BEAVATKOZÁSOK

Rozácea diagnózisa, kezelési lehetőségei

Rozácea, rosacea lehetséges okai, provokáló faktorai


Szakember keresése

A Szépség Bróker adatbázisában szereplő specialistáink közül 6 szakember végzi ezt a beavatkozást.
Szűkítse őket város szerint!


Rozácea diagnózisa, kezelési lehetőségei 1.kep

A rozácea megjelenéseA rozácea kezdetben időnként megjelenő, majd állandósuló bőrpírral, vörös foltokkal, csomókkal megjelenő, érfal bénulással járó, idült, gyulladásos bőrbetegség. A középkorúakat és az idősebb korosztályt érintik. Az orcákon és az orron jelentkezik leggyakrabban, de a száj körül (perioralis dermatitis), az állon, a törzsön vagy a végtagokon is kialakulhat. Speciális formája az orra terjedő vöröses, dudoros elváltozás teljesen eltorzíthatja az orrot (rhinophyma). A rozáceas bőrpír különböző kiterjedésű, égő fájdalommal jár, de gennyes furunculosokat nem okoz. De esztétikai problémát gyakran okoz, hisz a rozácea a gyulladás nélküli fázisában a mikrokapillárisok, hajszálerek áttünését a makeup-pok legtöbbje sem képes elfedni, amely a páciens zavarhatja munkavégzésében, társas életében, amely akár pszichés szorongáshoz is vezethet.

A rozácea kialakulásának lehetséges okaiAz aknéval ellentétben, a rozácea eredete kevésbé ismert. Az öröklődés, egyéni hajlam (világos bőrűeknél)a leggyakoribb ok. A meglévő hajlam az időszakos környezeti behatásokra (allergén, szennyeződés, stressz, stb.) aktiválódik, amelyek az erek falában lévő simaizomzat működészavarát idézik elő, míg a vérerek renyhévé, tágulttá válnak (tartós arcpír, bőrpír), majd súlyosabb esetben véglegesen kitágulnak (teleangiectasia). A lelassult szöveti keringés miatt a sejtek nem kapnak elegendő tápanyagot, a képződött salakanyag nem tud maradéktalanul kiürülni, az a faggyúmirigyekben felszaporodva a jelen lévő baktériumoknak megfelelő táptalajt adva, kialakulnak a gyulladásos, rozácea-s csomók. Az eddigi hiedelmektől eltérően, az étrend és a zsíranyagcsere nem játszik szerepet a rozácea megjelenésében. Azonban egyes helyileg alkalmazott kozmetikumok (mint allergének) szerepet játszhatnak a rozácea kialakulásában.
Egyes vélemények szerint Demodex brevis baktérium jelentős szerepet játszik az arcbőr rosacea gyulladásos gócainak kialakulásában. Vannak olyan vélemények is, miszerint a demodex fertőzés és a bazalsejtes hámdaganat kialakulása között kapcsolatot feltételeznek.

Mégis hogyan okozhatja egy baktérium rozáceát?


A Demodex brevis arcunk felszínén, a faggyúmirigyekben él, különösen az orr, és a szemhéj környékén, és a faggyúmirigyekben található fehérjékkel és zsírral táplálkozik. Az atkákkal eltömődött faggyúmirigyek begyulladnak és pattanások, kiütések, pörsenések jelennek meg az arcbőrön.
Kozmetikumok túlzott használata, főleg a púderek eltömik a pórusokat, és a bennük levő elpusztult atkák és baktériumok gyulladásos, gennyes göböket eredményeznek. A páciensek erre rendszerint kenőcsöket, fedőkrémeket, esetleg púdert használnak, így egy önfenntartó folyamat miatt a demodex atkák okozta tünetek csak fokozódnak.
Ezért nagyon fontos a kezelések előtt alaposan letisztítani a bőrt még szappanos mosással is! Kozmetikai tisztítás után ilyen esetekben kerülni kell a zsíros krémekkel való masszázst.

Rosacea-s panaszokA rozaceás okozta panaszok igen hasonlítanak az akné tüneteire, mitesszerek kialakulása nélkül. A perioralis dermatitis képe a felületes aknéra és rozácea keverékére hasonlít. Jellemzője, hogy az ajakpír és az elváltozás között vékony ép bőrsáv látható. A betegség fokozatosan alakul ki, lassú, visszafordíthatatlan progressziójával megkeseríti a beteg mindennapjait. Krónikus esetekben a beteg arcra idült alkoholista képét adja, függetlenül attól, hogy a kórelőzményében nem szerepel túlzott mértékű, rendszeres alkoholfogyasztás.

A rozácea betegség. Kozmetikus semmilyen formában nem kezelheti.
A rozácea sikeres terápia kulcsa a lehetséges kiváltó okok és provokáló faktorok tisztázása! Forduljon bizalommal szakorvosainkhoz!

A rozácea kezelési lehetőségeiA rozácea kezelése igen nehéz, az eddigi helyi vagy szájon át történő antibiotikumok és A-vitamin-készítmények adásával ritkán lehetett elérni végleges gyógyulást. A speciális dudoros, vörös orr (rhinophyma) megszüntetése lézeres és/ vagy plasztikai sebészeti megoldások léteznek. Az orvostechnikai eszközök gyors fejlődésének köszönhető, hogy a gyógyszeres megoldásokon kívül igen sokféle fényterápiás megoldás létezik:
- frakcionált CO2 lézerkezelés
- Nd:Yag lézer
- ELOS
- IPL
© 2010 szepsegbroker.hu | Rozácea diagnózisa, kezelési lehetőségei
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.


Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink