BEAVATKOZÁSOK

Demodex, a hajhullást okozó szörtüszőatka vizsgálata és kezelése

Demodex vizsgálat


Szakember keresése

A Szépség Bróker adatbázisában szereplő specialistáink közül 1 szakember végzi ezt a beavatkozást.
Szűkítse őket város szerint!


Demodex atka
Demodex atka

Demodex atkákról általábanA demodex egy apró, 0,1-0,4 milliméter hosszú, nyolclábú atka.

A demodex fajok közül csak kettő élősködik az embereken:


- Demodex folliculorum (hajtüszőben). A hajhullást az esetek 88%-ában egy bizonyos szőrtüsző atka, a demodex folliculorum idézi elő.
- Demodex brevis (faggyúmirigyben). A Demodex brevis arcunk felszínén, a faggyúmirigyekben él, amely gyakran aknét okoz.

A hajhullás gyakori oka a demodex atkaA Demodex folliculorum beépül a hajtüszőkbe és elszívja a táplálékot, így a hajszálak elvékonyodnak és ritkuló, egészségtelen hajat, intenzív hajhullást és gyulladást okoz a környező szövetekben. A demodex atkák lábai ízeiben rengeteg baktériumot, vírust szállítanak, melyek elfertőzik a bőrt. Éles karmaikkal irritálhatják a fejbőr epithelium sejtjeit, melyek elburjánzva hámlást és korpát idéznek elő. Az elhalt atkák, illetve az élő egyedek mozgása és ürüléke irritálják a bőrt , viszketést, gyulladást, hámlást, korpát eredményezve.
Gyakran a gyulladt, ritkuló szempillájú szemhéjon is kimutathatók.
Női hajhullás
Női hajhullás

Demodex atkák szaporodásaMindkét demodex faj jelenléte különösen erős károsodást okoz. A demodex teljes életciklusát a gazdaszervezeten élősködve tölti. Igen gyorsan szaporodik: egy alkalommal 12-14 petét rak le a hajtüszőkben, és a faggyúmirigyekben. Az atkák növekedése következtében a pórusok eltömődnek, és fertőzés alakul ki a környékükön. Teljesen kifejlődve az atkák elhagyják fészküket, párosodnak, és új tüszőben rakják le a petéiket, mely ciklus 14-28 nap között zajlik le. Napközben az atkák a tüszőkben maradva annak fehérjéit, táplálékait eszik, éjjelenként a fejbőrön párkereső útra kelnek, és intenzív mozgásukkal irritálják az idegvégződéseket, ami a fejbőrön viszkető érzést okoz.

Demodex, a hajhullást okozó szörtüszőatka vizsgálata és kezelése 3.kep

Demodex terjedéseA demodex érintkezéssel terjed az egyik gazdaszervezetről a másikra. Aggodalomra azonban nincs okunk, mert a demodex atka csak nagyon lassan mozog, így ember és ember közötti közvetlen érintkezéssel ritkán szokott célba érni. Annál veszélyesebb az alvás időszaka, mert a párnánkra kerülve,-ha esetleg más is használja-van ideje vándorolni. Sűrűn cseréljünk párnahuzatot, a kezelések idején minden nap, és használjunk külön fésűt!

A demodex atkák eltávolítása igen nehézkes, kémiai vegyületekre ritkán reagál, bizonyos gyógynövény hatóanyag kúraszerű alkalmazásával már jóval pozitívabb tapasztalatokról számoltak be a demodex fertőzött páciensek. Fontos a kezelést a tünetek elmúlása után is legalább egy hónapig folytatni, hogy a petékből kikelő egyedeket is biztonsággal elpusztíthassuk. Ha a gyulladás, vagy a bakteriális elfertőződés dominál, antibiotikus kezelést szükséges alkalmazni.© 2010 szepsegbroker.hu | Demodex, a hajhullást okozó szörtüszőatka vizsgálata és kezelése
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.


Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink