BEAVATKOZÁSOK

Fogkorona, híd

Fogkorrekció


Szakember keresése

A Szépség Bróker adatbázisában szereplő specialistáink közül 0 szakember végzi ezt a beavatkozást.
Szűkítse őket város szerint!


Fogkorona, híd 1.kep
Az olyan fogakat, melyeknek a meglévő fogszövet-állománya nem teszi lehetővé tartós tömés készítését, vagy inlay behelyezését, azokat célszerű koronával borítani.

Fogkorona/ híd készítés menete:1. A problémás fogat a fogorvos gyémántszemcsés csiszoló eszközökkel lecsiszolja
2. A fogcsonkról lenyomatot vesz, amely alapján a fogtechnikus elkészíti a porcelán koronát./ Hidak esetében a foghiányt határoló fogakat csiszolja le az orvos, majd szintén lenyomatot vesz.
3. A két kezelés közt ideiglenes korona védi a csonkot a hőingerektől, és egyéb károsító hatásoktól.
4. Az elkészült porcelán koronát a fogorvos a következő alkalom során véglegesen felragasztja.
5.
Koronával helyre lehet állítani a fog anatómiai formáját, ezáltal nem csak esztétikai, hanem funkcionális szempontból is lényeges a korrekció.

Különböző anyagokból készülhet korona:
- fémből
- fém és kerámia kombinációjából
- aranyból
- arany és kerámia kombinációjából
- fémmentes anyagból, azaz cirkóniából.

A hagyományos fémvázas korona két részből áll, egy nikkelmentes, kobalt-króm ötvözetű fémsapkából és a kerámiaborításból. A kerámia teljesen beborítja a fémet, ami által igen esztétikus. A fémvázas kerámia korona előnye, hogy stabil, erős.

Ezzel szemben a teljes kerámia korona nem tartalmaz fém vázat, így gyengébb is, és csak metszőfogaknál ajánlatos alkalmazni. Nagy előnye ugyanakkor, hogy nem tartalmaz semmilyen fémet, így nem alakul ki fémallergia, továbbá, hogy tökéletes esztétikai hatást nyújt, mivel nincs fémváz, ami átlátszhat a kerámia rétegein, így eredeti, fogszínű korona készíthető.

Ha szomszédos fogak problémájáról van szó, előfordulhat, hogy a koronákat egyben készítik el, növelve a fogak rögzítettségét. Abban az esetben, amikor egy fog oly mértékben károsodik, hogy a különböző konzerváló módszerekkel már nem menthető meg, akkor vagy implantátumot ültet be a fogorvos, vagy pedig hidat készít. Ha egymás mellett több fog is hiányzik, előfordul, hogy a két eljárást kombinálják.

Pillérnek hívjuk azokat a fogcsonkokat, felépített gyökereket, vagy implantátumokat, amikre a hidat rögzítik, amik közé a hídtagokat beillesztik. Elkészítése a koronákéhoz hasonlóan 2 alkalmat vesz igénybe. Anyagát tekintve lehet nikkelmentes fémkerámia, titánkerámia, arany, aranykerámia, galvánarany leplezés nélkül, valamint fémmentes (cirkónia) is. Mára tökéletes esztétikai tulajdonságuknak és kedvező áruknak köszönhetően a teljes kerámia hidak kezdik átvenni az uralmat a fémvázas pótlások felett.

Fontos elmondani, hogy bármilyen fogpótlás csak akkor lehetséges, amennyiben a korona, vagy híd alatt lévő fogak nem szuvasak és épek.
A szuvas fogakat a korona, híd felhelyezése előtt gyökérkezelni kell, a fenálló fogágy-betegséget pedig meg kell szüntetni.
© 2010 szepsegbroker.hu | Fogkorona, híd
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.


Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink