BEAVATKOZÁSOK

Fog implantáció - végleges fogpótlás

Fogbeültetés, fogimplantátum, műgyökér beültetése és a felépítmény kialakítása


Szakember keresése

A Szépség Bróker adatbázisában szereplő specialistáink közül 1 szakember végzi ezt a beavatkozást.
Szűkítse őket város szerint!


Fog implantáció - végleges fogpótlás 1.kep
A legtöbb emberrel előfordul az élete során, hogy egy vagy több fogát elveszíti, ugyanis fogaink megújulni nem képes keményszövetből épülnek fel, mely extrém erőhatásokra, illetve a kóros folyamatok hosszantartó fennállása során elpusztul. A foghiányt a lehető legrövidebb időn belül pótolni kell, mert a foghiány idővel a táplálkozási szokások megváltozásához, romlásához, gyomorbántalmakhoz, rossz emésztéshez, és nem utolsó sorban beszédproblémákhoz vezet. A kialakult hézag következtében mégis az jelenti a legnagyobb problémát, hogy a maradék ép fogak károsodnak, hisz a megváltozott rágóerő következtében elvándorolnak, eldőlnek. Ez a fogsor egységének megbomlását eredményezheti, és további fogvesztéshez vezethet. Ennek eredményeként a külsőnk, arcvonásaink negatívan megváltoznak.
Könnyen belátható, hogy már egy hiányzó fog esetében is kiemelten fontos a pótlás.

A fogpótlás területén óriási előrelépést jelentett a fogorvosi implantátumok megjelenése, majd azok technikai és minőségi fejlődése. Korábban ugyanis egy sorközi foghiányt rögzített fogpótlással tudtak csak kijavítani, ennek behelyezéséhez azonban a szomszédos, sokszor teljesen ép fogak lecsiszolására volt szükség. Sorvégi foghiányok esetén a rögzített fogpótlások pedig kiegészítő támaszt igényeltek, így a páciens egy nehezen megszokható, kivehető pótlás viselésére kényszerült.

Fogászati implantátum valójában egy mesterséges műgyökér, amely pótolja az elvesztett fogakat. Közvetlenül az állcsontba kerül beültetésre, így tökéletesen képes átvenni az eredeti fogak funkcióját anélkül, hogy közben a többi fogra többletterhelés kerülne. A műgyökér beültetésével megszüntethető a foghúzás utáni csontlebontódás, és megakadályozható az arc esztétikájának romlása. Továbbá megszűnnek a beszéd és rágásproblémák.

A fogimplantátumokat biológiailag semleges, tiszta titánból készítik, így biológiai, kémiai, fizikai tulajdonságainak köszönhetően a csontba integrálódik, és nem vált ki allergiás reakciókat a szervezetben. Különböző méretben és formában készülnek, így minden páciens számára megtalálható a megfelelő típus.

A műgyökereket az érintésmentesség céljából steril üvegcsomagolásban szállítják. Az implantátumok érdes felülettel rendelkeznek, ezáltal könnyebben rögzülnek, és gyorsabban gyógyulnak, és védik az állkapcsot rágás közben.
Fog implantáció - végleges fogpótlás 2.kep

Fog implantáció, fogbeültetés menete:Abban az esetben, ha a páciens csontmennyisége megfelelő, akkor, az implantációnak két fő fázisa van.

1. Az első a műgyökér (implantátum) beültetése. Ez a rutinműtét az implantátumok számától függően 1- 1.5 órás, és helyi érzéstelenítésben zajlik. Első lépésként a fog implantáció területéről lefejtik az ínyszövetet, feltárják a csontot. Majd speciális fúrókkal elkezdik a csontban kialakítani az implantátum helyét. A fogimplantátum fajtájától függően még egy menetvágó műveletet is kell végezni. Egyes fogászati implantátumoknál ez a folyamat kimarad, mert önvágó, fokozatosan szélesedő csavarmenettel rendelkeznek, így a behajtásakor 4-5 teljes fordulat révén a helyükre kerülnek.
A behelyezést követően visszavarrják az ínyszövetet. A varratokat egy hét múlva eltávolítják.
Ezt követően 3-4 hónap gyógyulási, csontosodási idő következik. Ennek során a csontszövet összeforr a fogimplantátum felszínével. A gyógyulás csak nyugalomban levő implantátumnál következik be, ezért fontos, hogy a behelyezés után rögtön ne terheljük. A teljes gyógyulás 12 hónapig is eltarthat. A felső állcsont "csontminősége" gyengébb, ezért itt hosszabb, 4-7 hónap gyógyulási idővel kell számolni. A csontosodást soft laser kezeléssel lehet gyorsítani. Tökéletes csontosodásuk esetén a stabilitásuk meghaladja fogaink eredeti rögzítettségét.

2. A fogimplantátumokra csontosodási idő lejárta után különböző fejrészek (un. építmény) csatlakoztathatók. Így egy fog hiánya esetén felhasználhatók magukban álló szóló koronák alapjaként, míg nagyobb foghiány esetén hidak pilléreként. Ha az összes fog hiányzik, akkor akár kivehető fogsorok stabilizálására is alkalmasak. Ilyenkor a fogpótlás nem mozog, ideiglenesen rögzül az implantátumokon, mintegy "bepattan" a helyére.

Amennyiben az előzetes fogászati vizsgálatok alapján bebizonyosodik, hogy a betegnek nem elegendő a csontmennyisége az implantáció jövőbeli helyén, akkor lehetséges, hogy csontpótlást javasol neki a fogorvos. A fogbeültetést helyi érzéstelenítésben végzik. Egyes esetekben a csontpótlással egy időben végezhető a fog implantáció is, de olyan is előfordul, hogy pár hónap gyógyulási idő szükséges.

Fogimplantátum fajták:Magyarországon különböző implantációs rendszerek ismertek és használatosak. Ezek közül a megfelelőt mindig a konkrét beteg állapota alapján kell kiválasztani. A fő különbség az implantátumok közt elsősorban a felületkezelések területén van. Jelen ismeretek szerint általában a legjobb eredmény a körszimmetrikus csavarimplantátumtól várható. Ha megfelelő az állkapocscsont állapota, akkor első választásként minden esetben körszimmetrikus implantátumot választ az orvos. Amennyiben a csontkínálat korlátozott vagy más akadálya van a körszimmetrikus implantátumnak, akkor csontpótlást végeznek, majd ezt követően helyezik be a fogimplantátumot. Ha ez sem ad kielégítő eredményt, akkor megoldásképpen egyéb más formájú implantátumot helyeznek be.

A fog implantáció minden esetben team munka, amiben részt vesz a szájsebész, a protetikus, a parodontológus, a jól képzett szakasszisztencia, valamint a fogtechnikus.
Fog implantáció - végleges fogpótlás 3.kep

Fogbeültetés javasolt a következő esetekben:- egy vagy több sorközi fog hiányánál
- sorvégi hiánynál
- vagy teljes foghiány esetében.

A fog implantáció feltételei:Elegendő csontmennyiség, és csontminőség az implantátum leendő helyén, megfelelő szájhigiénia, és teljes mértékű együttműködés az orvossal.

Minden 18. életévét betöltött egészséges páciens kaphat fogimplantátumot.

A fogbeültetés megkezdése előtt szükséges a fogazat teljes gyógykezelése, a szájhigiénia helyreállítása, az íny egészséges állapotba hozása, a gyulladások megszüntetése.

Időtartam:A műgyökér (implantátum) beültetése, az implantátumok számától függően 1- 1.5 óra. A behelyezést követően visszavarrják az ínyszövetet. A varratokat egy hét múlva eltávolítják. Ezt követően 3-4 hónap gyógyulási, becsontosodási idő következik. A felső állcsont "csontminősége" gyengébb, ezért itt hosszabb, 4-7 hónap gyógyulási idővel kell számolni. A teljes gyógyulás 12 hónapig is eltarthat.
Ellenjavallat, kockázat:A fog implantáció nem hajtható végre, ha a páciens erős dohányos, drogfüggő, szív - és érrendszeri megbetegedésben, vagy csontbetegségben szenved, esetleg nem kezelt cukorbetegsége van, illetve bizonyos gyógyszerek is kontraindikációt jelentenek.

Gyógyulás:A gyógyulás csak nyugalomban levő implantátumnál következik be, ezért fontos, hogy a behelyezés után rögtön ne terheljük. A csontosodást soft laser kezeléssel lehet gyorsítani. Tökéletes csontosodásuk esetén a stabilitásuk meghaladja fogaink eredeti rögzítettségét.
Műgyökér beültetését követően különösen nagy jelentősége van az alapos fog-, és szájápolásnak az implantátum hosszú élettartama érdekében. A nem megfelelő szájápolás ugyanis előbb vagy utóbb a fogimplantátumok elvesztéséhez vezet. Ennek elkerülése végett mindennap legalább kétszer mossunk fogat. Kerüljük a dohányzást, a cukros ételek fogyasztását. Félévente menjünk el kontrollvizsgálatra, és kövessük fogorvosunk utasításait. Félévente érdemes fogkőtisztítást is végeztetni.
Érzéstelenítés:A fog implantációt és azesetleges csontbeültetést műtétet helyi érzéstelenítésben végzik.


© 2010 szepsegbroker.hu | Fog implantáció - végleges fogpótlás
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.


Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink