arcot, de mérete idővel csökkenhet. A szövetvesztéssel járó akne jégcsákányszerű heggel gyógyul.

A már kialakult hegeken, indokolt esetben bőrgyógyász-kozmetológus, vagy plasztikai sebész segíthet. A bőr felső rétegének ledörzsölésével (mikrodermabrasio), hámlasztásával (gyümölcssavas hámlasztás, glikolsavas mélyhámlasztás, kémiai dermabrasio), dermaroller kezeléssel, valamint IPL, vagy lézeres kezeléssel lehet a hegeket szépíteni, eltüntetni.

Időtartam:Kezeléstől függ, lásd a cikkben.
Mellékhatás, szövődmény:Egyes kezelések után átmeneti bőrpír, és égő érzés jelentkezhet.
Gyógyulás:Egyes kezelések után átmeneti bőrpír jelentkezhet, mely 1-3 napon belül elmúlik.
Eredmény:Az különböző akne kezelések eltérő időtartam után hozzák meg a kívánt eredményt. Lásd a cikkben!
Érzéstelenítés:Lokális érzéstelenítő krém, amenyniben a kezelés megkívánja.
Ellátás:Ambulánsan


© 2010 szepsegbroker.hu | Akne, pattanás kezelési lehetőségei
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.


Hozzászólások:

1. kulekov   Május 31, 2011
jelenleg rádiófrekvenciás kezelésre járok.

tisztelettel:Szabó Imréné
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériákGyorslinkek

Szakemberek

Partnereink