BEAVATKOZÁSOK

Horkolás-gátlás rádiófrekvenciás műtéti eljárással

Horkolás megszüntetése rádiósebészeti megoldással


Szakember keresése

A Szépség Bróker adatbázisában szereplő specialistáink közül 1 szakember végzi ezt a beavatkozást.
Szűkítse őket város szerint!


Horkolás-gátlás rádiófrekvenciás műtéti eljárással 1.kep
A horkolás talán az egyik leggyakoribb, zavaró emberi szokás.
A felnőtt lakosság csaknem fele alkalmanként, de minden negyedik ember rendszeresen horkol.
Sok ember életét, társas kapcsolatát keseríti meg a horkolás, bár ők maguk alvás alatt nem szenvednek tőle közvetlenül. Azonban a kóros és hosszasan fennálló horkolást nem szabad csupán „férfias, vagy rossz szokásként” értékelni, mert az súlyos keringési betegségekhez, vagy akár életveszélyes helyzetekhez is vezethetnek.

A horkolásnak alapvetően két formáját különítjük el:

1. Primer vagy jóindulatú, benignus horkolásA primer horkolás a felső légutak valamilyen alkati, anatómiai viszonyából adódó hangjelenség az alvás alatt, mely általában egyenletes hangzású, nem ritkán testhelyzet függő. A „jóindulatú” horkolás egészségkárosodást nem okoz, hosszú távon azonban antiszociális lehet, a hálótársat rendkívül zavaró tényezőként szerepelhet. A felső légutakban létrejövő alkati elváltozások légáramlási szűkületet okoznak. A szűkületen az alvás közben átáramló levegő mozgása felgyorsul, mely megrezegteti a légutak laza, tartóváz nélküli területeit, és létrejön a horkolási hang.
Horkolás-gátlás rádiófrekvenciás műtéti eljárással 2.kep

2. Pathológiás vagy kóros horkolás; alvás közbeni légzészavar; alvási apnoeA patológiás, vagy kóros horkoláskor a légzés idegi szabályozási zavara miatt is a felső légutak valamely szintjén elzáródás lép fel, ezért alvás közben a légvétel rövidebb-hosszabb időre kimarad. Ez az alvási apnoe. A légvétel hiánya miatt lecsökken a szervezetben az oxigén szintje, mely ébresztési reakciót vált ki, a beteg egy hangos horkantás után tovább folytatja a légzést, de ez a folyamat rendszeresen ismétlődik az alvás alatt. Az alvás természetes folyamata ilyenkor felszabdalódik, a páciens nem tudja kipihenni magát, ezért a nappali munkavégzését kínzó aluszékonyság, fáradékonyság vagy többszöri néhány másodperces elalvási roham zavarja meg, illetve veszélyeztetheti életét pl. autóvezetés során. A kóros horkolásra jellemző, hogy a zavart, rossz alvási folyamat miatt csökken a szervezet oxigenizációs képessége, ezért jelentősen megnövekszik a keringési rendellenességek, a szívinfarktus, az agyi keringészavar, és sok más betegség kockázata is.

Horkolás-gátlás rádiófrekvenciás műtéti eljárással 3.kep

Horkolás differenciál diagnózisa, a kivizsgálás folyamataA horkolás, vagy légzészavar panasz kivizsgálásához elengedhetetlenül fontos a pontos és részletes alvásvizsgálat, mely akkreditált alváslaboratóriumokban, komfortos körülmények között történhet meg. Lehetőség van a beteg otthonában történő alvásvizsgálatra is kisméretű, a páciens számára egyszerűen használható alvásmonitorizáló készülékek segítségével. Az alvás alatti élettani paraméterek vizsgálata választ ad arra, hogy a beteg a horkolás mely formájától szenved.
A kivizsgálás menetében szintén fontos a részletes, áttekintő fül-orr-gégészeti vizsgálat, a felső légutak anatómiájának, esetleges kóros, légútszűkítő elváltozásainak a feltérképezése. A pontos diagnózishoz az orvos segítségére lehet a felső légutak áttekintését megkönnyítő hajlékony endoszkóp, vagy akár az orr légátáramlásának objektivizálására alkalmas rhinomanométer. Bizonyos esetekben képalkotó vizsgálatok, fogászati-szájsebészeti konzultáció, neuropszichiátriai konzultáció egészítheti ki a kivizsgálás menetét.
A fül-orr-gégészeti áttekintő vizsgálat kb. 10-15 percet vesz igénybe és csak minimális kellemetlenséggel jár.

A hatékony terápia csakis a vizsgálatok eredménye alapján határozható meg. A kivizsgálások alapján dönthető az el, hogy a pácienseknél műtéti kezelés szóba jön-e a probléma javítása érdekében.


Horkolás-gátlás rádiófrekvenciás műtéti eljárással 4.kep
A horkoló betegek műtéti kezelésének célja, hogy javuljon a levegő áramlása a felső légutak területén, valamint bizonyos területek feszesítésével csökkenthető legyen a laza területek rezgése, ezáltal a hangeffektus az alvás alatt.

Új lehetőség a horkoló betegek kezelésében a rádiósebészet, a rádiófrekvenciás műtéti eljárás!Dr. Buda Bernadett
Fül-orr-gégész szakorvos, Rádiófrekvencia-specialista; MEDIOS Orvosi Centrum

A már korábban ismert lézeres, vagy a hagyományos technikákkal szemben a rádiófrekvenciás-megoldás minimális szöveti károsodással jár, sokkal kisebb a műtét utáni kellemetlenség, így a gyógyulási folyamat sokkal rövidebb, és az eredmény is kielégítőbb.
A rádiófrekvenciás horkolás-gátlás során elvégezhető a lágyszájpad feszesítése, a lágyszájpadi és száj-garat térfogat csökkentése, az orrlégzés javítása.

A rádiófrekvenciás horkolás-gátló műtétek nagy része egynapos sebészeti ellátás keretében elvégezhető, akár helyi érzéstelenítésben is jól tolerálható, a beteg néhány órás megfigyelést követően otthonába távozhat.


Időtartam:A horkolás-gátlás rádiófrekvenciás műtéti megoldása 15-30 percet vesz igénybe.
Mellékhatás, szövődmény:A lágyszájpadi műtétek után 7-10 napig torokfájás, gombócérzés előfordulhat, utóvérzés a technológiai eljárás miatt minimálisan ritka. Orrlégzést javító beavatkozások után tamponálás nem szükséges, a páciens a beavatkozás után néhány nappal már észleli az orrlégzés javulását.
Ellenjavallat, kockázat:A súlyos fokú alvás közbeni légzészavar, súlyos társbetegségek megléte. A páciensek részére csak szakember által történt részletes kivizsgálás után javasolható a horkolás-gátlás rádiósebészeti megoldása.
Gyógyulás:A horkolás-gátló műtét után, a beavatkozás mértékétől és helyétől függően 7-10 napig tartó torokfájás, gombócérzés jellemző. Ez idő alatt a nagyfokú testi megterhelés kerülendő.
Eredmény:A horkolás-gátlás céljából végezett műtét eredményessége 4-6 héttel a beavatkozás után ítélhető meg, ilyenkor a szubjektív visszajelzések mellett kontroll alvásvizsgálat javasolt.


© 2010 szepsegbroker.hu | Horkolás-gátlás rádiófrekvenciás műtéti eljárással
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.


Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink