BEAVATKOZÁSOK

Rosacea kezelése IPL, ELOS módszerrel

Rosacea, borvirágos arc, orr/ rhinophyma


Szakember keresése

A Szépség Bróker adatbázisában szereplő specialistáink közül 6 szakember végzi ezt a beavatkozást.
Szűkítse őket város szerint!


A rosacea megjelenéseA rosacea vörös foltokkal, csomókkal megjelenő, érfal bénulással járó, idült, gyulladásos bőrbetegség. A középkorúakat és az idősebb korosztályt érintik. Az orcákon és az orron jelentkezik leggyakrabban, míg a száj körül (perioralis dermatitis), az állon, a törzsön, a végtagokon is kialakulhat. Speciális formája az orra terjedő vöröses, dudoros elváltozás teljesen eltorzíthatja az orrot (rhinophyma). A rosaceas bőrpír különböző kiterjedésű, égő fájdalommal jár, de gennyesedést nem okoz.

A rosacea kilakulásának lehetséges okaiAz aknéval ellentétben, a rosacea eredete kevésbé ismert. Az öröklődés, egyéni hajlam (világos bőrűeknél)a leggyakoribb ok. A meglévő hajlam az időszakos környezeti behatásokra (allergén, szennyeződés, stressz, stb.) aktiválódik, s az erek falában lévő simaizomzat működészavarát idézik elő, míg a vérerek renyhévé, tágulttá válnak (tartós arcpír), majd súlyosabb esetben véglegesen kitágulnak (teleangiectasia). A lelassult szöveti keringés miatt a sejtek nem kapnak elegendő tápanyagot, a képződött salakanyag nem tud maradéktalanul kiürülni, az a faggyúmirigyekben felszaporodva a jelen lévő baktériumoknak megfelelő táptalajt adva, kialakulnak a gyulladásos, rosacea-s csomók. Az eddigi hiedelmektől eltérően, az étrend és a zsíranyagcsere nem játszik szerepet a rosacea megjelenésében. Azonban egyes helyileg alkalmazott kozmetikumok (mint allergének) szerepet játszhatnak a rosacea kialakulásában.

Rosacea-s panaszokA rosacea okozta panaszok igen hasonlítanak az akné tüneteire, mitesszerek kialakulása nélkül. A perioralis dermatitis képe a felületes aknéra és rosacea keverékére hasonlít. Jellemzője, hogy az ajakpír és az elváltozás között vékony ép bőrsáv látható. A betegség fokozatosan alakul ki, lassú, visszafordíthatatlan progressziójával megkeseríti a beteg mindennapjait. Krónikus esetekben a beteg arcra idült alkoholista képét adja, függetlenül attól, hogy a kórelőzményében nem szerepel túlzott mértékű, rendszeres alkoholfogyasztás.

A rosacea betegség. Kozmetikus semmilyen formában nem kezelheti.

A rosacea kezelési lehetőségeiA rosacea kezelése igen nehéz, az eddigi helyi vagy szájon át történő antibiotikumok és A-vitamin-készítmények adásával ritkán lehetett elérni végleges gyógyulást. A speciális dudoros, vörös orr (rhinophyma) megszüntetése plasztikai sebész beavatkozását igényli. A gyógyszeres megoldásokon kívül azonban újabb és eredményesebb terápia is létezik, mégpedig a "hagyományos" IPL (villanófény) hatásfokát megnövelő, rádiófrekvenciával kiegészített, un. ELOS technika. A fény és a rádiófrekvencia energiái összeadódnak, és így az IPL fényenergiája megkettőződik. A fény az útjába eső szövetekben lényegi változásokat hoz létre, a jelenlévő baktériumokat elpusztítja, a kötőszövetet rugalmassá, ellenállóvá teszi. Tehát hámsérülés nélkül az irha újrastrukturálása következik be ("az aszfalt megbontása nélkül újíthatjuk fel a csatornát").

A "hagyományos" IPL készülékekből számos elnevezésű gép van forgalomban, amelyeket sok esetben a lézernek is neveznek (pl. Nlite lézer).

Időtartam:15-20 perc/ alkalom
Mellékhatás, szövődmény:Enyhe égő fájdalom, bőrpír fokozódás a kezelt területen, amely néhány órán belül mérséklődik, majd megszűnik a rosacea-s bőrön.
Ellenjavallat, kockázat:Nincs
Gyógyulás:A páciens a napi tevékenységet nyugodtan folytathatja, nincs kórházi befekvés, nincs idegen anyag bejuttatása a bőrbe és nincs műtét. A bőr szerkezetének visszaállítása fokozatosan következik be. A bőrnek elegendő időt hagyva a fokozatos átalakulásra, illetve a megégést, a fájdalmat kerülve a kezeléseket kúraszerűen adagolják (4-6 alkalommal, havonta felvéve).
Eredmény:A rosacea ELOS-os kezelése visszaállítja az erek falában a károsodott simaizmokat, az azokat körülvevő kollagén ill. elasztikus rostokat, a kóros folyamatot visszafordítja. Ennek eredményeképpen a bőr megfiatalodik, az állandó bőrpír eltűnik, a kis ráncok, hegek kisimulnak, a pigmentfoltok eltűnnek, a kis értágulatok, rosaceás csomók felszívódnak, a tág pórusok beszűkülnek.

A rosáceás folyamat egész életen át fokozatosan tovább fejlődhet, így az eredmény fenntartása érdekében évente 1-4 fenntartó ELOS kezelésre van szükség, ugyanakkor fontos néhány életviteli szabály betartása. Tilos az érfal mindennemű szélsőséges hirtelen összehúzódását és elernyedését okozó tevékenység:

- Tilos a szauna (különösen a finn-száaz), a hirtelen hideg és meleg változtatása, ide tartoznak az ereket tágító-szűkítő táplálék fogyasztása (alkohol, kávé, fűszer, jeges-forró ételek-italok), az erőteljes napozás, a szolárium használata.
- Ne használjon az arcmosáshoz szappant, kerülje a lanolin tartalmú mosakodó szereket (babaszappan).
- Kerülje a fluorozott szteroidok rendszeres használatát (erős gyulladáscsökkentő hatásúak, érösszehúzóak, látványos javulást okoznak, de rengeteg későbbi mellékhatással rendelkeznek).
- Használjon alacsony fluor tartalmú fogkrémet, ne kerüljön a hab az arcára fogmosáskor.
- Gondoskodni kell arról, hogy mindennap legyen széklete.
- Kerülje a hormonális fogamzásgátlást.

Ha a fenti utasításokat betartva és rendszeresen az előírásoknak megfelelően felvéve az ELOS kezeléseket, a rosaceas beteg arcáról teljesen eltűnik a megbélyegző betegség minden jele.
Érzéstelenítés:Nem igényel
Ellátás:Ambulánsan történika rosacea kezelése.


© 2010 szepsegbroker.hu | Rosacea kezelése IPL, ELOS módszerrel
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.


Hozzászólások:

1. hubrena   Június 15, 2011
Én az IPL-es kezelést már 3 éve rendszeresen megcsináltatom telente.
A bőröm sokkal jobb állapotban van - eltűntek a piros erek :-)
2. agoborka   Szeptember 11, 2012
Hozzászólás moderálva.
3.   Szeptember 12, 2012
Én meg találtam egy krémet a Dermalextől kifejezetten rozaceára, ami véd és hidtatál is, sokkal szebb azóta az arcom.
4. pilis52   Február 03, 2014
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink