BEAVATKOZÁSOK

Mellplasztika előtt szükséges melldiagnosztikai eljárások

Mell ultrahang viszgálata, mammográfia, emlő-MR


Szakember keresése

A Szépség Bróker adatbázisában szereplő specialistáink közül 1 szakember végzi ezt a beavatkozást.
Szűkítse őket város szerint!


Mellplasztika előtt szükséges melldiagnosztikai eljárások 1.kep

UltrahangMellplasztika előtt álló fiatal, nem szült nőknél 35 éves kor alatt az első választandó módszer az ultrahang.

Vizsgálati díj: 6 000 - 12 000 Ft között

Mammográfia35 éves kor felett már nem elegendő csupán az ultrahang vizsgálat, nekik a mammográfia is ajánlott. A mammográfiás röntgen vizsgálattal olyan mikromeszesedések válnak láthatóvá a mellben, amelyet az ultrahang nem tud kimutatni, és nem tudja láthatóvá tenni a meszesedés jellegét. Ez a tény teszi szükségessé az implantátumokkal rendelkező hölgyek mammográfiás vizsgálatát is. A mikromeszesedések kimutatására csak a mammográfia képes, az egyik nagyon korai az un. In situ (nem lépi át a szervhatárokat) mellrákforma, a DCIS pedig csak jellegzetes mikromeszesedéseiről ismerhető fel, amely nem tapintható és nincs daganattest sem.

Vizsgálati díj: 8 000 - 20 000 Ft között , amennyiben nem állami szakellátás keretein belül történik a vizsgálat

Az ultrahang és a mammográfia nem egymást helyettesíti, hanem kiegészíti. Fiatal nőknél a mammográfia érzékenysége az ultrahangnál kisebb!

Egyéb melldiagnosztikai módszerekPillanatnyilag nincs megfelelő tudományos bizonyíték arra, hogy egyéb vizsgálóeljárások ( pl. CT lézer mammográfia vagy a termográfia ) hasonló találati biztonsággal tudná kimutatni a mellrákot, ezért ezeknek a módszereknek az alkalmazását a szakmai kollégiumok nem javasolják.

Tévhitek a mammográfiával kapcsolatosanSzámos tévhit él a plasztikai műtéten (mellnagyobbítás, mellkisebbítés, mellfelvarrás) átesett hölgyek körében. Az egyik, hogy implantátum mellett nem lehet mammográfiát végezni. Lehet és szükséges is mammográfiát végezni a mellimplantátumos hölgyeknél a mellrák szűrésének céljából (DCIS típusú mellrák lehetőségének kizárása). De az is tény, hogy az implantátumos mellek vizsgálata speciális technikát igényel, amellyel nincs minden vizsgáló személynek megfelelő gyakorlata, ezért elutasítja a vizsgálat elvégzését. Ilyen esetekben se mondjon le a fontos szűrővizsgálatról, inkább forduljon más mammográfiás központ gyakorlott szakemberéhez!
A másik tévhit, hogy a mellimplantátum sérül a mammográfia összenyomásától. Nem igaz, nem az implantátumokat komprimálják (nyomják össze), hanem az előtte lévő mirigyállományt. Természetesen könnyebb a vizsgálatot elvégezni, ha az implantátum az izomréteg alatt helyezkedik el, de a mirigyállomány mögött lévők is vizsgálhatók.

Mellimplantátumok épségének vizsgálata – gélszivárgás, tokszakadás gyanúja esetén MR vizsgálat javasolt...Egyes, speciális mellrákok diagnosztikája igen nehéz. Az egyik legnehezebb feladat a terhességgel szövődött mellrák kimutatása és ellátása, de adott esetben a fiatal korúak daganatának a kimutatása is komoly feladat elé állítja a vizsgálót. Nem egyszerű elkülöníteni az egyszerű emlőgyulladást a gyulladásos formában kezdődő mellráktól sem. Szerencsére ezek a betegségek ritkák, de épp ezért azokban a mammográfiás centrumokban jobbak az esélyei a betegeknek, ahol sok beteget látnak el, nagyobb tapasztalattal rendelkeznek.
Az emlő önvizsgálatát is meg kellene tanulni, mert hasznos kiegészítő módszer, a daganatok 20-30%-át a betegek maguk veszik észre.

Rendszeres mammográfiás szűréssel, gyors diagnózissal és megfelelő kezeléssel a betegség jól gyógyítható, és a szakemberek publikált eredményei alapján hazánkban is egyre kevesebb nő halna meg napjainkban mellrákban.

MR vizsgálat díja: 17 000 - 50 000 Ft

Készült: a radiológusok szakmai konszenzusa alapján/ MRT Emlődiagnosztikai szekció

Dr. Nahm Krisztina

Radiológus főorvos, az MRT Emlődiagnosztikai szekció vezetőségi tagja© 2010 szepsegbroker.hu | Mellplasztika előtt szükséges melldiagnosztikai eljárások
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.


Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink