BEAVATKOZÁSOK

Melanoma (festéksejtes bőrrák) szűrés

melanoma, festékes bőrrák, daganat, szűrés, anyajegy


Szakember keresése

A Szépség Bróker adatbázisában szereplő specialistáink közül 9 szakember végzi ezt a beavatkozást.
Szűkítse őket város szerint!


Melanoma (festékes bőrrák) mikroszkópikus képe
Melanoma (festékes bőrrák) mikroszkópikus képe

A szűrés fontosságaAz utóbbi években a bőrrák és főleg a melanoma, mint a napsugárzás káros hatásának egyik legrettegettebb következménye, leginkább nyáron kerül a figyelem középpontjában. Évek óta nyár elején - májusban az Euromelanoma nap alkalmával- nagyarányú a Magyar Dermatológiai Társaság (MDT) minden év májusában ingyenes szűrővizsgálatokat szerveznek, melyekre szerencsére egyre többen jelentkeznek, felismerve azt a tényt, hogy a bőrgyógyászati szűrés az egészségkultúra részeként a megelőzés fontos tényezője. A szűrővizsgálatok célja, hogy az egyre nagyobb mértékben terjedő bőrrákra, és azok közül a melanomára a civil társadalom is felfigyeljen, hiszen a korai stádiumban felismert festékes bőrrák- a melanoma gyógyítható!

Az Euromelanoma naphoz országszerte egyre több bőrgyógyász és páciens is csatlakozik.
Melanoma (festéksejtes bőrrák) szűrés 2.kep
A melanoma a fehérbőrű népesség körében az utóbbi években drámai módon emelkedett, és egyre fiatalabb korosztályt érint. Magyarországon évente 900-1000 új esettel lehet számolni, mely évi 8-10%-os emelkedést jelent.

A daganatos burjánzás a bőr festéktermelő sejtjeiből indul ki. Kialakulásában a genetikai hajlamon, hormonális hatáson, meglévő festékes anyajegyek fizikai és kémiai sérülésén kívül ma már bizonyítottan az UV sugárzás is szerepet játszik. A napfénykultusz következtében egyre több fény éri a bőrt. A környezetszennyezés az ózonpajzs megvékonyodását eredményezte, ezért egyre több káros sugárzás ér a Földre. A bőrfelszín közvetlen kapcsolatban áll a környezettel, a fényhatás pedig összegeződik a bőrben. Ennek következtében az állandó megújulásban lévő hámsejtekben hibás osztódás miatt daganatos burjánzás keletkezhet. Ma már egyre több információ kerül a köztudatba a túlzásba vitt napozás és szoláriumozás káros hatásairól, a védekezés lehetőségeiről. Nem lehet elégszer hangsúlyozni az önvizsgálat és az önmagunk iránti felelősség fontosságát! A rendszeres szűrővizsgálattal időben felfedezett bőrdaganat, és legfőképp a melanoma, gyógyítható, ezáltal a szűrővizsgálat életmentő lehet!
Számítógépes anyajegyvizsgálat  (dermatoszkóp fotója)
Számítógépes anyajegyvizsgálat (dermatoszkóp fotója)

Mire figyeljünk a szűrések kapcsán?Az anyajegy-és melanoma szűrés jelentősége az utóbbi években megnövekedett. Ennek oka a melanoma előfordulásának gyors növekedésében, valamint a korai felismerés lehetőségeiben rejlik. Ma már a bőrgyógyászati szakma kiváló technikai lehetőségekkel rendelkezik, az orvosképzésben és továbbképzésben nagy hangsúlyt fektetnek a melanoma korai felismerésére, és szakszerű ellátására.

A KÉZI dermatoszkóp segítségével a felhám mélyebb rétegeit is jól lehet vizsgálni, a pigment szerkezetet és vérereket jól lehet látni.Az eredmény kiértékelése, hasonlóan mint pl. az UH esetében, a bőrgyógyász szakmai tudása, gyakorlati tapasztalata szükséges.

A SZÁMÍTÓGÉPES anyajegy vizsgálat (ezt video-dermatoszkópnak hívják!) még jobban segíti a pontosabb diagnózist, ugyanis a rögzített dermatoszkópos képet ki lehet nagyítani, meg lehet mérni, és több éven keresztül tárolva évről-évre össze lehet hasonlítani az esetleges változást a korábbi állapotokkal. A programok alkalmasak értékelésre is a tipikus esetekben. Az atípusos (nem egyértelmű) esetek megítélése komplexebb, sok esetben szükség van több szakorvos szakmai konzultációjára is.

A bőrrák szűrés alkalmával megállapításra kerülnek az esetleges rizikó faktorok, megvizsgálják az anyajegyeket és az esetleges más, nem festékes bőrelváltozásokat. Ha van korábbi adat (fényképes rögzítés, vagy klinikai leírás), összehasonlításra kerülnek az elváltozások. Megbeszélésre kerül a szükséges, vagy a páciens által kívánt beavatkozás. Az eltávolítandó anyajegy, vagy melanomára gyanús képlet pontos leírásával (elhelyezkedés, nagyság, alak, szabálytalanságok, színeltérések, „megmozdulás”), a pácienst további ellátásra irányítják. Célszerű megjelölni a biztonsági zóna nagyságát is, ha más ellátónál kerül eltávolításra a kérdéses képlet. Megbeszélésre kerül a további szűrések üteme, az önvizsgálat betanítása, fényvédelemre, életvitelre vonatkozó utasítás.
A bőrgyógyász szakember számára az anyajegyek, illetve a melanoma ellátásában a következő szempontok nehezítik az ellátást:

- A páciensek gyakran más-más bőrgyógyászhoz fordulnak, esetleg rövid időn belül többhöz (doctor shopping jelenség). A vizsgálatok során eltérő vélemények születhetnek.
Javaslat: célszerű a szűréseket egy helyen végeztetni, ahol a páciensnek bizalma van, és elégedett az ellátással. A rákszűrés és ellátás nagy jártasságot és szakértelmet igényel.

- A máshol elvégzett vizsgálatról a páciens nem hoz dokumentációt, kéri az anyajegy eltávolítását, de nem tudja, hogy melyiket találták rizikósnak.
Javaslat: a vizsgálatról kérjen leletet, vagy jelöltesse be marker tollal a kérdéses elváltozást.

- A páciens kiveteti az anyajegyet, vagy a bőrdaganatot melyről nem készül, vagy a páciens nem hozza el a szövettani vizsgálatot, de más ellátónál kéri az utókezelést.
Javaslat: a szövettani vizsgálati lelet a későbbi ellátás szempontjából nagyon fontos, ezért igényeljék azt, a leleteket őrizzék meg és vigyék magukkal.

- Nincs panaszuk, ezért elhanyagolják a melanomás páciensek a rendszeres ellenőrző vizsgálatokat.
Javaslat: a rendszeres és átfogó vizsgálat fontos az esetleges utókezelés megítélése, áttétek, máshol megjelenő bőrdaganatok kialakulásának időbeni felismerése céljából.

- Egy ellátónál elvégzett műtét szövődményével másik ellátóhoz fordul a páciens.
Javaslat: célszerű az esetleges szövődmény ellátását is az operáló orvosnál igénybe venni. Ez szakmailag és etikailag egyaránt így helyes. Az ellátó orvos, amennyiben indokoltnak tartja, más tapasztalt kollegával konzultál.


Jó tanácsok:Tartsuk be a napozással, szoláriumozással kapcsolatos figyelmeztető előírásokat!
Járjunk rendszeresen szűrővizsgálatokra!
A szűrést lehetőleg tapasztalt, bőrdaganatok ellátásában jártas szakemberrel végeztessük. Ha kialakul a bizalom és elégedettség, célszerű az ellenőrző szűréseket egy helyen végeztetni.
A műtéti ellátás során mindig igényeljük a szövettani vizsgálatot! A leletet gondosan őrizzük meg, és a későbbi vizsgálatokra vigyük magunkkal.
Rendszeresen végezzünk önvizsgálatot és bármilyen gyanús elváltozás esetén forduljunk bőrgyógyászhoz!

Cikkünk szerzője:
Dr. Sólyom Katalin bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos

Időtartam:Az anyajegyek számától függően kb. 20-30 perc.
Mellékhatás, szövődmény:Nincs. A melanoma vizsgálat nem jár sem fájdalommal, sem egyéb kellemetlenséggel.
Érzéstelenítés:Nem szükséges. A melanoma (festékes bőrrák) vizsgálat fájdalommentes.
Ellátás:Ambulánsan.


© 2010 szepsegbroker.hu | Melanoma (festéksejtes bőrrák) szűrés
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.


Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink