BEAVATKOZÁSOK

Aranyér eltávolítása dióda lézerrel

Lézeres aranyérműtét


Szakember keresése

A Szépség Bróker adatbázisában szereplő specialistáink közül 0 szakember végzi ezt a beavatkozást.
Szűkítse őket város szerint!


Aranyér eltávolítása dióda lézerrel 1.kep

AranyérAz aranyeres csomó apró visszerekből álló gomolyag a végbél nyálkahártya alatt. A vénás hálózat növekedésével az „aranyér” fokozatosan megduzzad, fájdalmassá válik, és egyre jobban előtüremkedik, majd vérezgetni kezd.

Az aranyér kialakulásának lehetséges okai

Az aranyér kialakulását főleg civilizációs okokra vezethetjük vissza: alacsony rosttartalmú táplálkozás, mozgásszegény- és ülő életmód; a gyakori, erőletett székelés (pl. hasmenés), vagy hosszú időn keresztül fennálló székrekedés, illetve a terhesség és a szülés, stb.

Az aranyér tünetei


Az aranyér tüneteinek súlyossága általában arányos az aranyeres csomó nagyságával: kezdetben csak bizonytalan végbéltáji kellemetlenség, diszkomfort érzés, viszketés jelentkezik, majd az aranyeres csomó tapinthatóvá és láthatóvá is válik végbélnyílásban, ill. a környékén. A csomó eleinte spontán visszahúzódik, és nem vérzik. Előrehaladott esetekben azonban az aranyeres csomók kizáródnak- körkörös kinövés tapasztalható-, amely igen érzékennyé válik, és gyakran orvosi segítséggel sem lehet visszahelyezni a végbélbe. Az aranyeres csomó trombózisa esetén fájdalmas, tapintható képlet jelenik meg.

Az aranyér gyakori kísérőjelensége a vérzés, mely a székeléstől függetlenül is jelentkezhet. FIGYELEM: ha az említett véres székürítésen kívül egyéb tünet is jelentkezik, mint pl. állandósuló székelési inger, hasmenés- székrekedés váltakozása, akkor a vastagvégbél daganatos elfajulására is gondolni kell, ezért az aranyér műtét előtt ennek lehetőségét ki kell zárni alapos vizsgálatok során.
Aranyér eltávolítása dióda lézerrel 2.kep

Az aranyér kezelési lehetőségeiA kezelés az aranyér betegség stádiumától (I-IV) függ.
I. stádium - Enyhe tünetek esetén diéta mellett gyógyszeres kezelést, kúpokat javasolnak.

II-III. stádiumban jelenleg a legelterjedtebb kezelési mód az un. Barron ligatura, mely az aranyeres csomók gyűrűzését jelenti: a csomó tövére szoros gumigyűrűt helyeznek, mely a vérellátását megszünteti, így a képlet elhal, és néhány nap alatt lelökődik.

A IV fázisban már csak műtéti kezeléstől várható gyógyulás. A hagyományos műtéti eljárás során altatásban, vagy gerinc közeli érzéstelenítésben (spinal) az aranyeres csomót tápláló artériát elöltik, és a csomót (nodus) kimetszik. Ezt végezhetik szikével, diatermiás berendezéssel (elektromos gyógymód a testbe besugárzó hőhatással), ill. lézerszállal. Mindhárom eljárás során sebfelület keletkezik, mely néhány nap vagy hét alatt gyógyul attól függően, hogy melyik eljárással, eszközzel végezték el a beavatkozást.

Aranyér eltávolítása dióda lézerrel 3.kep
Dióda lézerek előnyei az aranyér megszüntetése során

A legújabban kifejlesztett dióda lézerekkel végzett aranyér műtétek az eddig végzett beavatkozásokkal összehasonlítva (beleértve az eddig alkalmazott lézeres módszereket is) jelentős előrelépést hoztak.

Aranyér műtét menete dióda lézerrelA II-III stádiumban áramlásmérő berendezéssel (doppler ultrahang) lokalizáljuk az aranyeret „tápláló” ütőeret, majd a dióda lézeres optikai szál segítségével elzárják azt. A beavatkozás helyi érzéstelenítést sem igényel, szinte fájdalmatlan. Az új dióda lézeres módszerrel a IV stádiumban végzett műtétnél sem alakul ki nagy sebfelület: az artéria ellátása után rövid bódításban, vagy helyi érzéstelenítés után 2-3 mm-es metszésen át az aranyeres csomóba vezetik a lézeres szálat és az abban lévő kis ereket elzárják. A beavatkozást követően néhány perccel a beteg a saját lábán az otthonába tud távozni (amennyiben altatásban történt a műtét, néhány órás megfigyelés szükséges).

Magyarországon elsőként Dr. Sándor Ferenc végzett aranyérkezelést dióda lézerrel. Azóta már 4 éves tapasztalata bizonyítja, hogy az aranyér dióda lézeres eltávolítása veszélytelen, és kiváló eredményt biztosit.

Kozúltáció és vizsgálat díja: 20.000 Ft
Dióda lézeres aranyérműtét díja: 300.000 Ft
Egészésgpénztárakkal szerződésben álló szakorvos által elvégezve

Időtartam:Előkészülettel együtt 45-70 perc
Néhány órás pihenés után a páciens a saját lábán, de kisérővel.
Mellékhatás, szövődmény:A kezelt területen kisebb savós-véres átütés jelentkezhet, mely spontán megszűnik 1-2 nap alatt. A kezelt aranyér érezhetően és látványosan is eltűnik, de némi kötőszövetes csomó még hetekig tapintható lehet, de ez komolyabb panaszt nem okoz, és nem látható. Ugyancsak kis csomók képződnek a bőr alatt az eltávolított aranyér helyén, melyek szintén spontán felszívódnak.
Ellenjavallat, kockázat:A leggondosabb orvosi beavatkozás mellett is kialakulhatnak szövődmények, melyek a beavatkozás jellegéből adódóan ritkák. Mint minden sebészeti műtét után, ez esetben is keletkezhet vérzés, sebgyulladás, sebgyógyulási zavar, mélyvénás elzáródás (thrombosis - nagy statisztikák szerint 0.5% alatt van). Következményes tüdőembólia szintén igen ritka (a vérrög elsodródásának valószínűsége 0,l%-nál kisebb). A hőhatás miatt a bőrön, ill. a mélyvénán égési sérülés keletkezhet, mely ugyancsak elenyésző arányban fordul elő (ha mégis, azokat kis sebészeti beavatkozással eltávolíthatók). A z aranyeres értágulatok ismételt megjelenése előfordulhat, a hagyományos műtétekhez képest sokkal kisebb arányban fordulnak elő (5% alatt).
Az aranyér lézeres műtétjét követően csak egy-egy esetben és jóval kisebb mértékben fordult elő a végbélnyílás beszűkülése, mint az a hagyományos aranyérmütétek esetében tapasztalható volt. Hisz a durva mütéti módszer, ill. a végbélnyilás nyálkahártyájának szükségesnél nagyobb területének eltávolitása következményeként a hegesedés és a heg zsugorodása gyakran okozott végbélnyílás szűkülést. Az új diódalézerhez kifejlesztett technika mellett nem észlelhető ilnyen probléma.
Gyógyulás:Kontroll vizsgálatra 2-3 nappal később kerül sor. A varratszedés általában a műtét után 1 héttel történik. 1 hónap múlva ellenőrző vizsgálatot végeznek.
Érzéstelenítés:Rövid altatásban
Ellátás:Ambulánsan


© 2010 szepsegbroker.hu | Aranyér eltávolítása dióda lézerrel
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.


Hozzászólások:

1. eva654   Szeptember 28, 2015
A páromnak 2014 novemberében volt egy dióda lézeres aranyér műtétje,ami azóta is rendetlenkedik! Szinte semmi javulás nem történ, csupán hamarabb húzódik vissza, de ugyanúgy kellemetlen és 1-2 havonta be is vérzik.Nem tudom, hogy valaha megszűnik-e a panasza.....Mindamellett a műtét után is elég sokat szenvedett,nem úgy van az éppen ahogy azt a fent olvastam, vagy talán Ő az egyedüli kivétel?
2. szja   Október 19, 2015
Köszönjük visszajelzését!
Mivel minden páciens és annak esete egyedi, így a kezelés menete és gyógyulása is egyedi. Ha problémája van a kezelés hatékonyságával, akkor vissza kell menni ahhoz az orvoshoz, aki a beavatkozást végezte és kérjen tőle "garanciális" kezelést!
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink