BEAVATKOZÁSOK

Hegkorrekció

Keloidos, műtéti heg eltávolítása


Szakember keresése

A Szépség Bróker adatbázisában szereplő specialistáink közül 5 szakember végzi ezt a beavatkozást.
Szűkítse őket város szerint!


Minden szövetsérülés hegképződéssel gyógyul, de a hegek megjelenési formája és viselkedése különböző. A sebgyógyulás folyamata és a keletkezett hegek megjelenése, minősége függ a metszések irányától és lefutásától. Ezért a műtétek előtt a sebészeknek meg kell tervezniük az ideális metszés irányt úgy, hogy az alatta fekvő képletek alapvető működését ne zavarják, illetve a bőrideg ne sérüljön. A cél nemcsak a kóros hegek elkerülése, hanem lehetőség szerint rejtett helyen /redőbe, ráncba, hajlatba/ történő finom, puha, un."karcolásszerű" vagy "ráncszerű" heg kialakítása. A rossz irányú metszések akadályozzák a testrész mozgását, működését és kóros hegképződéshez is vezet. Ezzel szemben a test minden pontján meghatározható egy olyan irány (ezek az úgynevezett dinamikus erővonalak), amelynek mentén elhelyezett varratvonalak vékony, puha, vonalas, ideális heget adnak. Ezekre az ún. "biológiai heg"-re törekednek a sebészek, amely vékony, halvány, puha, kevéssé látható, a helyi funkciókat egyáltalán nem zavaró heg. Ha ez nem valósítható meg, akkor kóros heg képződik, amelynek 3 fajtáját különítik el:

  • Atrófiás
  • Hipertrófiás
  • Keloid

Az atrófiás heg vékony, a borító hám könnyen lelökődik, sérülékeny, rossz keringése miatt besüppedt és "hegfekélyek" találhatók benne. A környező szöveteket lehorgonyozza, működésüket korlátozza, így azok sorvadnak. Főleg kiterjedt égés után fordul elő. Kezelése: idejekorán eltávolítani, amíg nem okoz maradandó károsodást környezetében.

A hipertrófiás heg az eredeti szövethiány határait nem haladja meg, széle éles határ nélkül olvad be környezetébe. Nem növekszik, sőt idővel vissza is fejlődhet. Sorvadt hám borítja. Környezetéhez nincs letapadva. Kiemelkedő, atrófiás hegszigetek vannak benne, környezetét kevésbé károsítja. Kezelése a nyugalmi fázisban történő kimetszés, nem túl korán vagy későn.

A keloid képződése sebészi metszést vagy sérülést követően alakulhat ki, vagy spontán képződik kóros hegszövetként. Jóindulatú, növekedő, kötőszöveti daganatnak tekinthető. A bőr irha rétegében alakul ki, éles szélű, gyöngyházfényű, kiterjedése az eredeti szövethiány határait meghaladja, széle nyúlványos. Viaszgyertya-csepp módjára kiemelkedik, tömött tapintatú, alapján elmozdítható, nincs spontán gyógyulási hajlama, panaszokat, fájdalmat okozhat, viszkető, égő érzést, deformitást. Eredete ismeretlen. Bőrt ért beavatkozások (oltás, műtét, baleset), de kialakulhat spontán is. Hormonális tényezők is szerepet játszhatnak kialakulásában (pubertásban és terhességben gyakoribb, öregkorban ritkább). Valamint egyes kötőszöveti és anyagcsere betegségek, nyomelem- és vitaminhiány, a sötét bőrszín és az örökletes hajlam is szerepet játszik a kóros hegesedésben. Leggyakoribb előfordulási helye a vállon, mellcsont felett, mellkason, karokon, a fül mögött, a háton, az orrbemenetnél, fülcimpán. Ha a kiváltó ok fennáll, 4 hét- 1 éven belül biztosan kialakul. Kezdeti panaszok a viszketés, bőrvörösség, a bőr tömötté és feszessé válása, kiemelkedik, a bőrfüggelékek eltűnnek, fájdalmas, nyomásérzékeny. Rosszindulatú átalakulás kérdése nem tisztázott

A keloid kezelésében az első lépés a további hegburjánzás megakadályozása. Alkalmazható az úgynevezett kompressziós azaz nyomási kezelés, amikor megfelelő alakú és méretű csomókötszert kell a páciensnek viselnie naponta legalább 8-10 órán át, több héten keresztül. Ha megfelelő eredményt nem értek el, következő lépésként szilikon gélből készült speciális tapaszt javasolnak, melyet a kóros hegre kell felragasztani. Leggyakrabban éjszaka alkalmazzák, és szükség esetén egy ragtapasszal biztosítható stabilitása. Bizonyos testtájak egyenetlen felszíne felett a tapasz nem adaptálható biztonságosan; ilyenkor a szilikon gélt különleges kenőcs formájában használják, mely a felhelyezés után gyorsan megszilárdul, géllé keményedik, és egy fóliával indokolt fedni. A legújabb kutatási eredmények igazolták, hogy a szilikon gél tapaszok kedvező hatásukat a hegek víztartamának fokozásával, a szövetek párolgásának gátlásával érik el. Hegkimetszések előtt és után általánosan alkalmazott kiegészítő kezelésként a Contractubex kenőcs. Hatására a hegek megpuhulnak, "megérnek". Az ily módon nyugalmi állapotba hozott keloid operálható válik. Egyes súlyosabb esetekben /például: ismételt kiújulás/ a műtét előtt, során és után a hegbe meghatározott mennyiségű szteroid injekciót is adnak.

A műtét elvégzésének még a plasztikai sebészeten belül is pontosan meghatározott szabályai vannak, melyek az irha teljes mértékű megkímélését szolgálják. A keloid kimetszések után mindig igazi bőrhiány keletkezik, ezért valamilyen bőrpótló plasztikai műtétre szükség lesz. Vagy helyi lebenyplasztikákat, vagy szabad bőrátültetést végeznek. A műtétet követő 24 órán belül a kiújulást gátló sugárkezelést kötelező elkezdeni! Egyéb kezelési eljárások: ultrahangos kezelés, széndioxid lézer.

Időtartam:A heg elhelyezkedésétől és méretétől függően eltérő
Mellékhatás, szövődmény:Szövődmény lehet a besugárzott terület túlzott festenyzettsége (hiperpigmentáció). A fagyasztásos kezelés eredménye atrófiás heg.
Ellenjavallat, kockázat:A leggondosabban megtervezett és végrehajtott összetett kezelés mellett is előfordulnak keloid kiújulások.
Gyógyulás:Ugyanazok a kiegészítő kezelések jönnek szóba, mint amelyeket a a mûtét előtti hegburjánzás megakadályozására használtak.
Eredmény:A heg tipusától, elhelyezkedésétől, kiterjeszkedésétől függően eltérő eredmény várható.
Érzéstelenítés:Lokális
Ellátás:Ambuláns


© 2010 szepsegbroker.hu | Hegkorrekció
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.


Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink