BEAVATKOZÁSOK

RÁNCFELTÖLTÉS

Hialuronsavas ráncfeltöltés, volumenpótlás, felszívódó és nem felszívódó ráncfeltöltő készítmények, kollagén, szilikon, saját zsír feltöltés


Szakember keresése

A Szépség Bróker adatbázisában szereplő specialistáink közül 16 szakember végzi ezt a beavatkozást.
Szűkítse őket város szerint!


RÁNCFELTÖLTÉS  1.kep

Mikor és kinek ajánlott ráncfeltöltés?Ráncfeltöltés olyan esetekben javasolt, amikor az arcon lévő kisebb ráncvonalak mélyülni kezdenek, vagy nagyobb besüppedések alakulnak ki.

Az arc bőrének ráncosodása az életkor előrehaladtával jelenik meg, és egyénenként eltérő időben és mértékben. különböző korban kezdõdik. Az öregedési folyamat mellett a ráncképződést erősíti a túlzott napozás, a szolárium használata, a fogyókúra és egyes betegségek is.

A kor előrehaladtával a bőr is veszít rugalmasságából. Csökken a kollagén, a rugalmas rostok száma,a bőr vízmegtartó képessége. Jellegzetesen mély depressziós redő alakul ki az orr mellett, a szájzugok irányába. Az alsó és a felső ajkak körül finomabb, a szájnyílásra merőleges irányú ráncolat alakul ki. Laza, petyhüdt, mélyen ráncos arcbőr esetében inkább fiatalító, ránctalalanító műtét javasolt.
Ráncfeltöltés helyei- ránc vonalak /
Ráncfeltöltés helyei- ránc vonalak /
Ráncfeltöltés olyan esetekben javasolt, ha a páciens kérése az, hogy az arcán lévő kisebb ráncvonalakat, illetve a nagyobb besüppedéseket kezeljék. Leggyakrabban a szemöldökök között, orr, száj mellett lévő ráncokat töltik fel. Ráncfeltöltés során átmenetileg jobban kisimulnak a zavaró, mélyebb vonalak. Az orr, a szájszöglet, az ajkak és a szemek közti redők feltöltésére a plasztikai sebész ráncfeltöltő hatású anyagot fecskendez be a ráncok alá, a bőr felszíni rétegébe, melynek hatása átlagosan egy évig tart. Magyarországon orvosi végzettséghez kötött a ráncfeltöltés kivitelezése, a rácfeltöltő készítmények injekciós beadása.

Ráncfeltöltésre alkalmas készítményekTöltőanyagokat 2 nagy csoportra lehet osztani: felszívódó és tartós anyagok.

Ráncfeltöltés felszívódó ráncfeltöltő készítményekkel:SAJÁTZSÍR

Eredetüket tekintve lehetnek természetes származékok, vagy szintetikus (bioszintézis) készítmények, a hyaluronsav és származékai. Természetes anyag közé tartozik a sajátzsír, amelyet a test jó minőségű zsírszövetet tartalmazó helyeiről ( fenék, csípő, has) vonnak el, majd megfelelő módon ezt fecskendőkbe töltve beinjekciózzák a befogadó területre. Ilyen módon tetszés szerint feltölthető az arc bármely területe, kiemelhetünk mély redőket, egyengethetünk ráncokat illetve javíthatjuk arc elveszett kontúrját. Az átültetett zsírszövet egy része felszívódik, ezért legkorábban 3-4 hét múlva a kellő hatás érdekében a ráncfeltöltés megismételhető, ha szükséges több alkalommal is. Mivel saját szövetet alkalmazunk, így nem kell allergiás reakcióval számolni a ráncfeltöltés során, a beadott zsírszövet jól beépül. A zsírfeltöltés helyi érzéstelenítésben is elvégezhető, és műtéti hegekkel sem kell számolnia. A ráncfeltöltés eredménye a teljesen természetes, fiatalosabb arckifejezés.


Ráncfeltöltés eredménye (hialuronsavval)  /  Restylan®
Ráncfeltöltés eredménye (hialuronsavval) / Restylan®
HIALURONSAV

Nem állati eredetű, de kizárólag természetes, bakteriális fermentációval és egyéb eljárással előállított nagymolekulasúlyú cukor jellegű vegyület a hialuronsav. Napjainkban (2008/2009) ez a legnépszerűbb hatóanyag ráncfeltöltésre a plasztikai sebészek körében. Több gyógyszercég is előrukkolt ezzel a hatóanyaggal, de mindegyik más-más egyediséggel próbálja termékét előtérbe helyezni: Restylane®/ VITAL; TOUCH; LIPP; PERLANE; SubQ Juvéderm® Esthélis® Reviderm® Teosyal® Stylage® Visagel® Rofilan® Hylaform® DermaLive®

A hialuronsav az emberi és állati bőrben természetes formában is megtalálható, nagymennyiségű víz megkötésre alkalmas (tömegének akár100x-át) anyag, amellyel biztosítja a bőr hidratáltságát. Nagy viszkozitása folytán az izületek működésénél a “kenőanyag” szerepét tölti be, valamint az ízfelszínek felépísében is alapvető szerepet játszik a hyalin. Ráncfeltöltés során a kollagénekkel szembeni előnye, hogy stabilabb molekula, és kevésbé allergizál. A különböző ráncfeltöltő hialuronsav készítményeknél a hatástartam növelése érdekében a molekulákat hosszabb láncokká kapcsolják össze, majd keresztkötések hoznak létre, esetleg cukorkristályok hozzáadásával nyújtják meg felszívódási idejüket. Ilyen módon a ráncfeltöltés másfél-két éves tartósságot is el lehetett érni velük, ezért manapság ezek a legkedveltebb készítmények. Népszerűségüket annak is köszönhetik, hogy maradandó problémát nem okoznak. A kezelés mindig igazodik az arc aktuális állapotához. A felületesebb és a mélyebb ráncokhoz, valamint a nagyobb besüppedésekhez a bőr különböző rétegeibe, különböző készítményeket kell injektálni. Ráncfeltöltés esetén ezeket kombináltan is lehet alkalmazni. Hatástartamukat nagyban befolyásolja kémiai szerkezetük (keresztkötésekkel stabilizálják), de nagyban befolyásolja az egyéni anyagcsere folyamatok, folyadékpótlás, táplálskozás, sterssz, általáno egészségi állapot. A ráncfeltöltés alkalmával beinjektált hialuronsav felszívódását gyorsíthatják a különböző hőhatásokon alapuló kozmetológiai kezelések! Ráncfeltöltés után 6 hónapig nem ajánlott olyan kozmetikai kezelés, amely a kötőszövetben mélyebb régióiban hőtermelést is kiválthat ( ELOS, Regen, rádiófrekvenciás készülékek, ultrahang).

PolyEthylenGlycol (Remake®)és a Polyvinylalcohol (Bioinblue®) újabb ráncfeltöltő készítmények,amelyek hatástartamában tartósabbnak ígérkeznek az eddigi hialuronsav alapú ráncfeltöltőknél.

A felszívódó polyacrylamid készítmények( Outline® ) az előzetes vizsgálatok szerint három különböző formája 1, 2, ill. 5 évig ad látható eredményt a ráncfeltöltés után.

Tejsav alapú töltőanyagok: Poly-L-lactic acid (Sculptura®) ajakvastagításra és ráncfeltöltésre egyaránt alkalmas.

Szintén felszívódik, de csak hosszabb idő (2-3 év) után a csontcement rokon anyag, a calcium hydroxylapatite, amely természetes szövetrokon vegyület (Beautifill®, Radiesse®). Ajakvastagításra nem javasolják, de ráncfeltöltésre, és különösen kézfejfiatalításra ígéretesnek mutatkozik.


Ráncfeltöltés kollagénnel (nasolabialis, a száj körüli, nevető ráncok feltöltése) / Zyderm®
Ráncfeltöltés kollagénnel (nasolabialis, a száj körüli, nevető ráncok feltöltése) / Zyderm®
KOLLAGÉN

Az állati bőrből kivonható kollagén fehérjekészítmények (Resoplast®, Zyderm®, Zyplast®) használhatók ráncfeltöltésre és ajakvastagításra is. Mivel hatástartamuk elég rövid (2-4 hónap), ill. az allergiás mellékhatások lehetősége a legmagasabb, az újabb töltőanyagok elterjedésével alkalmazásuk nagymértékben háttérbe szorult.


Ráncfeltöltés tartós, nem felszívódó ráncfeltöltő anyagokkal:
Összetételüket tekintve lehetnek természetes anyagokhoz kevert szintetikus vegyületek, vagy tisztán szintetikus anyagok. Ránckitöltésük több évig is látványos, de a környező szövetekre kifejtett hatásuk, az indukált kötőszövet képződés csökken idővel, és így az effektusuk élethosszig sajnos nem tart ki. A tartós hatású ráncfeltöltő készítményeknél figyelembe kell venni, hogy az arc a korral változik, a ráncok redők átrendeződhetnek, és a ma beadott végleges hatású készítmények évtizedek múlva előnytelen megjelenést mutathatnak. Polimetylmethacrylát pmma Artecoll® kollagén vivőanyagba oldva mikroszkopikus méretű acrylát gyöngyöcskéket tartalmaz, mely a vivőanyag felszívódása után a környező szöveteket rostképzésre serkenti. Így a ráncfeltöltés végleges eredményét tulajdonképpen a saját kötőszövet felszaporodása fogja biztosítani az injekció területén. Esetenként szükséges a ráncfeltöltés megismétlése az első kezelést követő 3 hónap elteltével. Hydroxymetylmethacrylat Dermalive® hyaluronsav alapanyagba kevert műanyag fragmentumok, darabkák, melyek hasonlóak a kontaktlencsék anyagához. A ránctalanító hatás kifejlődésének mechanizmusa az Artecolléval megegyezően egy kötőszövet produkció, amely kitölti a fokozatosan felszívódó hyoluronsav vivőanyag helyét.

SZILIKONOLAJ

Korábban az egyedüli injekcióval beadható és tartós eredményt biztosító ráncfeltöltő és ajakvastagító készítményként ismerték, de az utóbbi években az egyéb szintetikus anyagok elterjedése óta alkalmazása háttérbe szorult. Ára ugyan a legkedvezőbb volt, de a szövődmények veszélye valamivel magasabb (bőrgyulladás, tapintható csomó képződése, felvetődött az anyag elvándorlásának a lehetősége a nyirokcsomók felé). Ráncfeltöltés indikációban néhány európai országban és az Egyesült Államokban már nem engedélyezik. Magyarországon évekkel ezelőtt, több más szilikonkészítménnyel együtt kapott ORKI engedélyt. A plasztikai sebészek vitatják a szilikongél ráncfeltöltés-es indikációját annak ellenére, hogy Európában ma is többen jó eredménnyel használják.

Ráncfeltöltés polyacrylamid készítményekkel: Bio-Alcamid®, Aquamid®

Viszonylag új nem felszívódó ráncfeltöltő készítmények, melyekkel egyre több gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek a szakorvosok. Valójában egy injekciós tűvel a szövetek közé beadható bioimplantátumnak, semmint töltőanyagnak tekinthető. Alkalmazása is némileg eltér az egyéb töltőanyagoktól, amiket legtöbbször ajakvastagításra vagy az arcon képződő ráncok, redők feltöltésére (ráncfeltöltés) használunk. A Bio-alcamid® nagyobb térfogathiányok besüppedések kitöltésére, állcsúcs vagy járomcsont kiemelésére kivállóan alkalmas . Ajakvastagításra csak korlátozott módon használható. Beadásánál vastagabb kanül és helyi érzéstelenítés szükséges. Az előzetes klinikai vizsgálatok és az eddigi tapasztalatok ígéretesek, ezek a vegyületek valóban nem szívódók fel és a beadás helyén maradnak, allergiás vagy toxikus reakció nélkül. DE! Egyre több esetben megfigyelték, hogy a beadás területén a készítmény csomókba tömörült, amely kitapinthatóvá, míg az ajak esetében láthatóvá vált a vékony bőrön keresztül. Ezért alkalmazásukat több országban korlátozzák.

GoreTex® szálak (polytetrafluoroethylene=PTFE)

Szintén tartós ráncfeltöltés várható az un. érprotézis szeletek behúzásával. Ezek a Gero-Tex szálak egyszerű műtéttel implantálhatók. Ennek a módszernek az előnye, hogy könnyen korrigálható az eredmény. Ha a túl sok behúzott szál miatt a páciensben kialakul egy bizonyos idegentest érzés, akkor egy - két szál egyszerűen eltávolítható, szemben az injekcióval beadott anyagokkal.

Ráncfeltöltő készítmények: Mikor, melyiket, hova, mivel?A feltöltő anyagot a ráncok minőségének megfelelően választják ki a plasztikai sebészek, vagy a bőrgyógyászok. Lágyabb, kisebb koncentrációjú anyagot használják a szájkörnyéki apró ráncok, a szarkalábak, a kisebb homlokráncok kezeléséhez.

Nagyobb sűrűségű, magasabb viszkozitású zselék a nevetőráncok, az orrtól a száj felé húzódó barázda, a homlok függőleges ráncainak eltüntetéséhez, illetve az ajkak (ívének, teltségének) korrekciójához alkalmasak.

A ráncfeltöltéseket nagyon vékony tűvel, helyi érzéstelenítésben végzik. Mélyebb ráncoknál, vagy beesett arc feltöltésénél mélyebb rétegekbe injektálják be a tartós ráncfeltöltő készítményeket, amelyet csak jóval vastagabb tűvel, esetleg kanüllel lehet bejuttatni (pl. Bio-Alcamid®).

Kíváncsi rá, mennyire hatékony ez a kezelési módszer?
Szeretné tudni, hogy melyik SzépségBróker – partner szakembert tartják valóban jónak a portál olvasói?

Töltse ki Ön is ezt a rövid, kb. 2 percet igénybe vevő kérdőívet, és hamarosan megküldjük Önnek az összesítést!Véleménye anonim marad, adatait harmadik félnek nem adjuk át! Az adatvédelemről részletesen itt olvashat.


Időtartam:Egy-egy ráncfeltöltés 20-30 percet vesz igénybe csupán
Mellékhatás, szövődmény:A ráncfeltöltés után a kezelt terület megduzzadhat, bőrpír, minimális véraláfutás pontszerű vérzés előfordulhat. Ezek a tünetek a ráncfeltöltést követő néhány órán, vagy napon belül elmúlnak .

A ráncfeltöltéshez hasnálatos természetes anyagok alkalmazása esetén gyakori az allergia, fokozottabb lehet a szöveti reakció, duzzanat gyakrabban fordul elő. A saját zsír injektálása után ki lehet zárni az allergia előfordulását.
Ellenjavallat, kockázat:Főleg a tartós ráncfeltöltők okozhatnak problémát. Évek múlva a szövetekben elhelyezkedő idegen anyag ( ma még tisztázatlan mechanizmussal) túlzott kötőszövet képződést indít be, ami csomóképződésben vagy késői allergiás tünetekben nyilvánul meg: duzzanat, bőrpír. Ezek váratlanul 8-10 év után is felléphetnek a ráncfeltöltés után. Kezelésük is okozhat nehézséget, hiszen az anyagok eltávolítása -1 kivételtől eltekintve (Bio-Alcamid®)- csak műtéti kimetszéssel lehetséges, amely természetesen heggel gyógyul.

A kollagén tartalmú ráncfeltöltőknél az allergia előfordulása gyakoribb, mint a hialuronsavas anyagoknál. Az injektábilis szilikon alkalmazásánál kellő óvatossággal kell eljárni, a túladagolástól tartózkodni kell, ugyanis az anyag körül kialakuló szöveti reakció miatt a hatás fokozódik és torz, természetellenes kinézetet eredményezhet. Inkább több részletben érdemes a kellő hatást elérni. A végleges ráncfeltöltő készítményekkel kapcsolatos kezdeti lelkesedést sok plasztikai sebész esetében a szkepticizmus váltotta fel. Sokan, akik évtizeden keresztül rendszeresen alkalmaztak ilyen volumenpótlókat, ma csak nagyon óvatosan, ritkán vállalnak tartós hatású ajakvastagítást, illetve ráncfeltöltést.

A kutatások és fejlesztések ugyanakkor az utóbbi években felgyorsultak, és ezek eredményeként remélhetőleg hamarosan ideális anyag áll majd rendelkezésünkre a ráncfeltöltésre.
Gyógyulás:Helyi bőrreakció, duzzanat, apróbb bevérzés néhány óra alatt önmagától is megszűnik a ráncfeltöltés után, de hűtéssel lehet gyorsítani a folyamatot.
Eredmény:A ráncfeltöltés eredménye azonnal látható. Nincs hosszadalmas gyógyulási időszak, a kezelést követően azonnal folytathatja napi teendőit . A készítmény minőségétől és hosszú hónapokig tartó fiatalos megjelenést biztosít.
Érzéstelenítés:A ránc elhelyezkedésétől és mélységétől függően (ajkak, mélyebb bőrrétegbe való injektálás esetén) helyi érzéstelenítést, vagy érzéstelenítő krémet alkalmazhatnak ráncfeltöltés során.
Ellátás:ambulánsan történő beavatkozás a ráncfeltöltés.


© 2010 szepsegbroker.hu | RÁNCFELTÖLTÉS
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.


Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériákGyorslinkek

Szakemberek

Partnereink