BEAVATKOZÁSOK

Mammográfia: jelenleg a legpontosabb mellrák szűrési módszer

Emlőrák szűrési módszer


Szakember keresése

A Szépség Bróker adatbázisában szereplő specialistáink közül 1 szakember végzi ezt a beavatkozást.
Szűkítse őket város szerint!


Mammográfia: jelenleg a legpontosabb mellrák szűrési módszer  1.kep
Az emlőrák hazánkban a nők leggyakoribb daganatos betegsége. Előfordulási gyakorisága folyamatosan nő, évente kb.6500 új megbetegedést diagnosztizálnak. A legtöbb beteg a 45 – 65 éves korcsoportba tartozik, ritkább a betegség a fiatalok és az idősebbek között. A civilizált országokban gyakoribb a betegség, mint a fejlődő országokban. Ma Magyarországon még a betegek fele öt éven belül meghal. A nyers statisztikai adatok alapján 1999-ben kormányrendelet tette lehetővé a leginkább érintett korcsoportú nők országos mammográfiás szűrővizsgálatát. Nemzetközi tapasztalatok alapján a mellrák halálozása csökkenthető a rendszeres szűréssel 30-50%-kal.
Mammográfia: jelenleg a legpontosabb mellrák szűrési módszer  2.kep

A mammográfiás szűrés gyakorlata és lehetősége hazánkbanHazánkban 2000.–től folyik rendszeres – 2 évenkénti – mammográfiás szűrés a 45 -64 éves korú nők körében. A szűrőcentrumokban folyamatosan ellenőrzött, jó technikai feltételek mellett, szakképzett személyzet végzi a vizsgálatokat. A mellrákszűrés az érvényes TB kártyával rendelkező személyek számára ingyenes egészségügyi szolgáltatás, melyet az ÁNTSZ szervezésében, területhez kötött adatbázis alapján lehet igénybe venni. Sajnos a megjelenési arány nagyon alacsony, 40 % körüli.


Miért félnek a nők a mammográfiától?Sok a bizonytalanság, a téves információ és a bizalmatlanság. A radiológusok gyakran szembesülnek a páciensek azon aggodalmával, hogy a mammográfiás vizsgálattal járó kompresszió (a melleket be kell helyezni egy „szűkebb keretbe”) veszélyes a mellre, így maga a vizsgálat is okozhat mellrákot. Ez egyáltalán nem igaz, a mammográfiás vizsgálat semmiképpen nem okozhat a mellben rákos elváltozást! Az is meglepő, hogy senki nem aggódik akkor, ha fáj a dereka és ágyéki gerinc röntgenre küldik, pedig ezzel a vizsgálattal nagyságrenddel nagyobb sugárterhelés éri a szervezetet, mint egy mammográfiás vizsgálat során. Az Interneten is sok téves információt osztanak meg egymással a laikusok, amely hozzájárulnak ahhoz, hogy a sok esetben életmentő mellrák-szűrési lehetőséggel nem él a magyar nők több mint 50%-a. Pedig az időben felfedezett mellrák a legtöbb esetben jól gyógyítható, és nem jár minden esetben a mellek eltávolításával!

Mammográfiás mellrák-szűrés menete:A szűrés során mindkét emlőről kétirányú mammográfiás felvétel készül. Mindezt megelőzi az, hogy egy szakképzett asszisztens fizikális vizsgálatot végez, melynek eredményét írásban rögzíti az értékelő orvosok számára, illetve felveszi a beteg egyéni és családi kórelőzményét, valamint rizikófaktorokra vonatkozó kérdéseket tesz fel. Az elkészített felvételek a betegre vonatkozó összes információval kerülnek a leletező orvosok elé. Egymástól függetlenül két orvos nézi át a képeket és eldöntik, hogy a vizsgálat negatív eredményű, vagy pedig tisztázó vizsgálatra kell visszahívni a pácienst. A visszahívás nem egyenlő a mellrák diagnózisával, csak annyit jelent, hogy további vizsgálat szükséges, mely lehet kiegészítő speciális röntgen felvételek ( pl. célzott – nagyított felvételek az érdekes területről, mely pontosabb képet ad a kérdéses eltérésről), lehet ultrahang vizsgálat, a váladékozó emlőjárat feltöltése, szükség esetén vezérelt mintavétel. A diagnosztikai vizsgálatok alapján, szükség esetén a 2 évenként időszerű szűréstől eltérő kontroll vizsgálatot, vagy rákos csomót eltávolító műtétet javasolnak. A műtétesek esetén előzetesen a rendelkezésre álló adatok alapján onkológusokból, radiológusokból, sebészekből és patológusokból álló team dönti el, hogy mi legyen a beteg további sorsa. Műtét után a szövettan birtokában ismételten a team (több orvosból álló csoport) dönt a beteg utókezeléséről is.
A szűrővizsgálatnak a találati biztonsága 90% körüli, tehát az esetek 10%-ban rejtve maradhat a mellrák, hisz egyes típusú emlőkben ( túl sok mirigyállomány, vagy fibrozist tartalmaz, un. Denz emlő) kisebb a mammográfia találati aránya. Legtöbbször ezekben az emlőtípusokban fordul elő az intervallum mellrák ( két szűrés közötti időben felfedezett rák), vagy jelentkezhet a beteg a tapintott csomójával.
A mellrák egyik- szerencsére a ritkább típusa rendkívül gyorsan, agresszíven növekszik ( ezek a grade III-as típusú, ductális emlőrákok), amelyeket maguk a betegek vesznek észre és idejében orvoshoz tudnak fordulni. Ezért is van jelentősége a mellek önvizsgálatának, amelyet otthonunkban kényelmesen és rendszeres is elvégezhető.


Klinikai mammográfiaA konkrét emlőrákra utaló panaszokkal jelentkező betegek vizsgálata ugyanazokkal a módszerekkel történik, mint amelyeket a mellrák-szűrés és a mellrák-gyanús esetekre érvényes visszahívás során az előzetes pontban részleteztünk.

Egyes, speciális mellrákok diagnosztikája igen nehéz, ilyenkor egyéb, bonyolult vizsgálatokat – pl. emlő MR, PET-CT – is alkalmaznak a kivizsgálás során. Az egyik legnehezebb feladat a terhességgel szövődött mellrák kimutatása és ellátása, de adott esetben, a fiatal korúak daganatának a kimutatása is komoly feladat elé állítja a vizsgálót. Nem egyszerű elkülöníteni az egyszerű emlőgyulladást a gyulladásos formában kezdődő mellráktól sem. Szerencsére ezek a betegségek ritkák, de épp ezért azokban a mammográfiás centrumokban jobbak az esélyei a betegeknek, ahol sok beteget látnak el, nagyobb tapasztalattal rendelkeznek.
Az emlő önvizsgálatát is meg kellene tanulni, mert hasznos kiegészítő módszer, a daganatok 20-30%-át a betegek maguk veszik észre.

Rendszeres mammográfiás szűréssel, gyors diagnózissal és megfelelő kezeléssel a betegség jól gyógyítható, és a szakemberek publikált eredményei alapján hazánkban is egyre kevesebb nő halna meg napjainkban mellrákban!
© 2010 szepsegbroker.hu | Mammográfia: jelenleg a legpontosabb mellrák szűrési módszer
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.


Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink