BEAVATKOZÁSOK

Mell ultrahangos vizsgálata

Mell ultrahang, emlő ultrahang


Szakember keresése

A Szépség Bróker adatbázisában szereplő specialistáink közül 1 szakember végzi ezt a beavatkozást.
Szűkítse őket város szerint!


Mell ultrahangos vizsgálata 1.kep
A mell ultrahang vizsgálat olyan képalkotó, káros hatással nem rendelkező kíméletes eljárás, mely során az emlők állományát és a hónaljárok képleteit (ereket, nyirokcsomókat) vizsgálják.
Rendszerint emlődaganatot, cisztákat (folyadékkal telt tömlő), tályogokat keresnek vele. Daganatos betegségek hónalji nyirokcsomóáttétei is kimutathatók a segítségével.


Hogyan működik az ultrahang készülék?Az ultrahang készülék vizsgálófeje magas frekvenciájú, az emberi fül számára hallható hangok feletti tartományba tartozó hanghullámokat (ultrahang) bocsát ki. Ezeknek a hanghullámoknak egy része a különböző felületekről visszaverődik, szóródik, más része elnyelődik. A visszaverődő hullámokat - a radarhoz hasonlóan - érzékeli a vizsgálófej, elektromos jelekké alakítja át azokat, melyekből a készülék monitoron látható képet állít elő. Míg a folyadékokon és tömör szerveken könnyen áthatol az ultrahang, addig például az epekövekről, a belekben lévő gázokról, csontokról visszaverődik, így a mögöttük lévő területek ún. "hangárnyékba" esnek, azokról vélemény nem mondható.

Az ultrahangos mellvizsgálat meneteAz emlők ultrahang vizsgálata során a páciens hanyatt fekszik a vizsgáló ágyon. Mellkasát szabaddá teszi a ruháktól. Bőrét kocsonyás, az ultrahanghullámok terjedését elősegítő zselével kenik be. A vizsgálófejet ráhelyezik a bőrére, esetleg kissé rá is nyomják a mellére. Az orvos a vizsgálófejet mozgatva alkot képet a monitoron az emlő különböző területeiről. A képet a képernyőn kimerevítheti, lemérheti az ott látott képletek méreteit, illetve a képet ki is nyomtathatja, esetleg videóra veheti.

Fontos tudnivalóA mellvizsgálat találati biztonsága nem százszázalékos. Előfordulhat, hogy bizonyos elváltozások csak ismételt vizsgálattal mutathatók ki vagy a látott elváltozásból az orvos szövettani mintavételt (tűbiopszia) javasol. Ez egy tűszúrás, az így nyert sejtmintát tárgylemezen sejttani (citológiai) vizsgálatra küldik. A tűbiopszia helyén rendszerint enyhe vérzés léphet fel. Ritkán előfordulhat, hogy a szúrás helye napokig érzékeny lehet, begyulladhat.

Időtartam:Kb. 15-20 percet vesz igénybe az emlők és a hónalji nyirokcsomók ultrahangos vizsgálata
Mellékhatás, szövődmény:Önmagában az mell ultrahang vizsgálat fájdalmatlan. Azonban ha emlőfájdalom okát (például gyulladás) keresik, előfordulhat, hogy a vizsgálófejjel az emlőre gyakorolt nyomást a beteg kellemetlennek érzi.
A vizsgálat előtt a mellkasfalra kent zselé hideg.
A tűbiopszia az egyéb tűszúrásokhoz hasonló fájdalommal jár.
Eredmény:Leírja a mellvizsgálat során talált elváltozás méretét, elhelyezkedését, a bőrtől való távolságát, azt, hogy folyadékgyülemről vagy tömör képletről van-e szó, hogy milyen további vizsgálatokra van még szükség. A páciens a leletet azonnal kézhez kapja, de akár már vizsgálat közben is kérheti az orvost, hogy mondja el, mit lát.


© 2010 szepsegbroker.hu | Mell ultrahangos vizsgálata
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.


Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink