BEAVATKOZÁSOK

Kézsebészet

Ganglionok, pattanó ujj, alagút szindróma, Dupuytren kontraktura


Szakember keresése

A Szépség Bróker adatbázisában szereplő specialistáink közül 1 szakember végzi ezt a beavatkozást.
Szűkítse őket város szerint!


Ganglion
Ganglion

Leggyakoribb kézsebészeti beavatkozások1. GanglionokA kéz ízületein, vagy ínhüvelyein képződő kiboltosulások. Ezek lehetnek fájdalmasak, vagy csak esztétikailag zavaróak.
A kézsebészeti beavatkozás célja az elváltozások eltüntetése, és ezzel a kellemetlen érzés megszüntetése.

A ganglion eltávolítása általános, vagy helyi érzéstelenítésben történik. A gangliont a felette ejtett metszésből eltávolítjuk. A kiújulás megelőzésére sokszor szükséges az ízület megnyitása is.

Néhány napig pihenés, fizikai kímélet javasolt. Varratszedés 2 hetes korban történik. A telje mozgás visszatérése nagymértékben függ az elváltozás helyétől és nagyságától.

Komolyabb szövődmény ritka, de sebgyógyulási zavarok, sebfertőz, ér-ideg-ínsérülés előfordulhat. A betegség kiújulhat.
Dupuytren kontraktura
Dupuytren kontraktura

2. Dupuytren kontrakturaA tenyéri aponeurosis (kötőszövetes hálózat) nem tisztázott eredetű megvastagodása, zsugorodása. Az elváltozás következmény az ujjak különböző fokban létrejövő hajlított helyzetű kontrakturája (törése).

A kézsebészeti megoldás célja az ujjak zsugorodásának megakadályozása, vagy a már hajlított helyzetben rögzült ujjak kiegyenesítése, a kéz mozgásfunkciójának visszaadása.

A műtét előtt általános és laboratóriumi vizsgálat, dohányzás felfüggesztése javasolt.

Gyakorlott kézsebészt igénylő beavatkozás. Leggyakrabban általános érzéstelenítésben történik, de bizonyos esetekben lehet helyi érzéstelenítésben is végezni. A műtét lényege az ujjakat hajlított helyzetben rögzítő aponeurosis lehetőség szerinti teljes eltávolítása. A műtét ideje 1-3 óra is lehet, és kiterjedése az elváltozás nagyságától függ. Teljes mozgás a műtét után sem érhető el minden esetben. A betegség és a páciens állapotától függően szóba jöhet a behúzó kötegek kis metszésből történő megszakítása is. Ezzel időleges funkciójavulás érhető el, de a kötegek kiirtása nem.

A kézsebészeti műtét utáni teendők a beavatkozás nagyságától függően tág határok között mozog. Az 1-2 nappal későbbi munkába állástól a 2-3 hétig tartő kíméletig és több hetes, hónapos tornáztatásig, bőrápolásig bármi lehetséges. Varratszedés 2 hét múlva esedékes. Általában a kéz kímélete és feltartása 1-3 hétig indokolt.

Sebgyógyulási zavarok, sebfertőz, bevérzés, ér-ideg-ínsérülés előfordulhat. Nagy kiterjedés esetén bőrhiány is kialakulhat, melynek bezáródása több hetet is igénybe vehet. Az elváltozás hajlamos a kiújulásra.

3. Pattanó ujj jelenségA tenyéri barázda magasságában lévő ínhüvely szájadékon a hajlító ín nem tud keresztül csúszni. (Nem fér át a lyukon) Az ujj hajlítása, vagy nyújtása egy fájdalmas pattanás mellett lehetséges csak.
A kézsebészeti beavatkozás célja a fájdalom és mozgáskorlátozottság megszüntetése.

Pattanó ujj műtéti kivitelezése: Helyi érzéstelenítésben történik. Az ínhüvely szájadékot bemetszük, ezáltal a kaput szélesre tárjuk és a hajlító ín szabad csúszását biztosítjuk.

Az ujj mozgása azonnal teljes, és fájdalmatlan lesz. Bár műtét történt, de a páciens, a műéti sebet is beszámítva, jobban érzi magát, mint a műtét előtt. Néhány napig pihenés, fizikai kímélet javasolt. Varratszedés 1-2 hét múlva esedékes.

Komolyabb szövődmény ritka, de sebgyógyulási zavarok, sebfertőz, ér-ideg-ínsérülés előfordulhat. A betegség kiújulhat.

4. Alagút szindrómákLeggyakrabban a könyök belső oldalán, vagy a csukló tenyéri oldalán futó vaskos ideg valamilyen okból nyomás alá kerül. Tünete a nyomás alá került idegtől függően különböző ujjak zsibbadása, esetleg mozgáskiesése.

A kézsebészeti beavatkozás célja az ideg felszabadítása. Amennyiben ez nem történik meg időben, és mozgáskiesés is társult az érzéskieséshez, maradandó, vagy csak részlegesen gyógyuló állapot jöhet létre.

Műtét előtti teendők: Általános és laboratóriumi vizsgálat. Gyakran szükséges idegvezetéses vizsgálat elvégzése.

Általában altatásban, vagy egyéb érzéstelenítésben történik a kézsebészeti műtét, és vértelenségben történik a beavatkozás. Az adott terület feltárása, és az ideg nyomás alóli felszabadítása történik.

Néhány napig pihenés, fizikai kímélet javasolt. Varratszedés 2 hetes korban történik. Az elváltozás fennállásának idejétől függően a kiesési tünetek elmúlása akár fél-egy évet is igénybe vehet.

Komolyabb szövődmény ritka, de sebgyógyulási zavarok, sebfertőz, ér-ideg-ínsérülés előfordulhat.

© 2010 szepsegbroker.hu | Kézsebészet
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.


Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink