BEAVATKOZÁSOK

Mellplasztika - mellnagyobbítás, mellfelvarrás, mell rekonstrukciós műtét utáni gyógytorna

Mellműtét utáni gyógytorna lehetőségek


Szakember keresése

A Szépség Bróker adatbázisában szereplő specialistáink közül 0 szakember végzi ezt a beavatkozást.
Szűkítse őket város szerint!


Mellplasztika - mellnagyobbítás, mellfelvarrás, mell rekonstrukciós műtét utáni gyógytorna 1.kep

Plasztikai műtétek után is szükséges a rehailitációA gyógytorna palettáján, mint minden nagy műtétnél, a plasztikai műtéteket követő kezelés is nagyon fontos! Ritkán emlegetett terület, de mint minden nagyobb műtéti beavatkozás után, itt is fontos szerepe van a mozgásterápiának a funkcionális helyreállításban.

A plasztikai műtétek két csoportja a rekonstrukciós (helyreállító) műtétek, és az esztétikai sebészet.

A helyreállítás daganatok eltávolítása után (pl: emlődaganat) vagy baleseteket követően (pl:bőrpótlás, végtag izmainak helyreállító műtéte) az esztétikai műtét pedig hasfalplasztika, vagy mellimplantátum behelyezése esetén történik.
Nagyon fontos szempont mindkét esetben a műtéti kockázatok mérlegelése, a kiesett aktív időtartam felmérése, a megelőző felkészülés és kezelések megtétele.


Miért is van szükség a gyógytornára?A műtét során történő beavatkozás anyagcsere-, és keringés változást, trombózisképződést, bőrproblémát, mozgásterjedelem csökkenést és kifejezett terhelhetőség csökkenést eredményezhet, ha elmarad az utókezelés, utógondozás! Ennek természetesen gyógyszeres és ápolási területei is vannak, de a mozgás helyreállítás csak a funkció tényleges gyakorlásával érhető el.
Mellműtétek esetén fokozott figyelmet kíván a nyak, váll-, vállöv területe.
Mellplasztika - mellnagyobbítás, mellfelvarrás, mell rekonstrukciós műtét utáni gyógytorna 2.kep

Az esztétikai műtétek során/ mellnagyobbítás, mellfelvarrás, mellkisebbítés/:- a test változását a mellnagyobbodás miatti előre húzó erő okozhatja
-a fentiekben felsorolt keringészavar és mozgásbeszűkülés ebben az esetben is ugyanúgy gondot okozhat
-váll és nyak fájdalom a hirtelen megváltozott testi adottságokból , illetve a műtét során érintett izmok megmozgatásából adódóan jöhet létre
-a légzés mélységének csökkenése ebben az esetben is fennáll

Emlődaganat eltávolítása a mell resectiojával, és a mell rekonstrukciós műtéte:-megváltozik a test szimmetriája
-a műtéti hegek fájdalma miatt a váll és kar mozgása beszűkül, erejét veszti
-a test mellett tartott kar a keringés lelassulását, a vér – és nyirokkeringés zavarát eredményezve trombózis képződést és limfödémát okozhat
-a légzőmozgások beszűkülése miatt kevesebb oxigénhez jut a Páciens, így fáradékonyság, rossz közérzet kialakulhat

A következő szempontokat kell leginkább betartani mindkét típusú plasztikai műtétet követően:-már az első műtétet követő napon légzőgyakorlatok, légzőtorna beiktatása szükséges
-a felkart ne tartsa odaszorítva a törzséhez, próbálja meg egy kicsit eltávolítani, a nyirokpangás elkerülése miatt (egy vékony párnát betehet a könyök és törzs közé)
-a nyak és váll lehetőség szerinti átmozgatása fej döntésével, forgatásával, vállak enyhe hátrahúzásával naponta többször történjen meg
-mivel a draincsövek az első néhány napban még benn vannak, így azok a lehetséges mozgást beszabják, de amennyit csak lehet fel kell ülni, kiegyenesíteni a törzset, mélyeket lélegezni, vállakat ülve is hátrahúzni.
-a mély és hatásos légzés a tüdőgyulladás bekövetkezésének kockázatát is jelentősen csökkenti
-nyújtózkodás és karemelgetés csak a csövek eltávolítását követően és a hegek gyógyulásának megkezdődése után engedett! A varratok védelmében és a gyulladás elkerülésére mindig fájdalomhatár alatt tartva a mozgásterjedelmet, apránként fokozva a karnyújtást!
-a két kezet összekulcsolva, együtt mozgatva induljon el a tényleges átmozgatás
-a gyógytorna nem elhanyagolható, legalább 3 hónapig folyamatosan alkalmazni kell a megtanult gyakorlatokat a célirányos kezelés érdekében , akkor is, ha már elkezdődött a mindennapok visszaépítése,a sporttevékenység folytatása.

Az emlődaganat után, a heggyógyulást követően újabb műtétre kerülhet sor, amikor beültetnek implantátumot helyreállításként. Ezután újra el kell kezdeni a már megtanult gyakorlatokat, de elölről kell felépíteni a fokozatosság elve alapján, mint az első műtétnél!

A gyakorlatok összeállítása személyre szabott! Ne végezzen általános gyakorlatsort, bízza magát szakemberre aki kornak, esetnek, aktuális izomerőnek és állapotnak megfelelően állítja össze a gyakorlatsort!
Legyen türelmes! Ne terhelje magát túl, legalább 6 hónapig kerülje a nagyobb tárgyak emelését, cipelést, gyermek karra emelését, karját ne lógassa, inkább tegye zsebre, reggelente felkelés után óvatosan mozgassa át nyakát, vállát, karjait!

A teljes gyógyuláshoz természetesen a gyógytornán kívül a táplálkozás és a lelki felerősödés is nagyon fontos! Új élet kezdődik, akár esztétikai, akár rekonstrukciós volt a műtét! Ne felejtsük el újra jónak és szépnek látni az életet, a körülöttünk lévő dolgokat. Jókat enni, családdal, társassággal aktív időt tölteni és feledve a műtéti fájdalmakat előre nézve örömteli napokat eltölteni!© 2010 szepsegbroker.hu | Mellplasztika - mellnagyobbítás, mellfelvarrás, mell rekonstrukciós műtét utáni gyógytorna
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.


Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink