BEAVATKOZÁSOK

Bőrgyógyászati, epicután allergia vizsgálat

Epicutan allergia próba, bőrteszt


Szakember keresése

A Szépség Bróker adatbázisában szereplő specialistáink közül 2 szakember végzi ezt a beavatkozást.
Szűkítse őket város szerint!


Bőrgyógyászati, epicután allergia vizsgálat 1.kep
A vizsgálat elvégzése ajánlott a feltételezett kontaktallergiás betegek számára.
Az epicutan allergia teszt elvégzésének célja a diagnózis megerősítése, illetve a konzekvens terápia beállítása, valamint a megelőzés a további allergiás reakciók elkerülése céljából.
A bőrgyógyászati allergia vizsgálat indikációját az orvos állítja fel.
Bőrgyógyászati, epicutan allergiás próba

Az allergiás állapotok kimutatására alkalmas bőrteszt. A teszt annak megállapítása irányul, hogy mely kémiai anyaggal való közvetlen érintkezés miatt alakult ki az adott bőrgyulladás (ekcéma, dermatitis).

Provokáló anyagok lehetnek: mosószerek, illatanyagok, kozmetikumok tartósítószerei, étel tartósítószerek, ételadalék anyagok, stb.

A vizsgálat menete: a tünetmentes páciens hátbőrére a gyanúba vett, illetve a sorozatban szereplő allergéneket (35 db) felhelyezzük tapasz formájában. A leolvasás 20-40-60 perc múlva történik, majd a tapaszokat visszahelyezve 48 óra, 72 óra és 96 óra múlva is megvizsgáljuk az allergének által esetlegesen kiváltott bőrgyulladást. Igen ritkán szükségessé válik a vizsgálatot a 7. napon is megismételni.

Az értékelést a biológiai reakció (akut gyulladás) mértékéből egy megadott skála segítségével számoljuk ki.

A páciens felvilágosítása szóban történik, az anyag irritáló vagy toxikus hatását jelző allergénről részletes, írásos tájékoztatót is adunk.

Bőrgyógyászati allergia-vizsgálat / Mátyásföld KlinikaA Mátyásföld Klinikán Dr. Stehlich Gábor által végzett bőrgyógyászati-, fogászati-, fodrászati-, fém- és illatanyag-allergia vizsgálat, az Epicutan-teszt menete a következő:

A vizsgálat hétfő reggel indul, ekkor helyezik fel a tapaszokat a páciens hátára. Akkor egy órás megfigyelésre, a korai reakciók értékelésére a páciens még a klinikán tartózkodik, majd egy óra elteltével, ha panaszmentes, akkor távozhat, és folytathatja normál napi ritmusát. A ragtapaszokat 48 óra múlva, tehát szerdán veszik le, és a reakciókat 72 órás, majd egyhetes állapotában is leolvassák.

Az allergiás hajlam kimutatására vérből össz IgE szintet mérnek.


Időtartam:Az epicután tapaszok felhelyezése kb. 30 perc, majd ezt követően még egyórás megfigyelésre a klinikán kell maradnia a páciensnek. A ragtapaszokat 48 óra múlva veszik le, és az allergiás válaszreakciókat 72 órás, majd egyhetes állapotában is leolvassák.
Mellékhatás, szövődmény:Az allergiát kiváltó allergén anyagra piros bőrreakció a válasz.
Ellenjavallat, kockázat:Nincs. A tapaszok felhelyezése utáni egy órát megfigyelésre még a klinikán kell tölteni.
Gyógyulás:Kb. 2 hét után a legfokozottabb bőrreakció nyoma is felszívódik.
Érzéstelenítés:Nem igényel
Ellátás:Ambulánsan


© 2010 szepsegbroker.hu | Bőrgyógyászati, epicután allergia vizsgálat
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.


Hozzászólások:

1. Levendula222   Október 06, 2014
Nagyon hasznosnak ítéltem a cikket, mivel kellő felvilágosítást ad ahhoz, hogy rá merjem szánni magam egy ilyen vizsgálatra. Sajnos vidéki vagyok, nem akarok emiatt sokat utazni. A http://www.docplanner.hu/allergia-vizsgalat oldalon találtam közelebb is hozzám ilyen lehetőséget. MIndenestere Stehlich doktor úrról ott is csak jó véleménnyel vannak. :-)
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink