BEAVATKOZÁSOK

Orrplasztika, orr plasztikai műtétje

Orrplasztika, orrkorrekció, az orr plasztikai műtétje


Szakember keresése

A Szépség Bróker adatbázisában szereplő specialistáink közül 3 szakember végzi ezt a beavatkozást.
Szűkítse őket város szerint!


Orrplasztika, orr plasztikai műtétje 1.kep
Az orr az arc legkiugróbb, legszembetűnőbb része, nagy szerepe van az arc karakterének, összhangjának meghatározásában. Esztétikai szempontból sokféle olyan elváltozás lehet az orron, amely viselője számára nem elfogadható. A leggyakoribbak közé tartoznak az orrháton lévő "púp", a széles orr, a hosszú orr, az orrcsúcs alaki eltérései. Ide tartozik az orrsövény ferdesége is, mely nem csak légzési, hanem esztétikai problémát is okozhat. Sérülés vagy veleszületett ok miatt az orrháton V-alakú besüppedés, esetleg hiány alakulhat ki. Ezt az elváltozást nyeregorrnak nevezzük. Korrigálható orrhát- vagy L-alakú implantátummal, esetleg saját csont átültetésével. Részleges vagy teljes orrhiány pótlásakor saját anyag (fülrészlet, vagy felkar-, homlok-, arc-lebeny) és szövetbarát műanyag (szilikon) alkalmazása jön szóba. Idősebb korban az orrhát bőre megvastagszik, sokszor ormányszerű elváltozás alakulhat ki.

A rhinophyma sebészi korrekciója az orrhát bőrének egy esztétikai egységben történő teljes eltávolítását és azonnali saját bőrrel történő pótlását jelenti. Jó eredményeket ad, a lézerrel történő leégetés és ezt követő hámlasztás is.

Az orr csontos-porcos vázának fejlődése a 16-18. életév között fejeződik be. Az orrplasztikát korábban, a kamaszkor vége előtt csak kivételes esetben végzik el. Az orrplasztika vagy a csontot vagy a porcot vagy mindkettőt érinti. Sebésze két lehetőséget tud ajánlani a metszések típusa alapján: zárt vagy nyílt műtétet. A zárt orrplasztika során a metszéseket az orr belsejében ejtik, így nem maradnak látható hegek. A sebész azonban csak mérsékelten lát rá a porcra és a csontra. Mindazonáltal számos sebész kedveli ezt a módszert, és kiváló eredményeket érnek el vele. A nyílt orrplasztikai műtét folyamán az orr bőrét felemelik, ezáltal tökéletes rálátás nyílik a porcra és a csontra. A sebész kis metszést ejt az orrhegy alján, a két orrlyuk között. További metszésekre is sor kerülhet az orr belsejében. A nyílt orrplasztika három hátránnyal jár: (1) az orrlyukak között heg marad, (2) jelentős a duzzanat az operáció után, és (3) a sebész a műtét közben kevésbé pontosan tudja megállapítani, milyen esztétikai hatással járnak majd a változtatások. A heg megmarad, de leggyakrabban észrevehetetlen.
A nyílt orrplasztika inkább azoknak ajánlott, akiknél az orr deformitása jelentős mértékű, vagy volt már egyéb orrműtétjük, illetve különösen nagy kihívást jelentő problémájuk van. Az előzetes konzultációk során az orvos és a páciens egyezteti nézeteit, esetleg számítógépes tervezésre kerül sor. A páciensnek tudnia kell, hogy min szeretne változtatni, az orvos pedig véleményt alkot arról, hogy vajon a kívánt orrforma illik-e a páciens arcához, illetve, hogy mi az a változtatás, ami kedvezően befolyásolja az összhatást.

Kisebb korrekciókra, az orr porcos részének kiegészítésére alkalmas a ráncfeltöltésnél is használatos hialuronsav (de ebben az esetben a volumenkitöltő, nagyobb molekulasúlyú, keresztkötpésekkel ellátott, tartósabb formáját érdemes választani).

Időtartam:Az alkalmazott technika és a kívánt változtatás mértékétől függően változó az orrplasztika időtartama, általában 1,5 órát vesz igénybe.
Mellékhatás, szövődmény:Közvetlenül az orrplasztika utáni szövődmény a vérzés, duzzanat, a szem körüli véraláfutás számíthatunk, ami hat-nyolc, maximum tíz nap alatt felszívódik. Felléphet a közvetlen műtét utáni időszakban az orr pörkösödése, ez orrkenőcs használatát teszi szükségessé.
Ellenjavallat, kockázat:Az orrplasztika késői szövődménye lehet a túlzott belső hegképződés, melynek következtében keményebb és merevebb lehet az orr. Ilyenkor szükséges lehet egy második műtét a hegek eltávolítására.
Gyógyulás:Az orrplasztika során az orrba egy napra tampont helyeznek, amit másnap eltávolítanak. A beavatkozás végén az orrhátra általában 1 hétre – ritkábban, ferde orr esetén 2 hétre – gipszrögzítés kerül. Ajánlatos az orrplasztika után 2-3 napig felpolcolva aludni, hogy ezen duzzanatokat lehetőség szerint mérsékeljük! Nem ajánlott 2 hétig orrot fújni, erőlködni, forró és csípős, fűszeres ételeket enni, alkoholt fogyasztani. Sőt, napozni 6 hétig egyáltalán nem ajánlott! Az orrnyílások nyálkahártyáját orrkenőccsel kell kezelni A vérömlenyek felszívódási ideje kb. 2 hét, mely után az orr kissé még duzzadt marad, de lényegében már olyan külseje lesz, hogy nem kelti operált orr benyomását egy külső szemlélőben. Mivel az orr összecsontosodása 5 hétig tart, ezért fokozottan kell ügyelni, hogy ne érje nagyobb trauma. A végleges eredmény hat hónap múlva áll be. A nyílt orrplasztikával járó duzzanat 2-6 hónappal tovább tart, mint a zárt orrplasztika esetében. A gyakori jegelés és a fej emelten tartása egyeseknél csökkentheti a duzzanat mértékét és időtartamát. A műtét utáni kötés attól függ, hogy milyen nagyságú beavatkozást végeztek. Ha csak az orrcsúcsot, tehát az orr porcos részét formálták, akkor általában nem gipszelnek. Amennyiben a csontos vázat is átalakították, (púp eltávolítása, keskenyítés) gipszrögzítést alkalmaznak. Munkaképességét 14-21 nap múlva nyeri vissza a beteg.
Eredmény:Amennyiben az orrplasztikát az orrsövény-ferdüléssel kombinálják, úgy a légzésfunkció javulása várható. Az orr végleges formája csak hónapok (max. 1 év) alatt alakul ki, mivel ahhoz, hogy a bőr idomuljon az alatta megváltozott csontos – porcos vázhoz, hosszú időre van szükség. Az orr végleges formájának kialakulását plasztikai műtéttel csak kb. 80 %-ban lehet biztosítani. A maradék 20 % függ a műtét utáni időszakban a szervezet saját reakcióitól (hegesedés). Ennek megfelelően, amennyiben az orrplasztika után a megfelelő idő elteltével nem a kívánt eredmény jön létre, úgy esetleg második műtét válhat szükségessé minimum 6-12 hónap után.
Érzéstelenítés:Az orrplasztikát nyugtató adása mellett helyi érzéstelenítésben is elvégezhetik, de a páciens kérésére, valamint az orr egészét érintő műtéteket altatásban végzik. Ez az ú.n. intratrachealis (légcsőbe vezetett csövön át történő lélegeztetés) narkózis, amely során biztosítható, hogy ne kerüljön vér- és egyéb váladék a légcsőbe és az alsó légutakba az orr plasztikai műtétje során.
Ellátás:A helyi érzéstelenítésben végzett orrplasztika ambulánsan történik. Másnap tamponszedésre kell megjelenni. Altatás esetén egy napos ellátás során 1 éjszaka a klinikán töltendő, majd a másnapi tamponszedés után távozhat a beteg.


© 2010 szepsegbroker.hu | Orrplasztika, orr plasztikai műtétje
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.


Hozzászólások:

1. maknorbert   Szeptember 17, 2012
Szeretnék érdeklődni egy hozzávetőleges árról!
Mire lehet számítani?
Mennyibe kerülhet egy orrplasztika?
Válaszát előre is köszönöm!
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériákGyorslinkek

Szakemberek

Partnereink